Dokud lidé klopotně myjí nádobí, režimu to vyhovuje

15. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Děkuji pánům Danielovi a Hejnicovi za reakce na můj včerejší povzdech "Co mají lidé dělat?", bohužel jimi však jen ilustrují důvody mé skepse, píše Jaroslav Kučera.

Pan Daniel konstatuje, že změnit současný systém zastupitelské demokracie je prakticky nemožné a míní, že politické strany budou muset dát na svých kandidátkách příležitost důvěryhodným osobnostem, nesvázaným ohláckou stranické disciplíny. Jenže - proč by to dělaly? Nic je k tou nenutí a není tu nikoho, kdo by k tomu měl sílu.

Tlustí partajní kapři si svůj rybníček nevypustí, protože i když zapáchá, mohou se v něm cítit žraloky. A mravní zásady jako společný jmenovatel všech občanů, usilujících o změnu k lepšímu?

Ty jsou mocným jen k smíchu! Příklad libereckého primátora Korytáře blíže neznám, ale když ho nezachránila ani široká podpora místních občanů, nechápu, v čem pan Daniel vidí naději, která podle něj z takové společné občanské podpory vyplývá? Fotbal se hraje ne góly, a ty ani tentokrát občané nedali, co platno, že "hráli dobře"?

Také pan Hejnic mi mluví z duše - otupění a bezmoc občana jsou už neúnosné, a pravdu měla jistě i jeho moudrá babička: rákosí bylo nutno vysekávat a ryby přikrmovat, ať patřil rybník komukoliv. Jenomže "náš nejlepší ministr financí" by jí dnes nejspíš řekl, že si žila nad poměry, protože měla co jíst a nosila boty, a tím projídala budoucnost svých dětí a vnoučat!

Nádobí se musí doma umývat za každého režimu. Jenže to je právě to, co mocným vyhovuje: dokud se běžní občané starají o mytí nádobí a klopotně shánějí, co do hrnce, mohou si všehna ta naše "Íčka" a spol. bez obav hrát své neprůhledné hry a budovat špinavá konta na Kajmanech. Běžní občané zkrátka nemají v každodenním shonu dost času ani sil (natož reálnou možnost) jim to zatrhnout. A to ještě nenastala ta výše zmíněným zasilatelem předvolebních složenek s výší státního dluhu připadající na jednoho občana již ohlášená doba v příštím roce, kdy to prý bude "opravdu hustý"! Až to přijde, budeme možná všichni (včetně moudrých babiček) i po té "troše brambor, zelí a sádla na omaštění" prstíčkem hrabat. Může někdo zaručit, že budou za rok ještě platit peníze? Které to budou? Koruny? Eura? Dolary? Jüany? A co si za ně koupíme?

Zastupitelská demokracie je vyčerpaná a nefunkční, nastává Götterdämmerung, soumrak bohů dnešní civilizace.

Nevíte někdo, kde se dá sehnat levný kalašnikov?

0
Vytisknout
10685

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011