UKRAJINA:

Jak BBC dnes interviewovala britského ministra zahraničí

7. 5. 2014

čas čtení 12 minut

John Humphrys: A Rusko to tak nevidí, protože to,co Rusko vidí, je, že došlo k povstání proti zvolené vládě, dobře, byla zkorumpovaná, jestli chcete, a mnoho lidí přiznává, že byla, ale nicméně to bylo povstání proti zvolené vládě, to se proměnilo v krveprolití, vláda byla svržena, v čele tohoto povstání byla celá řada opravdu nechutných lidí, a my jsme je podpořili takovým způsobem, že se toho Rusko začalo bát. To jsme přece udělat nemuseli!

William Hague: No, to je propaganda, kterou -

John Humphrys: To není žádná propaganda, to jsou fakta!

Podívejte se, jak dnes ráno rozhlas BBC z Kyjeva interviewoval britského ministra zahraničí Williama Haguea. John Humphrys je veterán-novinář, je to jeden z nejautoritativnějších britských žurnalistů současnosti. - Bohužel, jak z rozhovoru uvidíte, britská vláda je hloupá, poznamenává Jan Čulík. Je to velmi nebezpečné. Jak ji měsíce sleduji, vidím politiky, jako je premiér David Cameron, ministr financí George Osborne či ministr zahraničí William Hague (ten je zvlášť omezený) - kteří se chovají jako patnáctiletí mladíci bez moudrosti, státnictví a lidské zkušenosti. Jsou to absolventi luxusních soukromých anglických škol, kde byli od útlého věku izolováni od vnějšího světa. Nic neznají, ničemu nerozumějí a ničemu se nenaučili. Hagueovy pokusy jednat s Rusy spatra - z titulu své zkušenosti patnáctiletého chlapce, jsou trapné a nebezpečné, jak na to svými otázkami poukazuje systematicky daleko moudřejší novinář John Humphrys. V angličtině je tento rozhovor v pořadu "Today" ZDE, od minuty 2.10.00.

John Humphrys: Je osm hodin a deset minut. Od té doby, co došlo na Ukrajině k prvním výstřelům během povstání, západní politikové silně zdůrazňují, že "naši vojáci se na tom podílet nebudou, my kvůli tomuhle do války nepůjdeme." Namísto toho se pokusili použít finančních sankcí, aby zabránili ruskému angažmá na Ukrajině. To, jak se zdá, nemělo žádný dopad. Ale jde jen o sankce? Vysoký vojenský velitel NATO generál Phillip Breedlow byl včera dotazován na svůj názor na tuto krizi a řekl, že NATO bude muset v důsledku zvýšeného napětí mezi Ruskem a Ukrainou uvažovat o trvalém rozmístění svých vojsk v určitých zemích středovýchodní Evropy. Britský ministr zahraničí William Hague je dnes ráno v Kyjevě. Řekl jsem mu, že to jsou zlověstné výroky.

William Hague: Je to zlověstné, a já to nezakrývám ani to neminimalizuji. Je to nejvážnější krize v Evropě nejméně od válek na Balkáně, možná od studené války, a je to velmi vážná situace zde na Ukrajině. Na druhé straně, a to musím říct, a mluvím z Kyjeva, je tu velká rozhodnost úspěšně uspořádat volby, dokázat, že Ukrajina je demokracie, že může fungovat a uspět, a to je něco, co my musíme podporovat. A oni oceňují mezinárodní podporu, kterou dostávají.

John Humphrys: O těch volbách budeme mluvit za okamžik, ale vzhledem k tomu, že přiznáváte, že je to zlověstné, nakolik za to my na Západě neseme vinu? Za to, jakým způsobem jsme se k problému Ukrajiny postavili? Pravdou totiž je, že jsme to nesmírně zvorali, že?

William Hague: Toto není situace, kterou by býval vytvořil západní svět. Nesmíme zapomínat, kdo tady porušil mezinárodní právo. Kdo porušil všechny předchozí dohody a Chartu OSN. A to je Rusko a jeho odpovědnost za toto všechno je zcela jasná. Někteří argumentují, že Evropská unie měla předvídat, co se stane, jestliže se vyjedná s Ukrajinou asociační dohoda, avšak nezapomínejte, o tom se jednalo s Janukovyčovým režimem. S vládou na Ukrajině, která měla mnoho těsných vazeb na Rusko. A Janukovyčova vláda chtěla tu asociační dohodu vyjednat. Takže na takovém základě k tomu od loňska začalo docházet a my jsme vždycky argumentovali, jak víte, vždyť jsem to říkal i v tomto pořadu, že Ukrajina může mít těsné hospodářské vztahy s Evropou a může mít i dobré obchodní a politické vztahy i s Ruskem. To jenom Rusko to tak nevidí.

