Britská demokracie je v smrtelném úpadku

7. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Moc korporací, politikové, kteří nezastupují voliče a apatičtí občané způsobily, že je Británie nyní "stále nestabilnější" zemí, varuje analýza.

Studie stavu demokracie ve Velké Británii za poslední desetiletí varuje, že se britská demokracie octla "dlouhodobém, smrtelném úpadku", protože nezadržitelně sílí vliv korporací, politikové nezastupjí voliče a občané v deziluzi přestávají chodit k volbám a vůbec debatovat o politice.

Pozitivním vývojem za posledních deset let jsou výrazně silnější parlamentní výbory, které jsou dnes schopny pohnat poslance a státní úředníky k odpovědnosti, dále decentralizace moci do Skotska, Severního Irska a Walesu. Zveřejňuje se také daleko více informací než dříve o dietách politiků a o dárcích pro politické strany.

Avšak v mnoha oblastech se Británie vzdálila měřítkům zastupitelské demokracie. Lidé dnes mají daleko menší vliv na rozhodování politiků a systém nezastupuje občanstvo férově.

Analýza varuje, že britský ústavní pořádek je nyní "stále více nestabilní". Je to v důsledku regionální decentralizace, dále v důsledku hlubokého úpadku veřejné důvěry v demokratické instituce, v důsledku rostoucí propasti na účasti v politice mezi různými sociálními třídami a v důsledku "bezprecedentního" růstu vlivu korporací. Vliv korporací, varuje studie, hrozí ochromit ty nejzákladnější principy demokratického rozhodovacího procesu.

Podstatou demokracie je, že lidé hlasují ve volbách, aktivně se účastní na činnosti politických stran, mají kontakt se svými volenými zástupci a důvěřují zvolené vládě i v to, že zvolení politikové budou činit rozhodnutí, s nimiž voliči souhlasí.

Všechny tyto faktory jsou v katastrofálním úpadku.

Členství Britů v politických stranách za poslední desetiletí radikálně pokleslo. V současnosti se na práci politických stran podílí jen 1 procent voličů. Jen 60 procent voličů se účastní všeobecných voleb a ani ne 30 procent voličů hlasuje v komunálních volbách a ve volbách do Evropského parlamentu.

Hloubka občanské deziluze ohledně politiky a rozsah odklonu občanů od politického života je šokující.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13522

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2012