Syrský uprchlík uhořel v Londýně

15. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Londýnská policie neoficiálně odhaduje, že mrtvých v požárem zničeném věžáku Grenfell Tower v Kensingtonu může být až 150. Byli to chudí lidé a imigranti, na jejichž bezpečí se systém vykašlal. Nejnepohyblivější lidi umisťovala komunální správa do nejvyšších pater.


Místní správa vydala deset milionů liber na pokrytí věžáku hořlavými panely, aby pro zbohatlíky, žijící ve čtvrti, "vypadal hezky". Ve věžáku však nevybudovala protipožární ostřikovače, které požáru mohly zabránit.

ZDE 
je kompletní seznam konzervativních poslanců v Dolní sněmovně, kteří zároveň pronajímají domy a byty a kteří hlasovali proti zákonu nutícímu pronajímatele, aby nemovitosti učinili obyvatelnými a bezpečnými.

Channel 4 News: Mohammed Aljahaliu uprchl do Británie před vražděním v Sýrii. Uhořel v londýnském věžáku. Byl to uprchlík ze syrského města Daraa, v němž vznikla syrská demokratická revoluce. Začal studovat v Británi inženýrství. Bydlel ve 14. patře věžáku Grenfell Tower. Jeho bratru Omarovi se podařilo uprchnout a je v nemocnici. Mohammeda v jeho bytě uvěznil požár. Nemohl se už odtamtud dostat, a tak  zkontaktoval ještě naposledy telefonicky svou rodinu v Sýrii. Jeho poslední slova v telefonu byla: "Požár už je tady. Sbohem."



P/řátelé o něm hovoří jako "laskavém, nápomocném člověku, plném nadšené lásky pro svou rodinu". Jeden přítel řekl: "Mohammed přežil Asada, přežil válku, a pak přišel o život ve věžáku v Londýně."

Místní obyvatel: "Regenerace prostředí je eufemismem pro etnické a třídní očišťování."


Hlasy hněvu lidí, kteří žijí kolem Grenfell Tower:




Zločin proti vlastnímu obyvatelstvu a jeho potomstvu na vlastní oči

Co udělá česká mediální agenda v hlavě běžného člověka

15. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"S těma kvótama, to zase je, co?" začal taxikář bez varování. Během prvního kilometru přednesl tirádu neprůstřelných faktů, o nichž se v ČR mezi lidmi se zdravým rozumem nepochybuje. My žádné uprchlíky přijímat nemůžeme, nemůžeme se o ně starat a oni sem vůbec nechtějí. Chtějí do Německa, což je v pořádku, protože Merkelová si je tam přece všechny pozvala. Dokonce pro ně vypravíte letadlo a oni pak odejdou kam? Do Německa. Zformátovaný českým mediálním diskursem se běžný Čech dokáže vyrovnat s jedním z největších geopolitických fenoménů současnosti v čase světového rekordu v běhu na sto metrů, přičemž trať proběhne s fantastickou lehkostí. On neběží vázán gravitací skutečného světa, on letí na křídlech fantazie světa, v němž hnědá prosvítá za vepřově růžovým horizontem. A čokoláda to není...

EU Observer: Češi vyvolali zbytečný konflikt s EU o migraci, přijdou o vliv i o peníze

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Česká vláda vyvolala souboj s Evropskou komisí ohledně relokací žadatelů o azyl. Riskuje tím, že ČR přijde o peníze i o politický vliv, varuje EU Observer.
 


V úterý 13. června zahájila exekutiva EU procedury proti ČR, stejně jako proti Maďarsku a Polsku za odmítnutí přijmout svůj podíl uprchlíků podle dohody z r. 2015.

"Tyto tři členské státy neudělaly nic, opakuje, nic po dobu delší než jeden rok a ani po celou dobu trvání tohoto projektu," konsatatoval komisař EU pro migraci Dimitris Avramopoulos.

ČR dosud přijala jen 12 z 2691 uprchlíků, které měla přijmout.

"Česká republika s tím systémem nesouhlasí," vyjádřil se premiér Bohuslav Sobotka v prohlášení. "ČR se na tomto projektu nebude účastnit, protože kvóty nefungují."

Toto prohlášení, zveřejnění těsně před příjezdem předsedy komise Jeana-Clauda Junckera do Prahy, je v Praze široce považováno za chybu.

"Nechápu, proč to rozhodnutí přijali," řekl český zdroj serveru EUobserver.

Česká vláda "provokovala Evropskou komisi tím, že otevřeně sdělila toto své rozhodnutí v tuto chvíli," sdělil Vladimír Bartovič, ředitel organizace Europeum, pražského Úřadu pro evropskou politiku. Evropská komise musela jednat, protože středoevropské země odmítáním uprchlíků porušily zákon.

