USA: Demokracie? Nezávislá média?

29. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Conor Friedensdorf na webu The Atlantic píše o zavádějícím způsobu, jímž americká média informují o blížící se válce proti Sýrii. Pouze 9% Američanů s válkou souhlasí a kdyby měl Obama snahu získat souhlas Kongresu (místo aby válku zahájil způsobem, který v první volební kampani sám označil za ilegální), nejspíše by neuspěl. Přesto se v médiích neustále otáčejí "zprávy" o "rostoucím tlaku" na Obamu, aby se pustil do válčení.

Jenže kromě několika zahraničních vlád pochází veškerý tento tlak od velice úzké elity geopolitických "expertů" usídlených ve Washingtonu, kteří mají za to, že na názorech veřejnosti nezáleží. A co je horší, novináři podvědomě přistupují k těmto apoštolům války jako k hlasům, které mají výrazně větší váhu a relevanci, než ostatní.

Ve skutečnosti je však status experta odvozen výhradně od společenského postavení a napojení na instituce u příslušníka washingtonské elity. I když takový člověk v praxi opakovaně prokáže, že jeho "expertíza" je katastrofální, o status "geopolitického experta" v žádném případě nepřijde.

Je pravda, že některé zahraniční vlády a skupina expertů vyvíjí na prezidenta tlak, aby poslal USA do války. Avšak média by neměla o věci informovat, jako by Obama čelil drtivému tlaku zastánců války.

Kdyby měl lid nějakou možnost vyslovit se k dané záležitosti, tlak proti válce by byl ještě podstatně větší.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9416

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013