Benedikt, náhražkový papež, který za sebou zanechává oslabenou, otlučenou církev

12. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

Papež Benedikt plánoval, že odstoupí, už nějakou dobu. Rowan Williams, arcibiskup canterburský, už o tom věděl před Vánocemi. Jeho rozhodnutí odstoupit zřejmě bylo založeno na zkušenosti z posledních let života papeže Jana Pavla II., který se stal obětí Parkinsonovy choroby, píše v deníku Guardian Andrew Brown.

I když přivítali církevní liberálové Ratzingerovo jmenování s hrůzou, nový papež strávil skoro celou dobu v úřadě neefektivním zápolením s problémy, zděděnými od Jana Pavla II. Jeho nejpozoruhodnější inovací bylo právě rozhodnutí rezignovat.

Katolická církev má v současnosti skoro 2 miliardy stoupenců - jenže málokteří z nichž berou vážně katolickou teologii. Katolickou církev na Západě zdiskreditovaly pedofilní skandály a nedostatek kněží. Na jižní polokouli však církev stále sílí.

Na Západě stárnou kněží - středový věk amerických katolických kněží stoupl z 34 let v roce 1970 na loňských 64 let. 10 procent Američanů se v roce 2008 charakterizovalo jako "bývalí katolíci" - je to třetí největší náboženské vyznání v USA. Zcela se rozložila struktura a sebedůvěra irského katolicismu. Téměř všechny irské semináře byly uzavřeny. V Irsku je více než 40 procent kněží starších 65 let. V Evropě jako celek poklesl loni počet katolických kněží o 1000.

Ve svém historickém domově, na Blízkém východě, čelí křesťané nyní bezprecedentnímu pronásledování. Kněžské povolání kvete dnes jenom v Asii, takže nejčastější jména kněží v Austrálii jsou dnes vietnamská, ne irská.

V USA, v Německu a v Rakousku zuří ostrý boj v kněžstvu i mezi laickými věřícími mezi liberály a konzervativci. Liberálové chtějí v církvi určitou formu demokracie a jsou přesvědčeni, že by se měla církev především zabývat chudobou a vykořisťováním. Konzervativci podporují autokracii a jejich hlavním tématem jsou potraty.

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že nekněžský stav projevuje vůči těmto sporům nezájem. V postojích katolíků a nekatoliků vůči potratům není v Británii v podstatě žádný rozdíl.

Pro Benedikta západní Evropu církev v podstatě už ztratila. Benediktovi se nepodařilo potlačit vzpouru v německy mluvících zemích proti celibátu.

Channel Four News poukázaly také na vysoce kontroverzní politiku katolické církve týkající se zákazu používání kondomů v afrických zemích, kde se v důsledku toho šíří AIDS.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12712

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2013