K prezidentské volbě: Skoro všechno dobře

15. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty


1. První kolo dopadlo nikoli "podle očekávání", jak jsem z pár zdrojů slyšel, ale zcela jinak. Průzkumy dávaly Zemanovi 42%+, jen Kantar TNS těsně před volbami 38%, ale ten se dělal úplně těsně před volbami a nesměl se zveřejnit. Došlo tedy k posunu na poslední chvíli a můžeme jen spekulovat proč. Já bych se nedivil, kdyby faktorem byla podpora od Andreje Babiše deklarovaná snad den před volbami. Hnutí ANO má velmi mnoho vlažných příznivců, kteří mu dali hlas protože "chtějí změnu", ale současně chtějí vládnutí podle pravidel a ne tvrdý mocenský dvojblok Babiš-Zeman.

Změna pár dní před volbami taky obvykle signalizuje určité "momentum", které setrvačností pokračuje dál.

PŘEČETLI JSME:

Lidé hlasují pro Zemana kvůli exekucím

15. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Společným jmenovatelem Zemanových voličů je hledání alternativy. Velká skupina jsou ti, kteří se v poslední době dostali do životního diskomfortu. Kdy jim postupné a pomalé změny v životním perimetru Česka udělaly ze života problém bez ohledu na jejich vzdělání. Spojníkem mezi nimi jsou velmi často exekuce.

Exekuce v supertvrdém režimu fungují v Česku přes deset let.  Z exekucí se stal business, nelítostný se vším všudy.   Exekuce rozdělily lidi na ty, kteří mají štěstí a kteří mají smůlu. Nikoliv zcela podle jejich schopností. Bohatě stačilo, abyste vlastnili nemovitost v oblasti, kde byl „zmáknutý“ soudce či jen pošťák, jehož úkolem bylo zašantročit obálku. A už se vezete. Nic osobně proti vám, šlo jen o prachy a business.

Jakýkoliv dluh se proměnil v exekuci, exekuce bagatelní částky ve vynucenou dražbu a nemovitosti se prodaly za zlomek ceny. Bez dovolání se čehokoliv. Tento úzus tolik zevšeobecněl, že dnes – i když už se situace zlepšila – se lidé exekucím nebrání, nevěří tomu, že by v systému měli šanci. Přišla nějaká reakce státu? Třeba posílení vzdělávání ve školách, vzdělávací kampaně? I kdepak.

Co kdo z politiků udělal pro tuto dvoumilionovou skupinu lidí? Nikdo nic.

Exekuce jsou obrovská česká sociální past. Podobná, jakou je v Česku školství, zdravotnictví, důchodový systém, dopravní infrastruktura, armáda, policie nebo soudnictví. Problémy se nám kupí a neřešíme je. 

Už jen tenhle výčet nezrealizovatelných opatření vlastně jasně říká, že musíme počítat s tím, že dalších minimálně dvacet let budeme žít s dvoumilionovým počtem spoluobčanů, kteří jsou systémově nespokojení, mají k tomu důvod a mají dobrý důvod většinové společnosti nevěřit a mstít se jí.


Zdroj ZDE

Sýrie: "To, co se tady děje, se vůbec nedá vyjádřit slovy"

15. 1. 2018

čas čtení 4 minuty


"Syrský režim ovládl v posledních několika dnech více než 200 vesnic, 600 000 lidí uprchlo. A je to obrovská náhlá vlna uprchlíků. Lidi si nemohli s sebou nic vzít, všechno zanechali na místě, prostě jen uprchli. Během deseti minut jsem viděl 200 automobilů, odjíždějících, plných lidí. Jejich situace je strašná. Už nemáme kam dál utéct. Do Asadova režimu se nemůžeme vrátit."

