Ukrajina: Přibývající mrtví, zuřivost, agónie

4. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Prezident Petro Porošenko označil operaci vedoucí k obsazení hraničního přechodu Dovžanskij za "první vítězství" následující po obnovení bojů proti separatistům v Doněcké a Luhanské oblasti.

Ve skutečnosti jde patrně o jeden z největších úspěchů armády možná za celé týdny, protože přechod hrál klíčovou roli v zásobování povstalců posilami, zbraněmi a materiálem z Ruska. A nezemřel přitom žádný ukrajinský voják ani civilista. Není známo, jaké byly ztráty povstalců.

Avšak všude jinde operace zaznamenává mnohem menší úspěchy. Vládní síly obklíčily povstalce ve městech v Doněcké a Luhanské oblasti, ale nedokázaly je vytlačit z těchto pozic.

Armáda celé týdny ostřeluje Slavjansk z ručních zbraní, minometů a těžkých děl.

Tvrdí, že přitom "zlikvidovala" stovky povstalců, ačkoliv podle pozorování listu Kyiv Post jde pravděpodobněji o desítky. (Na tomto videu hovoří mluvčí "Doněcké lidové republiky" Andrej Purgin o tom, že separatisté ztratili zhruba 1 000 bojovníků.) Ale byla za to zaplacena vysoká cena.

Stálo to více jak 200 obětí mezi civilisty (starý údaj pocházející ještě z doby před obnovením bojů s nasazením těžkých zbraní - KD) včetně nejméně 15 dětí. Bylo také zabito více než 200 vojáků.

Desetitisíce lidí jsou na útěku. Když redakce Kyiv Postu hovořila s utečenci nedaleko Svjatohirsku, kam se jich přemístilo asi 15 000, nikdo nevyjadřoval podporu vládnímu vojenskému tažení, ani ti, kdo tvrdí, že nestojí na straně separatistů podporovaných Kremlem. Většina z nich ovšem připouští, že se kloní na stranu povstalců, což vede k otázce, jak bude ukrajinská armáda na východě přijata.

Odstupující ministr Mychajlo Koval tvrdí, že ozbrojené síly mají zakázáno používat raketomety a dělostřelectvo v blízkosti obydlených oblastí. Avšak redakce Kyiv Postu disponuje nejméně jedním videozáznamem z dílny ukrajinské armádní televize, na němž je zachycena palba z těžkých zbraní právě na rezidenční oblasti.

Těžké zbraně používají také povstalci. A aby vyprovokovali armádu, střílí z minometů z měst, dokonce ze dvorů obytných budov.

Během dvou měsíců reportéři Kyiv Postu zaznamenali palbu z minometů a houfnic vedenou vládními silami i povstalci. Přednedávnem začaly být oběma stranami používány i raketomety Grad, které jsou notoricky nepřesné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15736

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2014