Předseda německé židovské organizace odsuzuje "nezměrně nebezpečné" protimuslimské hnutí PEGIDA

22. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve světle nedávných pochodů kontroverzního hnutí PEGIDA proti muslimům se na jejich obranu postavila Ústřední rada Židů (ZdJ). Předseda Josef Schuster varoval před podceňováním této skupiny.

Nově zvolený Schuster v sobotu řekl listu Die Welt, že strach z islámského terorismu byl "využit" k hanobení celého náboženství. "To je zcela nepřijatelné," prohlásil Schuster.

"Islámský extrémismus je samozřejmě třeba brát vážně tak jako jiné extrémistické trendy," řekl, "Ale bezpečnostní úřady o tom dlouho vědí."

Je "absurdní" vyvozovat z existence malého množství islamistů závěr, že se islám stane v Německu státním náboženstvím, a je to totéž jako tvrdit, že kvůli existenci pravicového extrémismu bude zítra obnovena nacistická diktatura.

Současně však Schuster označil hnutí PEGIDA protestující proti "islamizaci" za extrémně nebezpečné a varoval před jeho podceňováním.

"Zde se navzájem spojují neonacisté z krajní pravice a občané, kteří si myslí, že můžou konečně dát průchod svému rasismu a xenofobii," dodal Schuster.

Největší demonstrace hnutí PEGIDA se uskutečnila minulé pondělí večer v Drážďanech. Do ulic vyšlo asi 15 000 lidí a protestovalo proti "islamizaci" a imigračnímu systému. Nedaleko demonstrace se sešla protiakce asi 6 000 členů občanských, politických a církevních skupin.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7395

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014