Už se odpočítává?

24. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Magazín Daily Beast zveřejnil článek Philipa Shenona The Iran-9/11 Connection. Autor upozorňuje, že úřady na Manhattanu vyšetřují možné spojení mezi Teheránem a útoky z 11. září 2001, a to na základě svědectví tří bývalých íránských agentů. Jeden z vyšetřovatelů uvádí, že důkazy jsou údajně zcela přesvědčivé a ukazují, že se Írán zúčastnil příprav útoku a pomáhal atentátníkům. Vzhledem k souvislostem je tedy zřejmě třeba položit klíčovou otázku: Už se odpočítává?

Pro pořádek trocha historie: Před americkou invazí do Iráku v roce 2003 se intenzívně hovořilo o spojení mezi Saddámem Husajnem a teroristy z 11. září. Podle jedné verze se měl atentátník Muhammad Atta al-Sajíd v dubnu 2001 v Praze setkat s iráckým konzulem Ahmadem Samirem al-Ani. Podle jiné verze Irák před útoky nějaký čas ukrýval Abdala Rahmana Jasína podezřelého z účasti na tomto teroristickém činu. Stejně jako fabulace o iráckých zbraních hromadného ničení se údajná spolupráce iráckého diktátora s al-Kájdou stala záminkou k rozpoutání války. A stejně jako v případě údajných zbraní hromadného ničení museli vyšetřovatelé po několika letech s barvou ven: Žádné důkazy se nenašly, všechna obvinění byla založena na pouhé spekulaci. Mezitím však už invaze proběhla, americká vojska byla v Iráku, jsou tam dodnes a minimálně jedna z vlivných místních frakcí tvrdě pracuje na tom, aby tam zůstala i nadále.

Dnes tu máme druhé kolo: S atentátníky nespolupracoval Irák, ale údajně Írán. Co na tom, že sunnitská al-Kájda byla především ostatním spojencem sunnitského afghánského Talibánu, se kterým měl šíitský Írán velmi napjaté vztahy a nejméně jednou stál na pokraji pohraniční války proti němu. Co na tom, že v zahraniční politice byl teheránský režim vždy prakticky nejvážnějším konkurentem ambicí Usámy bin Ládina. Američané dnes - v době, kdy nátlak na Írán kvůli jadernému programu dostoupil vrcholu, a kdy také vrcholí nátlak na Washington ze strany Izraele, aby ve vojenské oblasti "něco udělal", protože jinak bude židovský stát jednat samostatně - v takové době nám najednou tvrdí, že mají svědectví celkem tří íránských dezertérů, kteří hovoří o zapojení Teheránu do útoků na Světové obchodní centrum prostřednictvím Libanonu. A kdo rozumný by nevěřil, že...

Vždyť by nám takoví slušní lidé a demokraté každým coulem přece nelhali.

0
Vytisknout
17414

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2011