"Dobrý den, já jsem studentka z venkova v provincii Idlib. Rusko a Asad útočí na venkovské oblasti jižně od Idlibu. Bombardují civilisty v malých vesničkách jako šílenci. Avšak mnoho lidí čelí ještě dalšímu utrpení. Mnozí z nich žijí ve stanech teď v zimě, bez potravin a bez vody, bez základních potřeb k životu. Před dvěma dny režim  a Rusko bombardovaly jeden uprchlický tábor. Tahle tragedie nás vede k tomu, abychom pokračovali v útěku směrem ke svobodě."

Rozhovor Britských listů 145. Rozštěpená společnost: Zemanovci i pražská kavárna spolu vždy budou muset žít

12. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



S Bohuslavem Binkou, filozofem a environmentalistou z Masarykovy univerzity, hovoří Bohumil Kartous o tom, zda se občané v rozhádané společnosti dokáží věnovat vážným tématům, jako je ochrana životního prostředí, a že je třeba jim vysvětlit, že ekologická politika je pro ně výhodná. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. ledna 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Dočteme se v nové Topolově knize o dnešní České republice?

15. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut


Citujme, úvodem, dvě pasáže z nové knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk:

1. "Helejte, kucí, já vám ale život nezávidím. Tu islandizaci Evropy. Mešita sem, mešita tam. No, serou se sem ve vlnách, islámci paťatý. Voni nemakaj, modlej se pětkrát denně a furt se mejou vod fousů dolu. Tak kdy maj makat? Navíc vás všechny zabijou, bych řek. Sem rád, že u toho nebudu!

Úplně jako pan prezident! vypískne stařenka. Von pan prezident připlul loďkou k Palírně, kormidloval skrz víry, fakt, nesl se po vodě, sošnej a pevnej v člunku nad hlubinou, líbaly sme ho i pohledem, všechny my ženský shromážděný po vobou březích. Oděnej byl jen v záchrannym kruhu, to jako hlava státu mít musí, a v plavkách. Bóže, to byste nevěřili, spráskla stařenka ruce. Takový legrační plavečky má ten chlap, učiněnej Goliáš!

Nás tam byl na Palírně pořádnej dav. Pod hradem Zlenice. Tam, kde kázal mistr Jan! A představte si, prezident Zeman věděl, na co všichni myslíme, a hned vykřikl: Lidi, nemějte strach! Voni se snažej k nám dostat, ty uprchlíci, ale sou to samý teroristi. A vtom si náš pan prezident dal osušku na hlavu, jako že je terorista islámskej, a my se tak smáli! Ježišmarjá! Já sem taky komunistka jako pan prezident, ale pravdu mám ráda, a to mi málem srdce utrhlo."

Kdo chce Drahoše na Hradě, nebude ho dělat kandidátem vyhraněné skupiny

15. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kontext minulé prezidentské volby byla Nečasova vláda a Klausova amnestie (podepsaná premiérem Nečasem). To byla doba, kdy politická vyhraněnost, tvrdost, zkušenost měly váhu, a v okamžiku, kdy se v druhém kole proti sobě postavili Zeman, podpořený ČSSD, ač ta měla původně svého kandidáta, a exponent Nečasovy vlády Schwarzenberg, musel zvítězit opoziční, „levicový“ prezident. Dnes je tomu ale naprosto jinak.

Má pražská elita pocit, že se bez ní důležité věci neobejdou?

15. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Spor na sociálních sítích vyvolává snaha pražských pravicově liberálních elit, které Zeman systematicky označuje za "pražskou kavárnu, přihlásit se k Jiřímu Drahošovi a "koordinovat kroky na podporu Jiřího Drahoše". Významná část diskutujících se obává, že tento krok může Jiřímu Drahošovi spíše uškodit. Novinář bulvarizovaného časopisu Reflex (patří Danielu Křetínskému, jenž nasadil do voleb svého kandidáta Mirka Topolánka) Bohumil Pečínka v diskusi uvádí, že byl přítomen ve volebním štábu Jiřího Drahoše, když údajně volal Michael Kocáb, zda by mohl přijít zahrát na klavír. Většina štábu, včetně Drahoše, prý takovou nabídku odmítla. Šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery (Respekt patří Zdeňku Bakalovi) považuje takovou koordinační iniciativu za projev svobodné vůle a odmítá "cejchování". Dokumentaristka Apolena Rychlíková se pozastavuje nad tím, že iniciátoři koordinace "nesnesou pocit, že se důležité věci obejdou bez nich".