Důvody byly zřejmě vnitropolitické, avšak Praha se nyní vůči Evropské unii dostala do nevýhodného postavení. Jeden zdroj poznamenal, že tím, že se minulý týden rozhodla provokovat Evropskou komisi, se nyní dostala do "stejného pytle" jako Polsko a Maďarsko, dvě členské země, které EU považuje za hrozbu zákonnosti.

Zdroj v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 113:

Můj otec Jaroslav Dietl byl přesvědčený komunista

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů především o názorech a díle jejího otce Jaroslava Dietla, autora četných televizních seriálů z doby normalizace, ale také o důvodech její emigrace do USA a o její nové knížce Kde je moje máma. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. června 2017. 


K tomu:  

29. 07. 2016 Jan Čulík Hluboká knížka o životě a smrti
  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Beata Szydlo zaútočila v Osvětimi na uprchlíky

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Kritikové odsoutili polskou premiérku Beatu Szydlo, která   při vzpomínkové slavnosti v Osvětimi ve středu učinila xenofobní výroky proti uprchlíkům. Poukazují na to, že říkat něco takového zrovna v Osvětimi je naprosto nevhodné. 

Szydlová uvedla, že "v dnešní neklidné době je Osvětim velkým poučením, které nám ukazuje, že musíme udělat všechno, abychom ochránili bezpečí a život našich občanů." Její výroky jsou chápány jako obrana postoje její ultrakonzervativní-komunistické vlády, která odmítá přijmout uprchlíky podle relokačního plánu Evropské unie. Evropská komise tento týden zahájila v této věci řízení proti Polsku, ČR a Maďarsku. 

Mezi pozůstalými po katastrofálním požáru v londýnském věžáků Grenfell Tower sílí zuřivost

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jeden dobrovolník mezi davy shromážděnými pod dálničním mostem ve Westway v Londýně, kde dobrovolníci třídí dary, konstatoval, že požár a ztráty na životech jsou spojeny s hlubšími pocity resentimentu a odcizení. 

"Lidé zuří nad mnoha lety politiky toryů, kteří rušili výdaje a realizovali vždy jen provizorní řešení a odmítají za to přijmout odpovědnost. Zájmy Konzervativní strany jsou těsně spojeny se zájmy byznysu a soukromých majitelů nemovitostí. 

Lidé z jiných částí Londýna, kteří jsou bezdomovci a hladovějí, začali přicházet do blízkosti vyhořelého věžáku ve snaze, že dostanou jídlo a další nutnosti k životu. 

Terčem hněvu se na místě stávají sdělovací prostředky: "Vy novináři jste sem nepřišli, když lidi psali na blozích, že je věžák nebezpečný. Jenom jste přijeli, až když jsou lidé mrtví."

Jeden místní aktivista nosí ručně napsaný transparent: "Nejsem příležitost k mediálnímu fotografování." 

Několik fotografů a kameramanů se stalo terčem potyček poté, co původní hrůzu nad požárem překonal hněv nad celkovou situací.

Organizace Just Givin uvedla, že pro oběti požáru ve věžáku Grenfell Tower bylo už vybrány finanční dary ve výši 1,65 milionu liber. 

Zdroj v angličtině  ZDE

 

Británie jako třetí svět: Při katastrofálním požáru v Londýně zahynulo nejméně 17 lidí

15. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Uvedla to ve čtvrtek dopoledne londýnská policie. Počet mrtvých se zřejmě ještě zvýší. Hasiči sice navštívili všech 24 pater vyhořelé budovy, avšak neorientovali se v množství ohořelých trosek. Posílají do vyhořelé budovy psy, ale hledání mrtvol bude trvat mnoho týdnů. Budova bude muset zevnitř být technicky zabezpečena, aby nespadla. V horních patrech budovy požár ještě hoří, ale hasiči se tam nemohou odvážit, protože by budova mohla spadnout. Ze 78 osob odvezených do šesti londýnských nemocnic je v nemocničním ošetřování stále ještě 37 osob, z nich 17 v kritickém stavu. Problémy uhasit požár zhoršovala protržená hlavní trubka plynového přívodu. Poslanec David Lammy označil katastrofu za "korporátní masakr". "Upřímně řečeno, musí následovat zatýkání. Tohle je šokující." 

Labouristická strana požaduje, aby vláda odpověděla na "velmi vážné otázky" ohledně toho, proč nereagovala na varování koronerů ohledně dvou předchozích požárů v podobných věžácích. 

Devět hasičů utrpělo drobná zranění a vedení hasičského sboru se obává dopadu požáru na jejich duševní zdraví. "Lidi viděli a slyšeli věci v takovém měřítku, jako dosud nikdy předtím," řekla šéfka londýnského hasičského sboru.

