Lavrentij Berija

Svetr + brýle = politik?

11. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Čerstvé vydání Reflexu informuje o tom, že Čeští socani nosí vytahané svetry a brýle z antikvariátu. Po seznámení s touto mimořádně důležitou informací o pravděpodobných vítězích příštích voleb mě samozřejmě polil studený pot - protože starý svetr a cvikr po pradědečkovi, to je téměř tak strašné jako přijít na demonstraci neoholen. Estetika je součástí veřejného prostoru, a jelikož na českém politikovi jsou právě svetr a brýle odjakživa tím vůbec nejdůležitějším (vzpomeňme jen na mezinárodně letištního prezidenta!), nic víc už nemusí být řečeno.

Solidní politik samozřejmě nosí přinejmenším brýle značky Ludwig Rosenberger s ocelovou obroučkou bez šroubu, ale ještě lépe exkluzívní Beausoleil pocházející z omezené série. Starck Eyes jsou naproti tomu považovány za příliš extravagantní a Alain Mikli se zase hodí pouze od senátora výše - jinak si majitel prostě žije nad poměry a nechová se rozpočtově zodpovědně.

Důvěryhodný politik, pokud už vůbec někdy nosí něco tak odiosního jako svetr, na sebe nikdy nevezme nic horšího než nejnovějšího Borettiho či Lewina. Informujte se, co nosí váš poslanec, senátor a zastupitel. A pokud byste ho někdy zahlédli třeba v teplákách, je to jasné - jde o burana za pravého politického snoba pouze občas převlečeného, nevěřte mu ani slovo!

George Bernard Shaw kdysi napsal, že si zvolil povolání spisovatele právě proto, aby se kvůli kontaktu s lidmi nemusel vybraně oblékat. Taková volba dává jistě smysl, neboť spisovatel se se čtenářem potkává pouze výjimečně a to co z něj druhý poznává skrze dílo jsou výhradně výsledky činnosti jeho srdce a hlavy.

Ale právě na srdci a hlavě sejde u politika ze všeho nejméně. Tam jsou každopádně nejdůležitější svetr a brýle. Díky Reflexu, že nám tuto zásadní životní pravdu připomněl.

0
Vytisknout
12902

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2012