Ta naše povaha česká II: přidat se k vítězi!

16. 12. 2011 / Vít Klíma

čas čtení 2 minuty

Českou kotlinou se valí tsunami názorů na problém, zda se připojit či nepřipojit k záchraně EU. Jako neutrální návštěvník z Marsu bych předpokládal, že v Čechách převáží názor, který je v souladu s naším národním zájmem. Leč znaje historii českého Kocourkova vím, že jako obvykle bude rozhodovat jediný parametr, a to přiklonění se na stranu vítěze.

Zůstali-li bychom s naším názorem "nepomoci" osamoceni, například jen s Maďarskem, znamenalo by to stát na straně poražených. V tomto případě by jistě česká vláda rozhodla o pomoci EU kladně. Naopak, přidalo-li by se na stranu "nepomoci" například Švédsko, Dánsko a případně další významnější státy, naše vláda by rozhodla na záchraně EU se finančně nepodílet. Jeden aby byl na naši vládu skutečně hrdej!

Návrat k Jaltě

A jaká je mocenská alternativa k EU? Rozpadne-li se EU, pak na její místo nastoupí osa Paříž -- Berlín -- Moskva. A jaký nás pak čeká osud? Čechy se stanou jen marginální, nevýznamnou zemičkou, jejíž názory nikoho nezajímají a jejíž zájmy nikdo nerespektuje. Je to skutečně přesně to, co chceme?

Ve své postatě se rozpad EU rovná návratu k Jaltské konferenci, kdy si vítězové druhé světové války mezi s sebou rozdělovali sféry vlivu v Evropě a ve světě. Je skutečně naším národním zájmem, aby země osy jednali o nás, bez nás?

Prognóza

Euro stoprocentně "nezahyne". Je v bytostném zájmu Rusů, Číňanů, Arabů i Indů, aby ve světě existovala konkurenční měna k dolaru. Na příkladu vlastní rodiny víme, že ten, kdo v ní ovládá peníze, ovládá i celou rodinu. Zaniklo-li by Euro, pak by světovou "rodinu" řídil ten, kdo ovládá dolar, tzn. USA a FED. Nedovedu si představit, že by Číňané, Arabové či Rusové byli touto vizí nadšeni. Nezbude jim nic jiného, než Euro podpořit. První se k podpoře Eura přihlásili Rusové, kteří na jeho záchranu poskytnou částku 10 -- 20 mld. USD.

Není ani příliš pravděpodobné, že se rozpadne eurozóna. Očekávám, že spíše projde transformací. Dnes před námi stojí první test solidarity. Na něm se ukáže, které země chtějí být s ostatními solidární a ty pak mezi sebou uzavřou dohodu o vzniku federace. Ostatní zůstanou mimo. Češi se "jen" musejí rozhodnout, zda chtějí hrát v Evropě první či druhé housle. Zda žít pod euro - deštníkem, nebo bez jeho ochrany, začne-li hustě pršet.

0
Vytisknout
12325

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2011