Na Twitteru koluje videozáznam z roku 2013, kdy na kritiku rozhodnutí tehdejšího konzervativního londýnského starosty Borise Johnsona, že zrušil pracovní místa více než 500 hasičů, Johnson odpovídá: "Jděte do háje" ("Get stuffed.")



Na místo se dostavila premiérka Theresa Mayová, avšak s obyvateli věžáku nepromluvila. Je za to terčem ostré kritiky na Twitteru:


"Díky za Ramadán!" Muslimští mladíci zachránili mnoho životů v hořícím věžáku v Londýně

15. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



 

Když v noci z úterý na středu kolem 1 hodiny ráno vypukl katastrofální požár v obytném věžáků Grenfell Tower v londýnském Kensingtonu, celá řada muslimských mladíků v domě byli jeho jediní obyvatelé, kteří byli ještě vzhůru, protože ještě jedli před zahájením ranního půstu při Ramadánu, který muslimové dodržují během denního světla.

Jakmile požár vypukl mladíci se rozběhli věžákem a probouzeli lidi, aby z domu před požárem utekli. Zachránili tak život mnoha lidem.

Zdroj v angličtině ZDE
 
 

Británie má ze všech bohatých zemí nejvyšší míru hladovění dětí

15. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Zpráva UNICEFu zjistila, že každé třetí dítě v Británii trpí "mnohorozměrnou chudobou". Upozorňuje, že rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi na světě se zvětšují.

Téměř 20 procent dětí mladších 15  v Británii trpí potravinovou nejistotou - což znamená, že jejich rodina nemá trvalý přístup k dostatečnému, bezpečnému a výživnému zdroji potravin. V bohatých zemích trpí v průměru potravinovou nejistotou 13 procent dětí.

Třetina  dětí v Británii trpí "mnohorozměrnou chudobou", která měří chudobu v celé řadě oblastí spojených s právy dětí - včetně ubytování, odívání, výživy a přístupu k společenským aktivitám a k aktivitám volného času. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


29711

Je tu naděje pro novou levici?

15. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

ČSSD imploduje. Nehledě na to, že se současným vedením, ať už to bude nejhorší varianta s loutkou Chovancem, nebo vždy bezpečně při zdi stojícími Sobotkou či Zaorálkem, ani jedno není pro ČSSD cesta jak resuscitovat sebe sama z terminálního politického stádia, v němž se právě nachází. Cesta této levicové strany od svého tradičního elektorátu k elektorátu neexistujícímu je patrná, pokud se podíváme, kdo by tak asi mohl nahradit současné vedení jako perspektiva budoucnosti. Velká, těžká a dech rychle krátící nula na bedrech dosud největší tzv. levicové strany v ČR je možná lepší logo než ta oranžová růže.

Neschopnost sociálních demokratů je impozantní

15. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

ČSSD tváří v tvář rekordně klesajícím preferencím vsadila na strategii, jež nemá s pravými sociálně-demokratickými myšlenkami pranic společného. Pakliže Bohuslav Sobotka de facto odchází do politického důchodu a předsedou strany se stává Milan Chovanec, jehož sociální cítění se postavilo na zadní před 12 uprchlíky, pánbůh s námi a zlé pryč. Kosmetické úpravy přirozeně nemohou zakrýt donkichotské tápání, myšlenkové vakuum či hnědnoucí tendence sociálních demokratů, kteří přitom mají historickou šanci čerpat inspiraci například u svých britských kolegů.                 

Pro ČSSD byl a je řešením triumvirát?

15. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Takže především: kdepak byl a je problém? Vždyť poslední parlamentní volby přece vyhrála ČSSD? A docela slušně (nebo v mezích možností?) si pak touto stranou vedená vláda (mající premiéra z ČSSD) vedla jako vláda koaliční. Víc jak tři roky jí proběhly bez závažných afér.

Nikdo na světě neumí oslovit mileniály - a Corbyn to za 2000 liber dokázal

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



David Yelland,bývalý šéfredaktor britského bulvárního deníku The Sun,  BBC Media Show:

Nikdo v byznysu nikde na světě neví jak oslovit mileniály a jak jim prodávat.
Nikdo neví, jak to udělat. Unilever neví jak to udělat, Tesco to neví. Žádná firma to neví. Jeremy Corbyn teď prokázal, že to umí. A to, co Labour Party teď v těchto volbách dokázala, se nyní studuje na západním pobřeží Spojených států, v Kalifornii, ve firmách Facebook a Google a jim podobných. Protože Corbynovi a Labour Party se podařilo za pouhých 2000 liber, 60 000 Kč! za reklamu na Facebooku dosáhnout něčeho, co neumí nikdo. A ať už jste Corbynův stoupenec nebo ne, skutečnost, že se jim podařilo oslovit a přesvědčit lidi, jako je můj osmnáctiletý syn, a všechny jeho přátele, je opravdu ohromující.

