Ukrajinská armáda obsadila Slavjansk, bojuje v Arťomovsku

5. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Proruští separatisté dnes oznámili, že vyklidili město Slavjansk, kde v dubnu zahájili ozbrojené povstání proti kyjevským úřadům.

Důvodem je ofenzíva armády, které ozbrojenci nedokázali čelit. Povstalci tvrdí, že se přeskupují kvůli "drtivé početní převaze" ukrajinských ozbrojených sil. Jejich odchod potvrdil proseparatistický starosta města Vladimir Pavlenko.

Ty zahájily ofenzívu po neúspěšném desetidenním příměří. Z jeho porušování se obviňují obě strany, pouze ukrajinská však předložila údaje o ztrátách.

Reportér BBC David Stern z Kyjeva hlásí, že obsazení Slavjanska je pro vládu velkým vítězstvím.

AP cituje vyjádření mluvčího separatistů Andreje Purgina, podle nějž je Slavjansk "v troskách".

Svědci hlásí, že město bylo přes noc pod palbou a ráno zůstala kontrolní stanoviště povstalců opuštěná.

Ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku tvrdí, že povstalci na ústupu utrpěli ztráty a "vzdávají se". Podle některých zdrojů mezi těmi, kdo město opustili, je i velitel, ruský plukovník v záloze Igor Strelkov, který v minulosti pracoval pro ruskou vojenskou rozvědku GRU.

Web ukrajinského prezidenta tvrdí, že separatisté ztratili jeden tank a čtyři obrněná vozidla, jeden z povstaleckých představitelů Pavel Gubarev tvrdí, že ztráty jsou "minimální".

Ruský Interfax hlásí, že Ukrajinci zničili velitelství "Doněcké lidové republiky" v Arťomovsku.

Dnes by měly začít další rozhovory o příměří, ale zatím nebyla hlášena žádná jednání a s ohledem na vývoj situace je otázka, zda vůbec proběhnou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9009

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2014