John Humphrys: A Rusko to tak nevidí, protože to,co Rusko vidí, je, že došlo k povstání proti zvolené vládě, dobře, byla zkorumpovaná, jestli chcete, a mnoho lidí přiznává, že byla, ale nicméně to bylo povstání proti zvolené vládě, to se proměnilo v krveprolití, vláda byla svržena, v čele tohoto povstání byla celá řada opravdu nechutných lidí, a my jsme je podpořili takovým způsobem, že se toho Rusko začalo bát. To jsme přece udělat nemuseli!

William Hague: No, to je propaganda, kterou -

John Humphrys: To není žádná propaganda, to jsou fakta!

William Hague: To vůbec nejsou fakta, protože krveprolití, k němuž došlo, způsobila tehdejší vláda. Lidé, kteří teď stojí v čele kyjevské vlády, setkal jsem se s nimi včera večer, setkal jsem se s premiérem Ukrajiny a s mnoha dalšími ministry, to nejsou extremisté. Oni vůbec nejsou z žádného pravicového fašistického sektoru. To jsou lidé, kteří podporují otevřenou ekonomiku, demokratickou společnost, přeložíme-li si to do evropských poměrů, jsou to liberální politikové. Je to falešný obraz, tvrdit, že moc převzali nějací extremisté. To není vůbec zdejší obraz. A stojí za to dodat, že i lidé, kteří mají vazbu na Rusko, Strana regionů, Janukovyčovi lidé, právě jsem mluvil s jejich prezidentským kandidátem, podporují, aby se konaly volby, nechtějí, aby Rusko anektovalo další části Ukrajiny, chtějí, aby ty volby 25. května byly úspěšné, takže ta představa, že nějací extremisté tady převzali moc, je naprosto mimo.

John Humphrys: Ale ať to jsou nebo nejsou extremisté, Ukrajina není ani nebyla členem Evropské unie, ani členem NATO. My jsme do tohoto boje nemuseli poslat svého psa.

William Hague: Jak říkám, postojem Evropské unie je rozšiřovat obchod. To je vše, co Evropská unie chce.

John Humphrys: To je neupřímné, že ano. Neříkejte mi nesmysly. Samozřejmě, chceme prodávat zboží komukoliv. Nemusíme podporovat určité hnutí takovým způsobem, jako to děláme na Ukrajině. Se vším doprovodným rizikem, které s tím jde ruku v ruce. jak jste sám potvrdil, je to snad nejzlověstnější situace, jakou jste kdy v životě zažil. A to je děsivé.

William Hague: Musíme podporovat dvě věci, a to je demokracie, ta je v našem národním zájmu, je v našem národním zájmu, aby země v Evropě měly svobodné demokracie.

John Humphrys: Pche! Záleží přece na tom, kde ty země jsou!

William Hague: No, tohle je evropská země. Je absolutně součástí Evropy a evropské civilizace a je v našem národním zájmu, aby byl mezinárodní systém založen na jasných pravidlech a tato pravidla jsou dodržována, a jestliže jsou tato pravidla porušena tak, jak k tomu došlo v minulých týdnech, že budou následovat určité následky. Debatuje se o tom, jak vážné jsou ty následky, zavedli jsme sankce a jsme připraveni zavádět další a daleko ostřejší sankce, protože Rusko porušilo ta pravidla. A jestliže budete myslet na ty dvě věci. Náš národní zájem spočívá nikoliv v podpoře určitého politického postoje na Ukrajině, ale v tom, aby Ukrajina byla stabilní demokracií a aby se dodržovala pravidla mezinárodního systému. A tím jsou motivovány naše činy.