Když Steven Glover z deníku Daily Mail   hovoří o tom, že "se děje něco opravdu divného", jak napsal tento týden, nebo "je to celé záhada", víte, já si pamatuju, co mi říkal Rupert Murdoch, když jsem byl šéfredaktorem deníku The Sun: "Tvoje instinkty -  jako šéfredaktora bulvárního deníku, od tebe se očekává, že budeš vědět, co lidé chtějí." A je zjevné, že Daily Mail a The Sun to nevědí - The Sun méně, protože ten má víc mladých čtenářů a po volbách tam napsal komentátor John Perry, že Theresa Mayová mileniálům vůbec nerozumí. The Sun alespoň pochopil, co se stalo.

Zdroj v angličtině ZDE (od minuty 25.58)


Ve výše zmíněném pořadu Media Show rozhlasu BBC se velmi zajímavě diskutuje o tom, jak sociální sítě a aktivističtí mileniálové v případě červnových britských všeobecných voleb převálcovali tradiční establishmentová pravicová média. 

Donald Trump je nyní vyslýchán i z podezření, že bránil průchodu spravedlnosti

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Federální vyšetřování vazeb Trumpovy kampaně na Rusko se nyní rozšířilo na vyšetřování podezření, že se Trump toto vyšetřování pokusil zmařit

Poprvé tedy se nyní vyšetřování rozšířilo na prezidenta samotného. Obvinění, že se Trump pokoušel bránit průchodu spravedlnosti, se soustřeďuje na Trumpovy pokusy přesvědčit bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, aby zrušil vyšetřování bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Trump prý také intervenoval u Dana Coatse, šéf národních výzvědných služeb, aby přesvědčil Comeyho, aby Flynnovo vyšetřování zrušil. Chtěl od Coatse a od Mikea Rogerse, šéfa Národní bezpečnostní agentury, aby vydali prohlášení popírající, že jeho kampaň se spikla před prezidentskými volbami v roce 2016 s Ruskem. Oba to odmítli udělat.

Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller chce interviewovat Coatse, Rogerse a Richarda Ledgetta, bývalého náměstka ředitele Národní bezpečnostní agentury ve snaze získat o údajných Trumpových pokusech zabránit průběhu spravedlnosti další informace.

Mezitím se šíří spekulace, že Trump uvažuje o tom, že odvolá i MUellera. Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sanders to v úterý večer popřela. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nová doba potřebuje i nové strany, nejlépe financované transparentně prostřednictvím crowdfundingu

Politika narcistů, sny o zlatém věku a jak z toho ven

15. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Jak na výzvy přicházející digitální doby a průmyslové revoluce 4.0 reaguje stávající politická reprezentace? V podstatě nijak - jsme svědky především žabomyších sporů a vzájemného obviňování z korupce. Proto je potřeba vytvořit nové strany, které jsou opravdu orientovány na budoucnost, a nejsou jen osobními projekty hrstky narcisistních bílých mužů, kteří se rádi poslouchají.

Studenti varují před dlouhodobým podfinancováním českého vysokého školství

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

 
Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) znovu upozorňuje na dlouhodobé podfinancování
českého vysokého školství. Navzdory růstu HDP došlo v období 2014 – 2016 k dalšímu propadu
v rozpočtové kapitole vysokého školství, tedy v oblasti, která je dlouhodobě označována jako
priorita Vlády. V této souvislosti se SK RVŠ odkazuje na své usnesení z 9. 6. 2016 a zdůrazňuje
nutnost systémového řešení v zájmu dosažení kvalitního a udržitelného vysokoškolského systému
v zemi. 

Kolik českých učitelů čte Parlamentní listy a sdílí demagogii Klause ml.?

Bojím se čtenáře jedné knihy

15. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty

Zase jsem byl napaden, byl jsem opět nazván lůzou a ať prý táhnu... Ta slova mne bolela o to více, že je vyslovil učitel na základní školy a podle všeho bývalý spolužák z nižšího ročníku na Táborském soukromém gymnáziu. Hloupost se nevyhne ani takovým lidem, napadá jako nemoc každého...

Otevřený dopis Marku Bendovi

Lidské právo poškozovat zdraví ostatním? A co na to Písmo?

