Město Detroit bankrotuje

19. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Detroit, kdysi centrum úspěšného amerického automobilového průmyslu a čtvrté nejlidnatější sídlo v USA, vyhlásilo včera bankrot. Jde zatím o vůbec největší americké město, které takovou proceduru podstupuje.

Rozhodnutí obrátit se na federální soudy, které vyžaduje schválení krizového manažera i guvernéra Ricka Snydera, představuje současně také největší municipální bankrot v USA, pokud jde o celkový objem dluhu. Neexistují jednotné informace o celkové výši pohledávek, nicméně podle krizového manažera Kevyna D. Orra jde patrně o 18-20 miliard dolarů.

Pro Detroit jsou probíhající události nepříjemným připomenutím vzestupu a pádu města.

To bylo založeno před třemi sty lety a rostlo závratným tempem zejména v první polovině 20. století, kde se stalo centrem automobilového průmyslu. V posledních dekádách ovšem velice rychle upadá. V roce 1950 mělo 1,8 milionu obyvatel, ale dnes již pouze 700 000. Desítky tisíc budov je opuštěných, ulice jsou neosvětlené.

Oživení Detroitu se nerýsuje, v neposlední řadě také proto, že municipální bankroty jsou velmi vzácné a bankrot patrně přinese městu stigma. Detroitští představitelé očekávají další pokles plateb ve prospěch zaměstnanců a důchodců, další omezování služeb pro obyvatele a negativní dopad na budoucí úvěrové podmínky.

Avšak jiní vidí v bankrotu jedinou možnost a "nový start".

Nicméně existují obavy z rasových bouří, neboť převážně bílá republikánská vláda státu Michigan přebírá kontrolu nad městem řízeným Demokratickou stranou, kde 80% obyvatel tvoří Afroameričané.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10471

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2013