Britský kardinál obviněn z "nevhodného sexuálního chování"

24. 2. 2013

čas čtení 3 minuty

Tři kněží a jeden bývalý kněz udali Keithe O'Briena, vlivného britského kardinála, který má volit papaže, Vatikánu, za sexuální prohřešky, k nimž došlo před třiatřiceti lety. Chtějí tak zabránit tomu, aby měl možnost volit nového papeže.

Žalující osoby jsou ze skotských diecézí St. Andrews a Edinburk. Poslali stížnost nunciovi Antoniu Menninimu, vatikánskému velvyslanci v Británii, a požadují, aby O'Brien okamžitě odstoupil. Kardinál obvinění popírá.

O'Brien, který má příští měsíc odejít do důchodu, se ostře staví proti právům homosexuálů. Odsuzuje homosexualitu jako nemorální, staví se proti tomu, aby směli homosexuálové adoptovat děti a je proti homosexuálním sňatkům.

Jeden z mužů kardinála obvinil, že s ním měl před lety "nevhodný poměr", což vedlo k tomu, že oběť pak vyžadovala po dlouhá léta psychologické poradenství.

Obvinění proti kardinálu O'Brienovi budou ve Vatikánu přijaty s konsternací. Papežské období Benedikta XVI. bylo silně postiženo obviněními na sexuální zneužívání členů církve kněžími. Vyšly dokonce najevo spekulace, že Benedikt odstoupil právě proto, že vyjdou najevo další sexuální skandály.

První obvinění se týká roku 1980. Stěžovatel, který je nyní ženatý, byl tehdy dvacetiletým seminaristou na St Andrew's College v Drygrange, kde byl O'Brien "duchovním ředitelem". O'Brien se vůči seminaristovi "choval nevhodně" po večerních modlitbách.

Seminarista měl tehdy příliš velký strach na to, aby incident udal, ale uvádí, že se změnila jeho osobnost a učitelé zaznamenávali, že je trvale v depresi. Byl vysvěcen na kněze, ale z církve odešel, když byl O'Brien povýšen na biskupa. "Vím, že by nade mnou měl vždycky moc. Všichni předpokládali, že jsem odešel z církve, protože jsem se chtěl oženit. Ne. Odešel jsem, abych si zachoval integritu."

"Kněz A" líčí, jak pracoval v určité farnosti, když ho navštívil O'Brien a došlo mezi nimi k "nevhodnému styku". "Kněz B" svědčí, že začal v roce 1980 působit jako duchovní, když byl pozván na "seznamovací týden" do O'Brienovy rezidence. Tvrdí, že se musel vyrovnat s tím, co charakterizuje jako "nevhodné kardinálovo chování" pozdě večer po pitce.

"Kněz C" byl mladým duchovním, jemuž kardinál radil s osobními problémy. Svědčí, že O'Brien zneužil nočních modliteb jako záminky pro "nevhodný styk".

Žalobci poukazují na to, že kardinál zneužil své postavení. "Musíte si uvědomit, jaký je vztah mezi knězem a jeho biskupem. Při svém svěcení přísaháte, že budete biskupa poslouchat. Je víc než vaším šéfem, je víc než generálním ředitelem vaší firmy. Může vás přesunout, může vás ostrakizovat, může vás podpořit. Ovládá všechny rysy vašeho života. Nemůžete ho prostě kopnout do koulí."

Čtyři žalobci se obávají, že katolická církev bude jejich obvinění ignorovat. Chtějí ale, aby konkláva, která bdue volit nového papeže, byla "čistá". Podle kanonického práva však nelze zabránit žádnému kardinálu, který má právo hlasovat, aby skutečně hlasoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8827

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2013