BRITÁNIE:

Premiér Cameron plánuje použít armádu jako stávkokazy

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Právě probíhající výroční odborářský kongres debatuje o možnosti generální stávky. Britský konzervativní premiér David Cameron se mezitím vyjádřil, že v případě stávek chce použít vojáků jako stávkokazů. Vojáci by v době stávek pracovali jako vězeňští dozorci, hasiči, pracovníci imigrační kontroly, řidiči cisternových vozů, dodávajících benzín a strojvůdci na železnici a v metru.

Brendan Barber, generální tajemník Britského odborového kongresu k tomu uvedl: "Vláda by se měla soustředit na vyřešení problémů prostřednictvím jednání, nikoliv provokativním užíváním armády jako stávkokazů. Je obtížné si pomyslet, že by byla armáda spokojená s tím, že je zneužívána tímto otevřeně politickým způsobem. Británie by se tím výrazně začala odlišovat od jiných pokročilých demokracií."

Armádní činitelé varovali, že by bylo obtížné dávat armádě další úkoly v situaci, kdy je už silně přepracována. Armáda by také musela dostat čas, během něhož by vojáci museli získat kvalifikaci v zaměstnáních, v nichž mají fungovat jako stávkokazi. Politické rozhodnutí použít armádu jako stávkovazům by musela přijmout vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7448

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2012