John Humphrys: Až na to, že ty sankce vůbec nefungují, jak na to poukázal sám sir Tony Brent, bývalý britský velvyslanec v Moskvě. Ty sankce nefungují. A teď slyšíme generála z NATO, a vrchního vojenského velitele, jak mluví o tom, že chce trvale rozmístit vojska NATO ve východní Evropě v důsledku zvýšení tohoto napětí. Je to pohyb velmi znepokojujícím směrem, o to jde.

William Hague: Je to pohyb směrem, který by měl v dlouhodobé perspektivě znepokojovat Rusko -

John Humphrys: To by nás ale mělo znepokojovat všechny, pokud to znepokojuje Rusko. Může se stát, že Rusko udělá věci, které bychom my nechtěli, aby je udělalo.

William Hague: Ale to jsou věci, které Moskva musí pochopit. Hovořil jsem o tom se svým ruským protějškem, premiér Cameron to řekl prezidentu Putinovi. Ano, některé země NATO zvýší své výdaje na zbrojení, dojde o oživení role NATO, omezíme svou energetickou závislost na Rusku, vyloučíme Rusko ze skupiny G8 a z OECD. Během nadcházejících deseti let budou mít tyto akce na Rusko vážné dopady. A už nynější sankce vedly k ztrátě hospodářské důvěry v Rusko, ruská ekonomika se propadá, kapitál z Ruska prchá, a tak dál. Takže tvrdit, že reakce západního světa byla neefektivní, to ignoruje všechny tyto věci, a nad tím se Rusko musí vážně zamýšlet.

John Humphrys: Potíž je, že vy nevíte, jak budou reagovat. Můžete je oslabit nebezpečným způsobem do takové míry, že budou reagovat nebezpečně. O to jde. A vy jste neodsoudili ty lidi na Ukrajině, kteří zabíjejí Rusy. Jako to, co se stalo v Oděse. Asi čtyřicet lidí přišlo o život. Usmrceni v ohni. To je odporné chování.

William Hague: Samozřejmě, myslím, že jsem byl jedním z prvních, kteří vyjádřili absolutní politování nad tím, co se stalo. Oděsa a to, co se tam stalo o víkendu, dokazuje, že je zapotřebí deeskalace této situace. O to se dál snažíme. Včera se konala ve Vídni další schůze, na níž jsem byl, Rady Evropy, jejímž cílem byl pokus o obnovu tohoto procesu. Ale Rusko nerealizovalo žádná ustanovení z ženevských dohod ze 17. dubna, což znamená, že jakákoliv další vyjednávání nejsou příliš důvěryhodná.

John Humphrys: Říkáte, že chcete, aby volby 25. května byly úspěšné. Přece není možné vůbec ani uvažovat o volbách na Ukrajině. Vede se tam v některých částech země občanská válka! Přece nemůžete pořádat volby uprostřed občanské války!

William Hague: No, zase, včera večer jsem strávil mnoho času s lidmi, s novináři, s občanskou společností, s lidmi, kteří chtějí, aby byla jejich demokracie úspěšná. Stejně jako to chce tolik jiných Evropanů. Mají na to právo. A nikdo je nemůže zastrašit, aby ty volby neuspořádali. Je to nepořádek, který schválně vyvolává a koordinuje cizí mocnost. Rusko. Ti lidé mají právo své demokratické volby. Zvolit si prezidenta a doufejme, že ten nový prezident bude jednotící osobností, která odstraní korupci, která vytvoří dobrý hospodářský program. Který přivodí tu deeskalaci. Takže já se tady v Kyjevě setkávám s prezidentskými kandidáty a naléhám na ně, aby podporovali tuto agendu. Lidé na Ukrajině mají právo na tuto volbu, stejně jako máme demokratickou volbu v Británii.

John Humphrys: Vy byste přece na ně měl naléhat, aby se dohodli s Ruskem!

William Hague: Samozřejmě! My všichni chceme dosáhnout dohody s Ruskem, ale to vyžaduje ochotu dosáhnout dohody na druhé straně. Dohoda ze Ženevy ze 17. dubna byla dobrá, ukrajinská strana ji plně realizovala, Rusko v té věci vůbec nehnulo prstem. K realizaci té dohody. Takže když nehnulo prstem, my musíme podporovat Ukrajince, aby učinili svou demokratickou volbu a udržovat nebo zesilovat hospodářský a další tlak na Rusko. To je správná politika a tu provádíme.

0
Vytisknout
13178

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014