15. 6. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 3 minuty

Vážený pane doktore a poslanče, 

v týdeníku Respekt jsem si přečetl, že údajně tvrdíte, že svoboda kouřit je základní lidské právo. V první řadě Vás chci ubezpečit, že Vám toto právo nechci brát. Jako zdravotník musím konstatovat ale, že tabakismus patří do diagnostické skupiny s kódem F - nejsem ale zdravotník s kvalifikací v této oblasti. Dle týdeníku Respekt jste tvrdil, že kouření je základní lidské právo a to v souvislosti zejména s zákazem kouření ve veřejných restauračních zařízeních (termín možná ne zcela přesný, podotýkám podobný zákon platí ve skoro celé západní Evropě). Za sebe bych vznesl možná pro Vás odvážnou a chybnou (?) domněnku, že existuje mé základní lidské právo dýchat čerstvý vzduch, tj. vzduch bez toxických a kancerogenních příměsí tabákového dýmu ale i emisí z automobilové dopravy.

Pozemková reforma z 50. let?

15. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Senátem minulý týden neprošla snaha udržet občany občanské společnosti ve stavebním řízení, developeři a korupcí prolezlí úředníci budou mít pré. Prý ve jménu pokroku, silnic... Lež!

Bodláky Václava Duška

S kým tě chytí, s tím tě pověsí

15. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Hlavně nás nestrašte charakterem, prosíme vás úpěnlivě, on má prokazatelné nebezpečné brzdy pokroku. Choroba, nebezpečná a nakažlivá! Kariéristické zrůdy prorůstají partajními čidly; pomůžeš a dostaneš varování – matka vařečka se zamilovala do peněz, láska vášnivá, nebeská, a kolega včelička lavíruje mezi pohodlím a zapomenutím. Apoštol jasného slova opouští zvolna ANO a tulí se k NE. Kdo nic neví, nic nepoví. Nechat se vytáhnout z mezaninu do vyšších pater máš zdarma, stačí přikyvovat a velebit nejvyšší stranický orgán, který neúnavně pracuje na společenském blahu.

Britský Nejvyšší soud: Ženy ze Severního Irska nemají právo na potraty v Anglii

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Britský Nejvyšší soud vydal verdikt, podle něhož nemají ženy žijící v Severním Irsku právo na potraty zadarmo, prováděné v britském státním zdravotnictví. Rozhodoval v případě dívky ze Severního Irska, která otěhotněla, když jí bylo 15 let. Dívka si musela v Anglii r. 2012 nechat provést potrat za 900 liber na soukromé klinice.

Severoirský zákon o potratech je daleko přísnější než potratový zákon  v ostatní Británii. Potraty jsou v Severním Irsku povoleny jen v případech, kdy těhotenství ohrožuje matčin život, anebo její duševní či fyzické zdraví.

Britský Nejvyšší soud poukázal na to, že zdravotnictví je v Británii decentralizováno a o jeho fungování rozhoduje nikoliv Londýn, ale vlády Skotska, Walesu a Severního Irska.

Pokud voliči v Severním Irsku rozhodli, že potraty budou zakázány, vláda Severního Irska má plné právo tento zákaz zavést a občanky Severního Irska nemají nárok na provedení bezplatného potratu v jiných částech Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Brusel připravuje tresty pro střední Evropu kvůli uprchlíkům

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Martin Schulz sdělil Orbánovi: Žádní uprchlíci = žádné dotace


(Andrew Stroehlein, HRW: Je dobře, že na ně vyvíjejí nátlak, ale daleko lepší by bylo jim vysvětlit, že je to  nikoliv povinnost, ale příležitost.)



Evropská komise schválila v úterý hlasováním řízení proti České republice, Maďarsku a Polsku za to, že odmítly v rámci celoevropského relokačního systému přijmout jakékoliv uprchlíky.

Pokud země budou i nadále uprchlíky odmítat, mohou čelit finančním sankcím.

V létě 2015 se Evropská unie rozhodla rozmístit na svém území 160 000 uprchlíků, ale Polsko a Maďarsko nepřijaly jediného a Česká republika jich přijala 12.

Relokační projekt schválili ministři EU a je právně závazný.

Dimitris Avramopoulos vysvětlil, proč jsou nyní trestány právě středoevropské země: Relokační projekt právně zavazuje všechny členské země, aby přislíbily, že přijmou uprchlíky každé tři měsíce. Řízení proti třem středoevropským zemím bylo zahájeno, protože to odmítají dělat.

