Vzbouřenci usmrtili čelné představitele syrského režimu

18. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Povstání v Sýrii vstoupilo do nové, dramatické fáze. Vzbouřenci bojující proti režimu Bašara al Asada usmrtili bombovým atentátem v Damašku syrského ministra obrany i hlavního organizátora vojenských akcí zaměřených na potlačení vzbouřenců.

Syrská televize potvrdila, že byl usmrcen Asef Šawkat, Assadův švagr, náměstek velitele ozbrojených sil a nejbližší Assadův poradce, dále ministr obrany Daud Rajha, který byl nejvýznamnějším křesťanským státním činitelem v zemi. Několik dalších vládních činitelů, včetně ministra vnitra Mohammeda Šaara, bylo zraněno.

Výbuchy se také ozývaly z ústředí 4. armádní divize v Damašku, elitní jednotky, jíž velí Assadův bratr Maher.

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí, konstatoval, že v Sýrii byla zahájena "rozhodující bitva". Lavrov také dal najevo, že Moskva se postaví proti návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která hrozí tresty, pokud Assad nerealizuje mírový plán, podporovaný OSN.

Není jasné, zda útok v Damašku byl sebevražedným atentátem, ale z nepodložených zpráv vyplývá, že vrah byl zřejmě tělesným strážcem pro členy Assadova vnitřního okruhu vládců. (K sebevražednému bombovému atentátu se podle BBC přihlásila džihádistická skupina Brigáda pána mučedníků - pozn. KD.)

Útok byl těžkou ranou pro syrský režim, další ranou po dvojí nedávné emigraci vysokým činitelů, vysokého velitele Revolučních gard a syrského velvyslance v Iráku.

Šawkat, jehož manželkou byla Assadova sestra Bušra, byl jednou z nejobávanějších osob v prezidentově vnitřním kruhu. Byl jedním ze tří nejvlivnějších figur režime, vedle Assada a jeho bratra Mahera. Jako šéf syrské bezpečnosti rozhodoval o všech vojenských a výzvědných operacích. V květnu přežil, když se ho a vysoké činitele ministerstva národní bezpečnosti kdosi pokusil otrávit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9462

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2012