Jak se připravit na Nařízení o dřevu (EUTR) naučí zaměstnance a firmy e-learningový kurz FSC ČR

26. 9. 2014

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva FSC ČR

Protože stále velké množství firem nemá potřebné znalosti o Nařízení EU v oblasti dřeva (EUTR), otevřela nezisková organizace FSC ČR první e-learningový kurz v ČR, který je má na opatření připravit. Nařízení se týká každé firmy, která poprvé uvádí dřevařské výrobky na trh v Evropské unii či obchodníka, který mimo EU výrobky nakupuje a na tento trh dodává. Cílem Nařízení je zabránit dovozu nelegálních dřevařských produktů na trh Evropské unie.

Přestože je již Nařízení o dřevu (EU Timber Regulation -- Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 995/2010) více než rok v platnosti, bližší znalost o něm má dosud velmi malé množství dotčených dřevozpracovatelských subjektů. To se však netýká pouze České republiky. "Znalost EUTR byla a je trochu Achillova pata v celé Evropské unii, firmám často není jasné, zda se jich týká a jak a opomíjí tak přípravu na něj. V minulosti nepomáhalo ani zpoždění v nastavení jeho kontroly v českém prostředí a přijetí legislativy, která by evropské nařízení pokrývala," konstatuje Martin Koubek, manažer projektu "Vzděláváním k šetrnému dřevu," v rámci kterého se kurz realizuje.

Ale pouhá znalost existence Nařízení nestačí. V případě, že se EUTR na daný subjekt vztahuje, je třeba na opatření nachystat vlastní provoz. I proto FSC ČR vytvořilo dosud jediný e-learningový kurz v České republice, který komplexní formou poskytuje účastníkům všechny důležité aktuální informace potřebné k přípravě na Nařízení o dřevu. "Je to podle nás jedinečná příležitost, jak doslova z domova vyřešit tento problém, který se týká nejedné zpracovatelské firmy. Každá z nich totiž musí prokázat legalitu nakupovaného materiálu a to například vytvořením systému náležité péče," dodává ředitel FSC ČR Tomáš Duda. Účast v e-learningovém kurzu EUTR je bezplatná. Zájemci se mohou registrovat na adrese www.elearning.czechfsc.cz. V případě jakýchkoliv dotazů a problémů je jim k dispozici určený lektor a tutor.

Jedná se již o druhý pilotní kurz, který národní kancelář FSC ČR v roce 2014 odstartovala. První byl spuštěn na začátku září a jeho cílem je připravit a předat zdarma zaměstnancům a firmám potřebné informace o FSC-CoC certifikaci zpracovatelského řetězce. Součástí obou kurzů jsou praktické tipy, praktické manuály, krátké ověřovací testy znalostí a také závěrečný test, po jehož úspěšném složení obdrží účastník osvědčení o absolvování kurzu.

E-learningové kurzy navazují na vzdělávací semináře, které se konaly na jaře letošního roku a budou pokračovat i v podzimních měsících. Jejich cílem je nabídnout těm, kterým nevyhovuje distanční forma e-learningu, adekvátní alternativu. Prezenční semináře se budou konat 19. listopadu 2014 od 9:00 do 12:00 v Brně v zasedací místnosti děkanátu LDF Mendelovy univerzity (Zemědělská 3) -- FSC-CoC a seminář o EUTR proběhne 10. prosince 2014 od 9:00 do 12:00 v Brně v Otevřené zahradě (Údolní 33). Zájemci se mohou registrovat pomocí emailu či formuláře na stránkách www.czechfsc.cz.

Projekt "Vzděláváním k šetrnému dřevu" (CZ.1.07/3.2.04/05.0025), v rámci něhož jsou kurzy a semináře realizovány, je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

0
Vytisknout
5374

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014