Izrael zahájil nové letecké údery proti Gaze

19. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Příměří a vyjednávání v Káhiře se octly v nebezpečí poté, co z Gazy byly směrem na Izrael odpáleny rakety, což vyvolalo rychlou vojenskou odvetu Izraele. Izraelská armáda uvedla, že se znovu zaměřuje na to, co charakterizuje jako "teroristické cíle" a premiér Binjamin Netanjahu nařídil svému vyjednavačskému týmu, aby rozhovory v Káhiře opustil.

V Gaze byl za posledních osm dní relativní klid, protože platila dvě po sobě následující příměří. Další čtyřiadvacetihodinové příměří - které mělo vypršet o půlnoci v úterý - bylo dohodnuto v Káhiře pozdě v pondělí večer.

Izrael obvinil Hamas z porušení tohoto příměří poté, co tři rakety dopadly nedaleko města Beeeršeba v jižním Izraeli. Nikdo nebyl zraněn a nic nebylo poškozeno.

Není jasné, zda to znamená obnovení intenzivních bojů. Vyjednávání v Káhiře se nepodařilo dosud zajistit dlouhodobější dohodu, která by ukončila nynější konflikt v Gaze. V pondělí tvrdila palestinská delegace, že mezi oběma delegacemi existují ještě značné neshody a naznačila, že příměří nebude prodlouženo, pokud do úterý nebude vyjednána trvalejší dohoda.

Dosud bylo údajně dohodnuto, že pohraniční přechod mezi Izraelem a Gazou bude otevřen, že pod mezinárodním dohledem bude do Gazy přivážen stavební materiál a že během nadcházejícího půl roku bude rozšířena rybářská zóna pro Palestince na 19 km. Bylo také v zásadě dohodnuto, že v Gaze bude otevřen přístav, ale podrobnosti byly odloženy na vyjednávání příští měsíc.

Izrael požaduje odzbrojení Hamasu a dalších palestinských organizací, ty to však odmítají. Avšak Hamas veřejně uvádí, že je ochoten sdílet moc s Palestinskou správou, která nyní spravuje Západní břeh Jordánu.

V pondělí dosáhl počet mrtvých v Gaze 2016, včetně 541 dětí. Více než 10 000 lidí bylo zraněno a přibližně 17 000 příbytků bylo zničeno nebo vážně poškozeno.

Izrael přišel o 64 vojáků, z nichž 5 usmrtili omylem sami Izraelci. Rakety odpálené z Gazy usmrtily tři civilisty.

ZDE

0
Vytisknout
6716

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2014