Co mají lidé dělat?

14. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Nejen v BL se už delší dobu objevují články "Hrozí rozklad" Milana Daniela není první ani poslední) o současné (nejen ekonomické) krizi západní demokracie a o tom, že za ni mohou politikové a politické strany,sloužící bankám a bankéřům, potažmo velkému kapitálu vůbec. Obvykle se v nich tvrdí, že tristní stav mohou napravit jen občané a jen oni nesou odpovědnost za to, jak dlouho si všechno to zlo nechají líbit, píše Jaroslav Kučera.

Ještě nikde jsem se ale nedočetl, JAK mají to zlo svrhnout?

Občané tvoří za normálních okolností tak nepřehlednou tříšť jedinců s natolik rozmanitými (a často vzájemně protichůdnými) postoji, názory a zájmy, že k tomu, aby veřjně vystoupili tak říkajíc "v jednom šiku" je musí někdo zorganizovat, nebo je k živelnému srocení vyprovokovat nějaká výrazná hybná událost typu "mrtvého studenta" na Národní třídě v listopadu 89, a k úspěšnému podchycení takového hybného momentu tady musí být někdo předem připravený, kdo vzniklý pohyb zamíří potřebným směrem.

Jak tedy mají občané bez podobného iniciačního prvku to ZLO svrhnout?

Ve volbách? Komické - koho proti etablishmentu "velkých" stran vybrat? Kdo mimo ně má šanci se dostat do parlamentu? A i kdyby - komu věřit, že až bude "nahoře", neudělá kotrmelec a nepřidá se k "bratrstvu kočičí pracky", jak názorně předvedly Věci veřejné?

Podporou odborů? Nebo snad "občanských" aktivit typu ProAlt? No, ne že bych s mnohým z toho, co ti nebo oni říkají a dělají nesympatizoval, ale pochybuji, že se najde nějaká významnější - s prominutím - "masa lidu", která by s nimi našla společnou řeč opravdu ve všem (nebo aspoň ve všem podstatném) a vyvinula skutečně účinný tlak, vedoucí k opravdové nápravě. (Konec konců ani v listopadu 89 by ty statisíce lidí v ulicích nepřivodily pád jakešovsko-husákovského režimu, nebýt před tím pádu berlínské zdi, polských kulatých stolů a dohod Reagana s Gorbačovem.)

Takže mi z toho, bohužel, vyplývá jediný prostředek, který by (snad) mohl vést k úspěchu - totiž ty vidle a cepy, v moderních časech přejmenované na kalašnikovy.

Je to snad to, co pan Daniel a ostatní autoři navrhují? Nemyslím, a obávám se, že pokud by na to došlo, stali by se právě ti slušní, čestní a spravedliví (včetně autorů oněch článků) jedněmi z obětí takto nastoleného "pořádku". Zbraněmi totiž nejlíp vládne lůza.

0
Vytisknout
13386

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011