Čína kritizovala evropskou politiku škrtů

16. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoký činitel čínského investičního fondu v hodnotě 300 miliard liber v pátek varoval, že v důsledku škrtů dosáhl hněv evropské veřejnosti "hranice snesitelnosti", když aktivisté demonstrovali proti zasedání Mezinárodního měnového fondu v Manile.

Jin Liqun, předseda inspekční rady Čínské investiční korporace varoval, že příliš ostré vládní škrty v Evropě vyvolají vzbouření od obyvatelstva, v jehož důsledku nedojde k potřebným reformám. Jin opakoval, že evropské vlády v minulosti příliš utrácely a musejí se chovat odpovědněji, ale dodal, že intenzita lidového hněvu může znamenat, že Evropa bude nucena "úplně zrušit" programy šetření a škrtů.

"To, že veřejnost demonstruje v ulicích a používá násilí, dokazuje, že trpělivost veřejnosti už dosáhla svých hranic," dodal.

"Odbory se nyní podílejí na organizovaných protestech, demonstracích a stávkách. Připomíná to třicátá léta," řekl. "Veřejnost už další škrty nesnese." Jin zdůraznil, že finanční škrty je nutno doplnit strategiemi zaměřenými na hospodářský růst.

Před dvěma dny se konaly dosud největší protesty proti škrtům v eurozóně. Během zasedání MMF v Manile chodili po ulicích demonstranti převlečení za zombie a nesli transparenty s nápisy: "MMF je mrtvý. Živý mrtvý."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8620

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2012