BRITÁNIE:

Policie bude vyšetřována kvůli lhaní a falšování důkazů

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Britská prokuratura a inspekční úřad, který dohlíží na policii, zahájí dosud nejrozsáhlejší vyšetřování kriminální činnosti, z níž je podezřívána britská policie v souvislosti s katastrofou na fotbalovém stadionu v Hillsborough, k níž došlo r. 1989. Při katastrofě zahynulo 96 fanoušků Liverpoolu.

Šéf britské prokuratury Keir Starmer bude zkoumat důkazy o tom, jak 96 osob zemřelo. Očekává se, že jeho zkoumání povede k zahájení trestního stíhání proti policistům za zanedbání svých povinností. Komise pro kontrolu policie bude zkoumat policejní podvody.

Minulý měsíc bylo oznámeno, že 164 policejních zpráv o katastrofě bylo zfalšováno. Ze 116 z nich byly odstraněny negativní výroky veřejnosti ohledně chování policie během fotbalového zápasu Liverpool-Nottingham Forest na stadionu v Hillsborough.

Z oficiálního vyšetřování vyplynulo, že policie a záchranné služby zfalšovaly své zprávy o katastrofě tak, aby zakamuflovaly svou neefektivitu a svalily vinu za katastrofu na nevinné fanoušky.

Ze zprávy také vyplynulo, že z 96 mrtvých jich 41 mohlo přežít, kdyby policie a záchranné služby jednaly efektivně.

Vyšetřování bude zkoumat, kteří policisté budou případně postaveni před soud za trestný čin zabití, za bránění průběhu spravedlnosti falšováním policejních záznamů, za křivou přísahu, za lhaní novinářům a porušování profesních povinností ve službě.

Vinu za katastrofu, k níž došlo v důsledku kolapsu tribuny na fotbalovém stadionu, policie déle než dvacet let svalovala na údajné nedisciplinované chování fanoušků. Při nedávném vyšetřování konečně vyšlo najevo, že velkou část viny za katastrofu nesla policie, která se chovala nekompetentně a zkorumpovaně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9336

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2012