Německem se šíří panika v dúsledku "okurkové" epidemie

4. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Nemocnice v Německu apelují na občany, aby darovali krev. Počet nových obětí bakterie E.coli stoupl na téměř 100 denně.

Ústav Roberta Kocha, hlavní zdravotnická instituce vyšetřující epidemii, uvedl, že na infekci za posledních čtrnáct dní v Německu zemřelo 18 lidí. Jeden člověk také zemřel ve Švédsku a po světě bylo celkem nakaženo více než 1800 osob. Všechny z nich navštívily severní Německo, kde se odborníci zoufale snaží zjistit, kde je zdroj infekce.

p> Kochův institut uvedl, že nemocnice zaznamenaly od středy 199 infekcí novou bakterií E.coli a že v 50 případech u pacientlů vznikl potenciálně smrtelný hemolyticko-uremický syndrom, který poškozuje ledviny a nervový systém.

Dr. Reinhard Brunkhorst, vedoucí odborník na ledviny, který bojuje proti epidemii, sdělil reportérům v Hamburku, že do nemocnic už teď možná přichází méně postižených osob, "ale ještě to neskončilo".

Bakterie byla identifikována také u lidí v České republice, ve Francii, ve Spojených státech, v Rakousku, v Dánsku, v Holandsku, ve Španělsku a ve Švýcarsku.

Britský úřad pro ochranu zdraví varoval lidi, cestující do Německa, aby nejedli čerstvá rajčata, okurky a listový salát. Doporučuje, aby každý, kdo se vrací z Německa nemocen, včetně krvavého průjmu, okamžitě vyhledal lékaře.

Světová zdravotnická organizace ozmínila ve čtvrtek, že její vědci zjisili, že bakterie E.coli je dosud neznámá "agresivní" verze, která vznikla křížením dvou různých typů. Zdravotníci vyjádřili přesvědčení, že se jim epidemii podaří zvládnout. Ještě však stále nevědí, co je zdrojem infekce a přiznávají, že "se to možná nikdy nedovědí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8420

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011