Obama: Nepovažujeme už Egypt za spojence. Ale ani za nepřítele

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V Egyptě, Libyi a Jemenu došlo kvůli provokativnímu antimuslimskému filmu k útokům na americké zastupitelské úřady. Nejhorší následky měly události v libyjském Tripolisu, kde při útoku, který byl patrně předem plánován, zahynul i velvyslanec Chris Stevens. Jenže libyjské úřady vyslaly ozbrojené jednotky Američanům na pomoc a omluvily se, podobně jako jemenské. Ale z Egypta slova omluvy dosud nahlas nezazněla. Proto vztahy USA se zemí, která je druhým největším příjemcem vojenské pomoci hned po Izraeli, procházejí vážnou krizí, jaká zřejmě nemá od roku 1979 obdoby.

Prezident Obama ve středu komentoval vztahy s Egyptem v rozhovoru pro televizní kanál Telemundo. Upozornil na fakt, že nová egyptská vláda má legitimitu vzešlou z demokratických voleb, a že se čas od času snaží respektovat zájmy USA - ale v jiných případech nikoliv. Proto jeho administrativa již Egypt nepovažuje za spojence, ale ani za nepřítele.

Egyptský prezident Muhammad Mursí zvolený za Muslimské bratrstvo dosud na útok na americký majetek a diplomatický personál nereagoval tak důrazně jako Libyjci. Od útoku se pouze jemně distancoval na sociální síti Facebook, zatímco jeho hnutí vyzvalo k druhému dnu protestů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7461

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2012