Soči přes zakalené oči

19. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Dovolte, pane ing. Vohryzku, pár slov k vašemu poslednímu článku "Někdo to rád Soči", píše Jaroslav Šlambor. Tušil jsem, že někdo přijde s "olympijským" plivancem a nakonec jsem se dočkal. Konečně někdo sepsal ty hlavní bláboly spojené s olympiádou, které produkují dnešní média. Bohužel. Jen doufám, že jste v Rusku-Soči opravdu byl (jak píšete) a máte postřehy z první ruky. To podstatné (podle mě) je, že pro rusofoby vašeho ražení neexistuje ve vztahu k hodnocení ruských reálií pozitivní východisko. Připravili to dobře, je to špatně.

Připravili to mizerně, je (bylo by) to také špatně. Postarali se o bezpečnost... Prostě babo raď. Nakonec proč by si ale našinec nespravil sebevědomí šťouchnutím do obra. Nic se mu nemůže stát a ještě bude za hrdinu. Nic jsem (od vás) nečetl třeba o zbrojních nákladech světového četníka, případně o tom, jak je bezpečno v zemích kam (ve většině případů svévolně) vstoupila noha US soldatesky a jejich vazalů (obrazně řečeno, protože dnes vstupovat nemusí -- mrtví vojáci nejsou, pravda, příliš dobrý marketingový produkt- stačí nám drony, případně B 52 či jiné technické vymoženosti k zabíjení). A mohl bych přejít, co se cen (např. "privatizace") týče do naší kotliny -- ten výčet by byl více než tristní.

Pravda, jak pro koho. To je mi skutečně milejší dnešní zkomercializovaná olympiáda. Možná by stálo za to, zamyslet se nad tím, proč i ona olympijská, jistě bohulibá myšlenka, podlehla degeneraci, nebo chcete-li diktátu peněz. A proč ta starověká skončila.

Jste ekonom, odpovědět na tuto otázku pro vás jistě nebude problém. Možná, že za to mohou ti zatracení Rusové, jen o tom ještě nevíme. Také mi není jasná ta vaše naznačená averze vůči olympiádě (sportu?).

Očekával bych z vaší strany jásot -- sport je dnes bez diskuse obrovský a výnosný byznys -- sen všech ekonomů! A vy to ironizujete.. Pane inženýre, houby je nám po tom, jak hospodaří sedláci v Rusku. Zvláště, když nemáme zameteno před zaneřáděným vlastním prahem.

Zkuste sousedovi kázat o tom, že ta jeho kráva sice dává dobré mléko, ale koupil ji zbytečně draho. Budete mít (alespoň na Moravě) 90% jistotu, že vás pošle k šípku, případně do jiných končin. Olympiádě v Soči přeji úspěch, Rusům držím palce.

0
Vytisknout
11363

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2014