Spojené státy dnes válčí ve více než stovce zemí světa

8. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zpráva o tom, že americký ministr spravedlnosti Eric Holder veřejně obhajuje legitimitu zabíjení Američanů v zámoří Obamovou administrativou ZDE, nevyvolala zdaleka takový rozruch jako průběh voleb v Rusku a probuzená kritika staronového prezidenta Putina, ač jde o skutečnost naprosto zásadního významu. Netáhne také zpráva o tom, že americký bezpilotní letoun rozséval smrt na Filipínách ani fakt, že vojenské aktivity Pentagonu zapouštějí kořeny na půdě Jemenu ZDE. Nechci nijak snižovat oprávněnou kritiku ruského establišmentu, ale dlouhodobě mám za to, že je o realitě západního světa, k němuž se Česká republika pyšně hlásí, nutno zpravovat především. Zabíjení nepohodlných osob do civilizace, jež si sama vetkla nedotknutelnou svobodu jednotlivce, jeho práva a povinnosti do svého štítu, přece patřit nemůže.

Pozornost masových sdělovacích prostředků -- alespoň ve skutečně demokratické společnosti, kde existují demokratická média -- by rovněž mělo přivábit aktuální svědectví amerického admirála Williama H. McRavena, hlavy velitelství speciálních sil Spojených států (SOF), týkající se toho, že "americké speciální jednotky operují ve více než stovce zemí na celém světě ZDE." Je vůbec možné, aby informace takto závažného charakteru zůstala dokonale pohřbena uprostřed admirálových slov plných chvály na adresu jeho bojových jednotek?

Admirál McRaven v této zprávě konstatuje, že během roku 2011 nabyly aktivity SOF na velkém významu a jejich mise byly v cílových zemích posíleny. "Speciální jednotky jsou zdrojem hluboké národní hrdosti," tvrdí doslova McRaven a bez servítek pokračuje: "Jejich duchaplnost, vytrvalost, zápal a um jsou bezprecedentní. Naše speciální síly signifikantní měrou vytvářejí viditelné a dramatické úspěchy největšího významu po celém světě."

Není to tak dávno, kdy americký historik a autor Gareth Porter napsal, že v Afghánistánu tyto speciální síly v průběhu méně než 10 měsíců v letech 2010 až 2011 při nočních raziích usmrtily více než 1500 civilistů ZDE. Porter analyzoval oficiální statistiky o nočních raziích, jež byly uveřejněny velením americké armády a NATO. Oběti nočních razií, které v tomto období prováděly americké speciální síly, tedy představovaly zdaleka nejčastější příčinu úmrtí civilistů ve válkou zkroušeném Afghánistánu.

Jestliže jsou podle slov velitele SOF tyto síly nasazeny ve více než stovce zemí světa, není důvod se domnívat, že by tam operovaly v bílých rukavičkách. Naopak "dramatické úspěchy" SOF spíše velkou měrou přispívají k destabilizaci suverénních států, zapletených maximálně do lokálních konfliktů -- a tyto konflikty se následně mohou nabalit jako sněhová koule, již téměř nic nezastaví.

0
Vytisknout
19906

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012