Maďarsko a Slovensko žalují Evropskou unii v souvislosti s relokačním projektem pro uprchlíky a případ bude soud projednávat 26. července. Podle Avramopoulose je Evropská komise přesvědčena, že "u soudu zvítězíme".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co je shnilého na národním souznění vůči odmítání tzv. relokačních kvót

14. 6. 2017 / Ida Kostelecká

čas čtení 8 minut

Reakce na článek think-tanku Evropské hodnoty z 13. 6. 2017: Junckerova komise by měla přestat vynucovat nefunkční kvóty


1. Bez ohledu na politický tlak, je faktem, že 1100 osob z celkového závazku relokačního závazku 2691 osob přijala česká vláda dobrovolně. I pokud jde o zbytek, jde o závazný právní akt, jehož neplnění se Evropská komise musí domáhat, protože jde o platnou legislativu a nelze připustit její svévolné ignorování ze strany některých subjektů. Nadto je to nepřijatelné ve vztahu k ostatním členským státům, které kvóty plnily. Nejde tedy ani tak o právo Komise, jako spíše o logickou nutnost a povinnost právo vynucovat. Pokud ČR neplní, ani k čemu se zavázala dobrovolně, ani v rozsahu v jakém byla přehlasována (což je pro závaznost předpisu irelevantní), je namístě se ptát, jak by měl vypadat závazek, který by splnila.

Jak vytvořit pracovní místa v době robotů a nízkého růstu

14. 6. 2017

čas čtení 6 minut

Růstová ekonomika trpí paradoxem produktivity. Korporace soutěží o snížení času a úsilí investovaných do výrobních procesů, což je obecně považováno za známku efektivity. Ale ve skutečnosti to má problematický výsledek, napsal profesor politické ekonomie Lorenzo Fioramonti.

Ruští mileniálové v odporu vůči Putinovi

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Režim Vladimíra Putina začíná mít problém s ruskou generací mladých lidí, narozených či dospěvších kolem roku 2000, takzvaných mileniálů, míní Channel Four News. Putinova popularita v Rusku je založena na tom, že režim ovládá tradiční sdělovací prostředky, jako je státní televize.

Potíž je, že jako všude jinde na světě, mileniálové se na televizi nedívají a získávají své informace z internetu.

Protikorupční a protiputinovské protesty z tohoto týdne, které inspiroval Putinův kritik Alexej Navalnyj, vysílali živě mladí lidé z Moskvy po celém Rusku a po celém světě na internetu. Sledovanost živého přenosu na kanálu Navalyj Live na YouTube byla více než dva miliony uživatelů.

Podívejte se na úterní reportáž Channel Four News z redakce kanálu Navalnyj Live, kde pracují jedině mladí lidé ZDE.

Záznam mnohahodinového živého vysílání z pondělních demonstrací v Rusku je zde:

Tento Navalného dokument o korupci ruského premiéra "Neříkejte mu Dimon - Zámky, jachty, vinohrady. Tajné impérium Dmitrije Medveděva" zhlédlo v Rusku na YouTube 23 miliony diváků (má anglické titulky, video ale nutno otevřít přímo na stránce YouTube, jinak se titulky neobjeví): ):

Protestní vlna v Rusku

14. 6. 2017 / Alena Levashova

čas čtení 9 minut


Autorka je ruská studentka studující v Praze

Již ne první rok se v Rusku potlačují základy demokracie, jakými jsou: svoboda slova, nezávislé a nestranné soudy, vlastnické právo a legitimní volby. Autoritářský režim Vladimíra Putina utahuje kohoutky po všech stránkách, trpělivost občanů dosáhla limitu. Absolutní cenzurou v televizním vysílání se v poslední době vláda snaží i omezit svobodu slova na internetu. Příkladem je síť vk.com (ruská obdoba facebooku), messengerů a možností pro sdílení videí na youtube.


Na jaře letošního roku bylo dění v Rusku význačné tím, že po celém státě proběhla řada protestů. První velkou akcí byl antikorupční protest, který proběhl 26. března ve více než sto městech na území Ruské federace a v několika státech po celém světě.


Britové se "chystají" vyjednávat o brexitu, jako když pejsek a kočička vařili dort

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Toto píše na Twitteru bruselská reportérka listu Guardian Jennifer Rankin:

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier se setkal v pondělí s britskými konzervativci Ollym Robbinsem a Timem Barrowem a stalo se toto:

Britští diplomaté požádali, aby rozhovory o brexitu zahájili jen úředníci, zatímco se britská vláda připraví, musí nejprve zveřejnit vládní program.

Barnier to odmítl. EU chce zajistit, aby hlavní britský vyjednavač měl mandát od britské vlády, než budou rozhovory zahájeny. EU chce spolehlivého hlavního vyjednavače s mandátem, který bude schopen se zodpovídat z toho, co vyjedná. Není si ale jistá, že ho od Británie dostane.

Barnier nabídl Britům celou řadu dat, kdy by vyjednávání mohlo začít. Dal jim seznam několika dní v týdnu. Robbins a Barrow nebyli schopni žádný den určit.

Barnier také strávil určitou dobu vysvětlováním Britům, že EU chce vyjednávání vést v čtyřtýdenních cyklech.

Nezapomínejme, že Británie nevyjednávala žádné obchodní dohody už desítky let. EU má desítky lidí, kteří se specializují na mezinárodní vyjednávání, nejen obchodu.

