Herald Scotland: Thatcherová: Skoti ji nenáviděli

8. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Citujeme z redakčního komentáře skotského deníku The Herald:

Jejím cílem bylo zbarvit volební mapu Skotska konzervativní modrou, avšak Thatcherová přiměla Skoty vidět rudě

Do doby, kdy v roce 1990 Thatcherová přestala být šéfkou britského státu, zpolarizovala politické postoje ve Skotsku tak jako žádný politik před ní.

Od své první návštěvy v Edinburku v únoru 1975 (kdy měli konzervativci ve Skotsku ještě 16 poslanců) do doby svého slzavého odchodu z Downing Street v listopadu 1990 se stala Thatcherová pro mnoho Skotů terčem nenávisti. V době, kdy Thatcherová odešla z premiérské funkce, zůstávalo ve Skotsku už jen 10 konzervativních poslanců. Sedm let po jejím pádu, r. 1997, neměli konzervativci ve Skotsku vůbec žádného poslance. V současnosti má ve Skotsku Konzervativní strana v Dolní sněmovně jen jediného poslance.

Thatcherovou ve Skotsku nenáviděli za to, že tam zavedla daň z hlavy (poll tax), rok před jejím zavedením v Anglii, nenáviděli ji za likvidaci průmyslu, v jehož důsledku byly propuštěny tisíce zaměstnanců z dolů, z oceláren a z dalších tradičních průmyslových odvětví.

Thatcherová tvrdila, že nerozumí, proč jsou Skoti v opozici vůči její politice. Podle jejího názoru by skotské ctnosti šetření, tvrdé práce a podnikatelského ducha měly právě odpovídat její ideologii.

Odmítala kritiku, že se chová tvrdě a necitlivě.

Obrovská propast mezi Thatcherovou a Skoty nebyla nikdy zřejmější než v jejím rozhovoru ve skotské televizi z roku 1990. Svým anglickým přízvukem tam Thatcherová opakovala "My ve Skotsku" a netušila, že to zní absurdně. Později vyšlo najevo, že tehdejší ministr pro Skotsko Malcom Rifkind ji varoval, aby to neříkala, že to bude znít, jako že je v cizině.

Thatcherová se ve Skotsku stala terčem nenávisti i po roce 1988, kdy údajně řekla v projevu na shromáždění skotské protestantské církve, že "něco takového jako společnost neexistuje".

O pět let později, dlouho po jejím odchodu z Downing Street, řekl ministr pro Skotsko Ian Lang: "Ať už to byl kdokoliv, kdo řekl, že společnost neexistuje, říkal naprosté nesmysly."

O Thatcherové se ministr Ian Lang vyjádřil: "Měla za úkol zničit socialismus a všechno, co s tím bylo spojováno. Víceméně se jí to podařilo a ta destrukce je zjevná nejen v Británii, ale po celém světě." A teď je načase, aby konzervatismus "zase posílil".

Čímž éra Thatcherové ve Skotsku oficiálně skončila.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10786

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2013