Monbiot: Média proti nám vedou třídní válku

14. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Čelíme mnohonásobné krizi - hospodářské, ekologické, demokratické - ale většina tisku o těchto krizích neinformuje ani jasně, ani férově. Mediální průmysl, který by měl problémy odhalovat se namísto toho snaží je umlčovat a mást veřejnost. Potlačuje otázky a umlčuje odlišné názory, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Muži, kteří vlastní korporátní tisk, vedou proti nám třídní válku. Snaží se - dokonce i dneska - hájit ono 1 procento obyvatelstva, k němuž tito magnáti patří, proti všem, kdo zpochybňují jejich moc. Avšak protože tito lidé ovládají většinu veřejného diskursu, vůbec to není zjevné. Tisk zkresluje základní problémy dneška tak efektivně, že se mu často daří zmobilizovat čtenáře, aby jednali proti vlastním zájmům.

Zločinnost či antisociální chování jsou systematicky prezentovány jako problémy, jimiž se navzájem mezi sebou trápí chudí lidé, anebo jimi chudina obtěžuje střední či vyšší vrstvy. "Milionářova manželka - blondýnka - byla ve svém luxusním domově znásilněna přistěhovalcem, který neoprávněně pobíral sociální dávky" - to je typický titulek bulvárního tisku. Podvody v oblasti sociálních dávek připravují státní rozpočet v Británii ročně o 1,1 miliardu liber. Neplacení daní velkými firmami připravuje státní rozpočet podle odhadů ročně o 40 až 120 miliard liber. Přesto o tom bulvární tisk nepíše - systematicky nás informuje o tom, jak sociální dávky neoprávněně pobírají chudí.

Každý den požaduje pravicový tisk přísnější zásahy proti demonstrantům, problémovým rodinám, malým zlodějíčkům či antisociálním mladým lidem. Každý den pravicový tisk požaduje odstranění regulace podnikání, likvidaci zákonů, které zabraňují podnikům, aby tuto planetu používaly jako popelnici, aby zabíjely zaměstnance či znásilňovaly ekonomiku.

V Británii nyní probíhá Levesonovo vyšetřování, kde se jedná o tom, jak bulvární tisk porušoval zákony tím, že se vlamoval do soukromých mobilů stovek celebrit. Toto kriminální chování novinářů je nevyhnutelným důsledkem kultury, která je přesvědčena, že dodržování zákonů, stejně jako daně či předpisy, jsou jen pro "malé lidi". Tisk zobrazuje chudinu jako nebezpečí pro naši společnost, zatímco oslavuje zbohatlíky.

Jak napsal teolog Walter Wink, zpochybnit vládnoucí systém potřebuje tři kroky: Jmenovat, kdo je u moci, odhalit jak mocní jednají a dát se s nimi do boje. Jenže tisk záměrně šíří mlžení, takže zabraňují tomu, aby tento proces začal. Lžou nám o tom, co je zdrojem našeho útlaku, falešně nás informují o našich demokratických alternativách a démonizují ty, kdo se snaží zpochybnit neomezenou moc onoho jednoho procenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14583

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011