Britská vláda nepředložila Bruselu žádné podrobnosti o svém postoji k brexitu a nikdo neví, co vlastně Britové teď chtějí.
 





Brexit: Britští konzervativci to tvrdě odnesou

14. 6. 2017

čas čtení 3 minuty




Theresa Mayová slibovala sílu a stabilitu. Vytvořila přesný opak. Bylo by to komické, kdyby to nebylo tak vážné. Donald Trump je posedlý myšlenkou, že se celý svět Spojeným státům směje. V případě Británie je to pravda. David Cameron uspořádal nepotřebné referendum o členství Británie v EU, Theresa Mayová následovala tím, že zničila své politické postavení. Británie se stala vtipem. V důsledku všeobecných voleb je nyní pravděpodobnější, že Británie s EU neuzavře žádnou dohodu. To by byla katastrofa pro obě strany, píše Martin Wollf v deníku Financial Times.

Revizor u Muzea: Vítejte v Praze! Moje dcera v Austrálii mě stojí spoustu peněz, tak zaplatíte pokutu!

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Představte si, že jste v cizím městě a nevíte pořádně, jak si koupit jízdenku pro veřejnou dopravu. Automaty jsou popsány jen vám nesrozumitelným jazykem. Budou vás v Paříži nebo v Londýně pokutovat, koupíte-li si z nesrozumitelného automatu nesprávnou jízdenku?

Často vidím, jak se revizoři pražského Dopravního podniku vrhají na zmatené turisty v pražském metru a ždímají z nich pokuty, poznamenává Jan Čulík.

Zde je jeden takový případ, dvou čínských turistek. Odjížděly metrem z pražské stanice Staroměstská na Hlavní nádraží. Dostaly instrukce, že za poslední padesátikorunu, která jim před odjezdem zbyla, si mají koupit dvě jízdenky za 24 korun. Ale... nechaly se přesvědčit jinak. Málem skončily na policii a málem jim ujel vlak do Polska.

Zde je jejich příběh. Obracíme se na tiskové oddělení Dopravního podniku hl. m. Prahy o vysvětlení, zda je toto skutečně přiměřený a přijatelný postup.



Svědectví turistek:

Z některých reakcí čtenářů na příběh čínských turistek v pražském metru

13. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

- Dopravu v Praze řídí pan radní Dolínek, který je na prvním místě na kandidátce do podzimních voleb. Co k tomu dodat? Budete ho volit?

Některé reakce z Facebooku na tento článek:

- Za zavazadla? :D Vy ste se v té Praze už uplně zbláznili. Už vidím jak jedu na letiště hromadnou, aby mě neokradl taxikář a okradne mě stát, protože si zapomenu koupit jízdenku na svoje spodky.

- Já šla jednou směrem na hlavní nádraží a potkala jsem dva revizory, kteří měli též lámanou angličtinu a žádali mě, abych jim překládala. Když jsem pak mluvila se slečnou, říkala, že je zvykem, že si může v jiných městech koupit jízdenku až v tramvaji. Tak jsem jí vysvětlila, že takhle to bohužel v Praze nefunguje, ale na její obranu to nikde psáno není, že se nedá jízdenka koupit až na palubě dopravního prostředku. Byla v Praze asi 30 minut a hned dostala pokutu, musela jít směnit, aby měla vůbec čím zaplatit, revizoři ji donutili směnit v jedné určité směnárně, kde samozřejmě byl vysoký poplatek. Takže mi bylo líto slečny.

- Dopravu v Praze řídí pan radní Dolínek, který je na prvním místě na kandidátce do podzimních voleb. Co k tomu dodat? Budete ho volit?

- Mam podobnou zkusenost. Navic jsou automaty na jizdenky v Praze neprehledne a nejednou jsem radil i rodilym Cechum, kteri prijeli do Prahy treba na vylet.

- Ostuda...

- Podle článku holky udělaly všechno, co bylo v jejich silách, aby si pořídili správné lístky (poprosili o pomoc místní)... to, že je místní (ať už úmyslně, či ne) podělali, to je problém, ale nejhorší z celého článku je chování revizorů.

Jiní čtenáři naopak zaujali vůči čínským turistkám nekompromisní postoj a zdůrazňují, že si turistky "měly zjistit, jaký mají mít správný lístek" a že neznalost neomlouvá. Jeden čtenář napsal, že se dostal pokutu na parkovišti v Rakousku, kde nezaplatil parkovné, když jen šel na záchod, takže co...

