Čínští hackeři se zmocnili stovek hesel vysokých amerických a jihokorejských činitelů na gmailu

2. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Zvyšuje se napěti mezi Amerikou, Británii a Čínou, poté, co bylo zjištěno, že čínští hackeři ukradli hesla k gmailové poště, která pro své soukromé gmailové účty používají stovky vysokých amerických a jihokorejských činitelů a čínští političtí aktivisté.

Útok objevila firma Google a informovala o něm stovky lidí, kteří byli podvedeni cíleným útokem formou "phishing", který pochází z města Jinan v provincii Shandong.

Neexistují důkazy, že by hackeři byli placeni čínskou vládou, avšak hackerské útoky byly velmi sofistikované a politicky zacílené - motivem nemohly být peníze.

Hackerské útoky vedou k zvýšení napětí mezi americkou vládou a Čínou. Spojené státy označily hackerské útoky za "válečný čin" a činitel ministerstva obrany Nick Harvey se v pondělí vyjádřil, že "v kybernetickém prostoru se povede příští válka".

Tento týden se koná v Londýně mezinárodní konference o bezpečnosti internetu. Delegáti varují, že nové formy hackerských útoků vznikají tak rychle, že by měla být podepsána mezinárodní smlouva o nevytváření a nepoužívání hackerských útoků.

Michael Rake z British Telecomu varoval, že velmoci jsou zatahovány do vysoce technologických závodů ve zbrojení a mnoho lidí je už připraveno vést válku v kybernetickém prostoru bez vystřelení jediné kulky.

"Myslím, že to není přehnané, že je možno přivést stát na kolena bez jakékoliv vojenské akce, " dodal Rake.

Čínská vláda popírá, že by se podílela na hackerských útocích.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7418

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011