Šéf amerických výzvědných služeb ostře zaútočil na Snowdena

30. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

James Clapper, šéf amerických výzvědných služeb, ostře zaútočil v senátním výboru pro výzvědné záležitosti na whistleblowera Edwarda Snowdena. Označil zveřejněné informace, pocházející ze Snowdenových zdrojů, které publikoval deník Guardian a další média, za "dokonalou bouři", která ohrozí životy amerických občanů. Podle deníku Guardian to byla další etapa ve snahách americké vlády hájit masové špehování občanů.

Clapper vyzval Snowdena a "jeho komplice", aby vrátil dokumenty, které si odnesl z National Security Agency, aby se tím minimalizovaly "rozsáhlé škody, které jeho odhalení způsobila a dále působí".

Snowden opakovaně zdůrazňuje, že jednal sám a bez kompliců. Je to také údajně závěr, k němuž došlo vyšetřování jeho případu samotnou NSA.

Na otázku, zda Clapper považuje za "Snowdenovy komplice" i novináře, kteří vlastní Snowdenovy dokumenty, oznámil Clapperův mluvčí: "Pan ředitel Clapper tím mínil všechny osoby, které pomáhají Edwardu Snowdenovi dále ohrožovat bezpečnost našeho státu neautorizovaným zveřejňováním ukradených dokumentů spojených s legálními programy sbírání výzvědných informací ze zahraničí." Odmítl se vyjádřit konkrétněji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7169

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2014