Šéfka MMF: Světu hrozí krize jako v třicátých letech

16. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Maďarsko a Česká republika nechtějí přistoupit k dohodě o EU, pokud by se musely vzdát práva určovat vlastní daňovou politiku.

Světu hrozí, že upadne do krize jako v třicátých letech dvacátého století, pokud se státy nepřestanou hašteřit a nezačnou intenzivně spolupracovat na vyřešení prohlubující se krize Evropské unie, varovala šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová.

V dnech, kdy došlo k eskalaci obchodní války mezi Čínou a Spojenými státu a prohlubuje se diplomatický konflikt mezi Británií a Francií vydala Lagardová své dosud nejsilnější varování ohledně povážlivého stavu světové ekonomiky. Uvedla, že pokud se mezinárodní společenství nedohodne na spolupráci, dojde k oslabení ekonomik, ke vzniku ochranářství a k izolaci jednotlivých zemí.

Dodala: "K přesně tomu došlo ve třicátých letech dvacátého století a to, co pak následovalo, není něco, na co bychom se mohli těšit."

Apel šéfky MMF přichází uprostřed rostoucího znepokojení, že v roce 2012 znovu Evropa upadne do recese, což bude mít záporné dopady na celou globální ekonomiku.

Lagardová byla nucena snížit předpovědi MMF ohledně globálního hospodářského růstu na příští rok a vyvíjí nyní tlak na země mimo eurozónu - včetně Británie - aby hrály podstatnější roli při řešení krize v eurozóně.

Podle plánu MMF, schváleného minulý týden na bruselském su mitu, mají evropské země přispět celkovou částkou 200 miliard euro. Vnější svět má také přispět. Peking to zatím odmítá a tvrdí, že si Evropa musí vyřešit své problémy sama.

Lagardová řekla na ministerstvu zahraničí v USA: "Není jediná ekonomika na světě, která nebude postižena krizí, které nejenom vzniká, ale přímo eskaluje. Není to krize, kterou může vyřešit jen skupina zemí. Doufejme, že ji vyřeší všechny země, všechny regiony a budou jednat společně."

Lagardová uvedla, že krize v eurozóně je tak obrovská a má tak velké dopady pro ostatní svět, že ji evropské vlády samy nevyřeší.

V době, kdy Lagardová apelovala na svět, aby se pro řešení krize spojil, zintenzivnily útoky francouzských činitelů proti Británii. Na britskou hospodářskou politiku zaútočili jak francouzský ministr financí Francois Baroin, tak guvernér francouzské národní banky Christian Noyer. Francii hrozí snížení ratingu a Noyer vyjádřil názor, že by nejprve měl být rating snížen Británii.

Baroin zesměšňoval Británii ve francouzském parlamentě: "Velká Británie je ve velmi obtížné hospodářské situaci. Deficit má skoro na hranici Řecka, zadluženost má podobnou jako Francie, má daleko vyšší hrozbu inflace a předpověď hospodářského růstu je silně pod průměrem eurozóny. V takové situaci udělala Británie rozhodnutím nepřistoupit ke změnám Lisabonské smlouvy opravdu odvážný krok."

Ratingová agentura Fitch ve čtvrtek snížila své hodnocení osmi největších světových bank, včetně Barclays, Bank of America a Deutsche Bank.

John Bryson, americký ministr obchodu, se vyjádřil, že Washington se pomstí za rozhodnutí Pekingu uvalit dovozní cla na vysoce výkonné americké automobily dovážené z USA do Číny. "Spojené státy se dostávají do situace, kdy nemohou tiše přijímat skutečnost, že Čína ignoruje mnoho principů obchodu. Čína podstatnou měrou dotuje své vlastní podniky, diskriminuje zahraniční společnosti a neochraňuje řádně autorská práva," dodal.

Maďarsko a Česká republika nechtějí přistoupit k dohodě o EU, pokud by se musely vzdát práva určovat vlastní daňovou politiku, bylo oznámeno ve čtvrtek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12946

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011