BRITÁNIE:

David Cameron donucen přiznat, že uspořádal pro sponzory své strany soukromé večeře

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér byl donucen zveřejnit informace o tom, že v Downing Street hostí na soukromých večeřích a obědech sponsory, kteří věnovali jeho straně téměř 23 milionů liber (cca 690 milionů Kč).

Během chaotického včerejška, kdy byl premiérův úřad během dne udělat několik obratů o 180 stupňů, oznámila nakonec Konzervativní strana, že v čele milionářů, kteří podporují britské konzervativce, a kteří byli pozváni do Cameronovy soukromé rezidence, byl za poslední dva roky kontroverzní dárce lord Ashcroft.

Konzervativci také přiznali, že v červenci 2010 premiér Cameron uspořádal soukromou večeři pro šest velkých dárců financí pro Konzervativní stranu a jejich manželky. Spolupředseda Konzervativců lord Feldman of Elstree byl také pozván, věnoval straně 18 milionů liber.

Předtím Konzervativní strana doufala, že se jí podařilo utlumit skandál, když jmenovala lorda Feldmana šéfem vyšetřování jak je možné, že bývalý tajemník Konzervativní strany Peter Cruddas sdělil novinářům, že pro přístup na večeři s premiérem existuje daný tarif. Jenže pak vyšetřování zase rychle odvolala, když se ukázalo, že Feldman byl jedním z pozvaných.

Původně Konzervativní strana tvrdila, že žádný seznam osob pozvaných k premiérovi nezveřejní, ale pak se vzdala a publikovala plný seznam.

Financování politických stran v Británii je problematické. Konzervativci finančně závisejí na milionářích, labouristé na odborech. Žádná strana nechce provést moderní reformu financování politických stran, v jejímž rámci by se strany financovaly ze státního rozpočtu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5578

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2012