"V pražském Švandově divadle se v neděli odpoledne sešly některé české osobnosti, aby koordinovaly kroky na podporu Jiřího Drahoše před druhým kolem prezidentských voleb.

........ "Je to spontánní aktivita, kdy se sešli lidé, kteří jsou ochotni a schopni něco dělat a zkusí podpořit protikandidáta Miloše Zemana, aby v této volbě nejrůznějšími způsoby pomohli. Ať už je to prostřednictvím divadel, či vysokých škol," uvedl Šesták s tím, že hlavním cílem je přesvědčit občany, i v druhém kole volili protikandidáta současného prezidenta. Mezi diskutujícími byli například bývalý premiér Petr Pithart, hudebník Michal Kocáb, Michael Žantovský, exsenátor Ivan Gabal či ředitelé divadel.

NE, PROSÍM NEEEE....NEEEEEEEEE :( :( :( :( :(

Nedivme se, že Zeman systematicky útočí na vysoké školy

15. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle průzkumu agentur Kantar TNS a Median letos Miloše Zemana volilo 54 % lidí bez maturity, 31 % lidí se středoškolským a 19 % s vysokoškolským vzděláním. Naproti tomu Drahoše volilo 38 % vysokoškoláků, 31 % středoškoláků a 18 % lidí bez maturity ZDE. Podíl vysokoškolsky vzdělaných v celé populaci se přitom pohybuje kolem 22 % ZDE. To znamená, že zastoupení vysokoškoláků ve skupině voličů Miloše Zemana je podprůměrné, zatímco mezi Drahošovými voliči je naopak výrazně nadprůměrné - převyšuje i poměr VŠ vzdělaných v celé EU (30 %), za kterým ČR zaostává.

29541

Afrika k nám posílá ty nejlepší a nejchytřejší

15. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Prezident Donald Trump ve čtvrtek zalitoval, že USA nepřijímá dost přistěhovalců z Norska a přijímá jich příliš mnoho z Haiti, Salvadoru a Afriky, což zkombinoval s jistým květnatým vyjádřením, které zde nechci opakovat, napsal Tyler Cowen. Po tomto útoku následovala mohutná emocionální reakce, ale dal bych přednost střízlivějšímu přístupu a prozkoumám, co nám říkají data.

Pohoršlivý incident

14. 1. 2018 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

V prvním kole volby prezidenta republiky nám sdělovací prostředky opakovaně ukazovaly onen incident v okamžiku kdy se pan prezident chystal vhodit svůj volební lístek do urny.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Varování: Zemana volili lidi kvůli jeho údajně "antielitářským" postojům

14. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Volební podporu Miloše Zemana zjevně vyvolává "pražská kavárna". Kdy si to uvědomí? (JČ)


Přečetli jsme:

Soros, volby a úskalí vyvracení dezinformací

15. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Navíc nestačí pouze doložit pravdivá fakta, jelikož faktická složka představuje pouze jednu z komponent dezinformace. Mnohem významnější je její emocionální složka, která se snaží oslovit čtenáře apelem na podvědomé instinkty. Hlavním poselstvím v počátku textu zmíněné dezinformace o Sorosovi tak není informace o tom, že si založil účet v UniCredit Bank, ale varování před tím, že se cizinci snaží převzít kontrolu nad děním v naší zemi. Což je v české mentalitě relativně zažitý motiv. Na tyto podprahové obavy jsou už racionální argumenty krátké a jedinou fungující obranu proti nim je důvěra panující mezi občany a státem. Budování nezávislých, demokratických a efektivních státních i nestátních institucí je tak nejlepší obranou proti hlasům snažícím se otrávit společenskou diskuzi nepravdami a pomluvami. Ve zdravé společnosti jim totiž bude naslouchat pouze málokdo.

