Pákistán: Protestující pronikají do vládní zóny, hrozí zásah armády

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Protivládní demonstranti v Pákistánu se připravují k pochodu do přísně střežené vládní zóny v Islámábádu a svrhnout premiéra Naváze Šarífa. Možné střety mezi bezpečnostními silami a účastníky pochodu mohou vyvolat intervenci armády.

Vláda rozmístila na ochranu "Červené zóny" v hlavním městě tisíce policistů a příslušníků povojenských jednotek. V této oblasti sídlí klíčová ministerstva, nachází se zde budova parlamentu, rezidence premiéra a řada západních velvyslanectví. Nezávislé zdroje tvrdí, že v Islámabádu je momentálně asi 20 000 demonstrantů.

Imran Chán, hráč kriketu, který se změnil v politika, vede protesty. Tento politik zopakoval své varování premiérovi, aby odstoupil, nebo jeho příznivci zaútočí na parlament.

Pákistánsko-kanadský sunnitský klerik Tahír-ul-Kvadrí, vede oddělené protestní shromáždění. Chán i Kvadrí tvrdí, že volby v květnu 2013, které vyhrála Muslimská liga premiéra Šarífa, byly zfalšovány, a že vláda je zkorumpovaná a neschopná.

Současné protesty vypukly minulý čtvrtek souběžně s oslavou Dne nezávislosti a mají pokračovat, "dokud Šaríf neodstoupí".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7085

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2014