POZNÁMKA NA OKRAJ:

Na zdraví, neboli Proč nemyslet i na sebe?

20. 2. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Pomáhat lidem a zároveň si prodlužovat vlastní život, to zní asi divně. Dověděl jsem se ale na semináři pro lékaře a pacienty o autoimunním onemocnění jater, který se konal v univerzitní nemocnici v Hamburku-Eppendorfu (UKE), že je to pro hodně lidí dost snadné, a proto píšu tuhle poznámku věnovanou možná i vám, kteří pomáháte dárcovstvím krve.

V Yael Centru pro autoimmuní onemocnění jader v univerzitním centru pro vzácná onemocnění na UKE posluchači nejen poslouchali přednášející, ale mohli přítomným specialistům i dávat otázky. A rychle se ukázalo, že když jde o poznání vlastní nemoci, existují dvě skupiny lidí. Jedni vědí, že jsou nemocní a druzí nevědí, zda jsou zdraví nebo nemocní.

Objasnilo se to každému, když se zeptal jeden manžel ženy trpící vzácným onemocněním (viz: ZDE i s možností překladu do češtiny), jak by se mohl dozvědět, jestli náhodou netrpí jednou z oněch asi 8000 různých vzácných nemocí. Odpověď specialistů zněla, že bohužel neexistuje jediné prevenční vyšetření proti všem těm nemocím. Jeden z přítomných pacientů však upozornil na to, že alespoň dárci krve mají jistotu, že jejich krev bude prozkoumána v laboratoři a že on sám byl v rané fázi své nemoci požádán, aby se nechal vyšetřit od lékaře specialisty.

Není to skvělý nápad dárcovstvím vlastní krve pomáhat druhým a zároveň si tak zajistit, že v případě vlastního onemocnění budete rychle, a tedy s větší pravědpodobností uzdravení ošetřeni? Tohle chtěl zdůraznit profesor Ansgar W. Lohse, když požádal, aby zvedli ruku lidé přítomní v auditoriu, kteří se dověděli o své autoimunní chorobě z testů poté, co darovali krev. A počet těch lidí, kteří ruku zvedli, byl i pro něho překvapivě veliký...

Dne 28.února 2014 se připomíná po sedmé " den vzácných onemocnění", a to tentokrát ve více než 70 zemích a regionech po celém světě pod heslem ""Spojit se za lepší péči"...

Myslím, že toho dne by měly využít lékaři i zdravotní organizace, aby poukázali na dvojitou hodnotu darování krve. Jde jim přece o nemocné, kteeří potřebují krev, ale i o to rychle pomoci lidem, kteří by bez darování krve ani nevěděli, že jsou nemocní. Ale co Vy? Nechtěli byste i Vy darovat ve svém vlastním zájmu někomu svou krev?

0
Vytisknout
9830

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014