Celý článek: ZDE

Brutální Putinovy a Asadovy útoky na syrské civilisty vyvolaly novou vlnu statisíců uprchlíků směřujících do Turecka a do Evropy

14. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Informoval o tom v neděli v poledne ze Sýrie rozhlas BBC.

Televize Al Jazeera natočila jeden z útoků Ruska a prezidenta Asada na uprchlický tábor:



Europoslanec Zdechovský odmítl Babišova slova o udavačích

14. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Praha – Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se ohradil proti opakovaným urážkám premiéra České republiky Andreje Babiše (ANO 2011) v TV Prima, že je v Bruselu „hlavní udavač“. Podle Zdechovského jsou podobná emotivní a nepravdivá prohlášení z úst premiéra naprosto nepřijatelná a trapná.

„Když pan premiér Babiš právě nehází vinu za svá pochybení na Miroslava Kalouska nebo Jakuba Michálka, naváží se do mě. Osobně bych ho rád ubezpečil, že jsem nikdy nikoho neudal a rozhodně to není styl mého jednání,“ uvedl v prohlášení europoslanec Tomáš Zdechovský s tím, že podobné útoky premiéra vnímá jako nejlepší ocenění své práce v kontrolním výboru Evropského parlamentu, kde systematicky vystupuje proti podvodům a korupci.

Video reakce europoslance Zdechovského na Babišovo tvrzení:
 

 

Kdyby to vyšlo, tak netančit na hrobech!

13. 1. 2018 / Štefan Švec

čas čtení 2 minuty

Tak jo, nemůžu se udržet, tak pár poznámek:

1 - Michal Horáček, Marek Hilšer a Pavel Fischer nejsou ve druhým kole. Odvedli ale fantastickou práci, každej z nich právem přesvědčil spoustu lidí a byli by to nejspíš super prezidenti. Na těchhle volbách je skvělý, že na rozdíl od minula fakt bylo z čeho vybírat. Díky, pánové, dali jste týhle zemi naději a bude skvělý, když se budete ve veřejným životě angažovat dál. Potřebujeme vás.

2 - Neni čas slavit. Ty procenta se sčítají pěkně, ale druhý kolo má jiný pravidla než první, na Zemanově straně jsou ostřílený profíci, který navíc nemají zábrany. Teď bude teprve finiš, teď je teprve čas pořádně zamakat.

3 - Cokoliv, co se odteď o obou kandidátech objeví ve zprávách, má nulovou relevanci a je to jenom kampaň. Jakejkoliv skandál, tajemství z dětství, zpovědi bejvalejch spolupracovníků, korupční kauzy atp. jsou jenom předvolební nástroj. Nemá to cenu vůbec poslouchat, protože se to po volbách vypaří jako lithium. Tuhle pravdu je třeba šířit co nejdál. Příštích 14 dní vůbec nemusíte shánět informace, budou si vás hledat samy a všechny budou lež. Kašlete na ně. Úplně.

4 - Kdyby to náhodou vyšlo a Zeman opravdu nakonec přišel o funkci, tak prosím vlastníky Dobra, Pravdy a Lásky, aby si předem zaškrtili mluvidla a nezačali tančit na hrobech. Protože pak teprve přijde skutečnej úkol, a to je slepit tenhle rozdělenej národ zpátky. Přesvědčit tu druhou půlku, že její strachy a zájmy se berou vážně a nikdo na ně nebude kašlat. Zeman to neumí, ale my bysme měli. Protože jinak nebudeme lepší než on. Peace!

