Irsko: státní škrty nefungují

30. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Irsko zavedlo všechny škrty, které po něm chtěl Mezinárodní měnový fond. Jeho deficit roste, Irové odcházejí do emigrace a v zemi je 15procentní nezaměstnanost, píší v deníku Guardian Gavan Titley and John O'Brennan.

Všeobecně se uznává, že politika státních škrtů v Irsku selhala. Je to stoprocentně jasné v zemi, která se stala pro státní škrty v době hospodářské krize pokusným králíkem pro MMF, Evropskou komisi i Evropskou centrální banku. Tyto tři instituce požadovaly, mají-li Irsku poskytnout půjčky, další a další vlny státních škrtů. Všechny požadované škrty byly v Irsku realizovány vládou bez odporu, dalo by se dokonce říci s určitou mírou entuziasmu.

Podle ekonoma Karla Whelana se rovnají škrty 4600 euro na každého jednotlivého Ira. V Irsku, na rozdíl od Řecka, kde škrty také krizi nevyřešily (ale tam z toho MMF viní tamější demonstrace) nikdo proti škrtům neprotestoval. MMF ve své poslední zprávě pochválilo Irsko, jak "odpovědně" všechny požadované škrty realizovalo, přesto však jsou důsledky katastrofální.

V Irsku začínají občané pozvedat hlasy proti politice škrtů. Zdá se, že tam vznikne diskuse o smysluplnosti škrtů, která tam neproběhla, když byly realizovány. Nová finanční dohoda EU bude v podstatě znamenat přesunutí irských státních dluhů na občany. Dohled Evropské unie na irské státní finance bude znamenat, že Irsko i mnohé další země eurozóny budou odsouzeny k trvalé hospodářské stagnaci.

V této situaci budou zřejmě Irové požadovat referendum o tom, zda mají zůstat v eurozóně, anebo vstoupit do dystopické budoucnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17774

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2012