Lucembursko je ochotno přehodnotit ochranu bankovního tajemství

8. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Lucemburský ministr financí Luc Frieden řekl listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, že jeho země zváží kroky vedoucí k vyšší transparentnosti bankovního sektoru. Reagoval tak na silnou kritiku partnerů v eurozóně.

Lucembursko připravuje jisté drobné uvolnění kontroverzní praxe banovního tajemství ve snaze omezit daňové úniky zahraničních vkladatelů.

"Přejeme si posílit spolupráci se zahraničními daňovými úřady," prohlásil Frieden. "Mezinárodní trend směřuje k automatické výměně informací o bankovních vkladech. Už tomu striktně neoponujeme."

Jako příklad uvedl vyplácení úroků zahraničním klientům, o nichž by prý mohly mateřské státy dostávat údaje.

"Lucembursko nespoléhá na klienty, kteří chtějí ušetřit na daních," zdůraznil Frieden.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve vyjádření pro pondělní Saarbrücker Zeitung označil lucemburský postoj za dobrou zprávu. "Vítám každý krok směrem k automatické výměně informací," řekl Schäuble, který současně uvedl, že téma s lucemburskou stranou před několika týdny konzultoval na schůzce ministrů financí v Berlíně.

Lucembursko coby jeden šesti zakládajících členů EU se po nástupu globální finanční krize stalo terčem stále ostřejší kritiky, především právě kvůli otázce ochrany bankovního tajemství. Jeho finanční sektor zahrnuje 141 bank z 26 zemí a 3 840 investičních fondů, které prodávají své produkty v dalších 70 zemích. Po posledním úniku osobních údajů o daňových rájích vzrostl tlak na zrušení bankovní praxe založené na obcházení daňové povinnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7513

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2013