K tomu: Rozhovor Britských listů 145. Rozštěpená společnost: Zemanovci i pražská kavárna spolu vždy budou muset žít

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Miloš Zeman has failed to win the Czech presidential election outright in the first round, he will probably lose in the second round

13. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



The final results in the first round of the Czech direct presidential election, which took place on Friday 12th January and on Saturday 13th January, show that the incumbent Miloš Zeman has received 38,56 per cent of the votes, his main opponent Jiří Drahoš has received   26, 60 per cent. Former diplomat Pavel Fischer received 10,23 per cent of the votes, Michal Horáček 9,18 per cent and Marek Hilšer 8,83 per cent.

Zeman would have won the first round outright had he received more than 50 per cent of the votes. This has not happened.

The results from the first round of the Czech presidential election indicate that the incumbent candidate Miloš Zeman will probably lose against his main opponent Jiří Drahoš in the second round, because most of the voters who have supported the anti-Zeman candidates in the first round will vote for Drahoš.

Jiří Drahoš is a former Head of the Czech Academy of Sciences and is a pro-Western and pro-EU candidate, with right-of-centre leanings.

Vote participation in the first round of the 2018 Czech presidential election was  61, 89 per cent.

The second round of the Czech presidential election will take place in a fortnight.

Bohuslav Sobotka: Blahopřeji

13. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Bude se konat druhé kolo prezidentských voleb, půjdou do něho Zeman a Drahoš

13. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Konečné výsledky prvního kola prezidentských voleb: měl Miloš Zeman 38,56 procenta hlasů, Jiří Drahoš 26,60 procent. Pavel Fischer získal 10,23  procent, Michal Horáček 9,18 procent a Marek Hilšer 8,83 procent. Mirek Topolánek získal 4,29 procenta hlasů. Volební účast byla přibližně 61,89 procent.

Protizemanovský elektorát má obrovskou sílu, ale je rozmělněn

13. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Lidé mívají tendenci vidět svět zaujatě, a proto se dělají různá pokud možno objektivní, metodická zkoumání, abychom se dozvěděli něco o realitě nezávisle na svých přáních. Naše zaujatost nemusí být odrazem nějaké záliby v tom, co se podle nás má stát, může to být i katastrofická predikce, nebo jen představa o nějakém fungování světa, která podle nás vystihuje realitu, i když se nám nelíbí.

Například i mnozí z těch, kdo nesnášejí Mirka Topolánka, považovali za reálné, že postoupí do druhého kola. Jeho výsledek – stejně jako výsledek ostatních kandidátů – je ale v zásadě v souladu s průzkumy preferencí. Průzkum ČT těsně před volbami mu dával 6% (skutečnost je něco přes 4%).

Volím Babiše i Zemana

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty



V tomto období a nakonec i v  loňských volbách do parlamentu jsem si mohl přečíst. Babiše volí nevzdělaní a vesničtí lidé. A vlastně to stejné je i v současných prezidentských volbách.  Nu, já jsem vysokoškolák, mám vysokou školu strojírenského směru.  V obou případech jsem volil, a to ANO a v prezidentských volbách pana Zemana. Navíc jsem se narodil a žiji v Praze.

O úrovni naší  demokracie bohužel svědčí, že se lidi obávají říci své preference. A dokonce za mnou přišli mimo a zdělili mě, že budou také volit pana Zemana, ale bojí se to říct. Kde to prosím jsme? Já jsem měl pro strach uděláno i za bolševika. Naprosto se netajím tím, koho jsem volil.

Washington Post o lžích na českých "alternativních" serverech

13. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Nikdo dosud nezjistil, kdo je vlastně provozuje nebo financuje, i když čeští novináři se to snaží zjistit léta. To však nebrání asi třiceti "proruským" serverům v České republice, aby denně šířily vlny konspiračních teorií, pomluv, vymyšlených skandálů o neexistujících muslimských uprchlících a útoky na Spojené státy, NATO a Evropskou unii - a chválu na Rusko a na proruského prezidenta Miloše Zemana, píše v deníku Washington Post Anne Applebaum.

Nezdá se to být mnoho, ale v malé zemi s miniaturním trhem reklamy a slabými "mainstreamovými" médii se tyto servery staly obrovskou silou. 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26731