Řekové vybírají své peníze z bank a schovávají je "pod matraci"

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Zákazníci řeckých bank si nyní vybírají veškeré své úspory a umisťují je v hotovosti do bezpečnostních schránek v bankovních sklepech. Obávají se, že není zaručeno, že jejich banka neudělá bankrot a že nepřijdou o úspory.

Podle oficiálních údajů si jen letos v květnu vybrali Řekové z bank úspory v hodnotě 5 miliard euro. Investoři se bank ptají: Jak mohu dostat své peníze do zahraničí? Lidé se bojí, že vláda neví, co dělá. Jeden investiční bankéř vyprávěl příběh kamaráda, který si vybral z banky 30 000 euro a uložil si peníze v tašce z umělé hmoty doma v garáži. V tašce bylo předtím jídlo, takže tašku rozkousaly krysy a peníze sežraly.

Peníze doma v garáži, vyvádění financí ze země, tak se nechová relativně prosperující evropská země - a Řecko dnes skutečně vypadá jako nějaká jihoamerická země uprostřed nejhorší etapy finanční krize.

Řecká vláda vychvaluje svůj program škrtů jako nesmírně ambiciozní plán jak snížit zadluženost. Nehovoří se ale o tom, jaký má tento plán dopad na životy obyčejných lidí, kterým bylo dáno jen velmi málo času se přizpůsobit. Když jsou platy státních zaměstnanců sníženy o 30 procent, když více než 20 procent zaměstnanců veřejných služeb má do čtyř let skončit v nezaměstnanosti, když mají být velké části národního hospodářství zprivatizovány, jde o radikální transformaci ekonomiky i pracovního trhu.

Řecko je podle některých pozorovatelů už jednou z nejchudších a nejnerovnějších společností v Evropě. Horší je jen Rumunsko, Bulharsko a Lotyšsko. Vládnou obavy, že po vládních reformách bude Řecko vypadat jako rozvojová země. Mnozí se obávají, že Řecko klesá na úroveň Číny, že totiž platy zaměstnanců nebudou o moc vyšší než v čínském Šen-ženu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8868

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2011