Studie: Britská média byla během voleb zaujatá proti Corbynovým labouristům

14. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Podle studie Centre for Research in Communication and Culture at Loughborough byly britské sdělovací prostředky zaujaté proti labouristům v kampani, která byla negativnější než kampaň z roku 2015. Na rozdíl od roku 2015 mediálnímu zpravodajství vévodili konzervativci a labouristé. Zhruba 84 procent politiků, kteří se objevili v tisku, televizi a rozhlasu, patřilo ke dvěma největším politickým stranám. Média na začátku kampaně věnovala premiérce Therese Mayové větší prostor než Jeremymu Corbynovi. Avšak ve čtvrtém nebo pátém týdnu kampaně se tento nepoměr téměř narovnal, byť Mayová se i nadále těšila většímu zájmu sdělovacích prostředků.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

V Londýně došlo k obrovskému požáru ve věžáku Grenfell Tower

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta




Více než 50 lidí bylo odvezeno do nemocnice. Požár vypukl kolem jedné hodiny ráno v noci na středu.    Podle londýnské policie zahynulo dvanáct lidí a počet mrtvých se zřejmě zvýší.  Věžák má 24 pater a je v něm 140 bytů. Lidé se pokoušeli z věžáku skákat. Nedávno byl věžák "zmodernizován" a obalen hliníkem. Ten začal intenzivně hořet.

Obyvatelé věžáku opakovaně varovali před nebezpečím požáru. Asociace obyvatel loni v listopadu napsala na svém blogu, že bude zřejmě zapotřebí velké katastrofy, než bude komunální úřad reagovat.

Ve věžáku nebyl centrální poplašný protipožární systém. Nebyly v něm protipožární vodní postřikovače. Ve věžácích v Británii žijí chudí lidé, zde v bohaté čtvrti Kensington a Chelsea těsně vedle zazobaných.

Vlna solidarity Londýňanů pomáhá asi pěti stům obyvatelů věžáku, kteří přišli o všechno. Vznikla také vlna kritiky, že byla infrastruktura ve věžáku zanedbána, protože šlo "jen" o chudé lidi. Věžák byl však nedávno zmodernizován obalením hliníkovými panely, aby v bohaté čtvrti vypadal úhledně. Ty panely a jejich hořlavé podložky zřejmě přispěly ke katastrofě. Požár se v noci během 30 minut rozšířil po celé budově.

Grenfell Action Group z požáru obviňuje nekompetentnost správce budovy, firmu KCTMO, která léta naprosto zanedbávala požární a bezpečnostní předpisy:




Francie a Británie chtějí společně bojovat proti terorismu na internetu

14. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Velká Británie a Francie zahájí společnou kampaň s cílem přimět internetové společnosti jako Facebook a Google k většímu úsilí při odstraňování teroristických materiálů. Shodli se na tom britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron během úterních jednání v Paříži.

Evropská unie zahajuje kroky proti Polsku, Maďarsku a ČR kvůli migraci

13. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Exekutiva Evropské unie v úterý zahájí právní kroky proti třem východoevropským členským zemím, Polsku, Maďarsku a ČR za to, že odmítají přijmout uprchlíky na pomoc frontovým státům v migrační krizi. Evropská komise pošle třem členským zemím oficiální nóty.

Bude to znamenat ostrou eskalaci interních sporů v rámci EU ohledně migrace. Odeslání takových nót je prvním krokem právních procedur, které může Evropská komise vést proti členským zemím EU za neplnění svých právních povinností.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Německá ministryně obrany: S Ruskem je třeba jednat "ze silné pozice"

14. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ministryně obrany Spolkové republiky Německo Ursula von der Leyenová prohlásila, že Německo má zájem na "rozumných" vztazích s Ruskem, ale "je to třeba provádět ze silné pozice".

"Musí být jasné, že máme zájem na řešení konfliktů za jednacím stolem. Konflikty je třeba řešit pouze za jednacím stolem a nijak jinak," zdůraznila ministryně na zasedání komise Evropského parlamentu pro zahraniční věci a podkomise pro bezpečnost a obranu ve Štrasburku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Organizace spojených národů tlačí na Evropu, aby jednala kvůli 1,4 milionu zemřelých v důsledku znečištěného životního prostředí

13. 6. 2017

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva

Ostrava 13. června 2017 - Regionální kancelář pro Evropu Světové zdravotnické organizace (WHO, Evropa), Ekonomická komise pro Evropu Organizace spojených národů (UNECE) a Program pro životní prostředí Organizace spojených národů (UN Environment) vyzývají evropské lídry, aby posílili činnost, která má zabránit úmrtím a nemocem způsobeným dopadem životního prostředí.

Každý rok zemře předčasně v důsledku znečištěného prostředí minimálně 1,4 milionu Evropanů, což odpovídá minimálně 15 % všech úmrtí v Evropě. Zhruba polovina těchto úmrtí souvisí s vnějším či vnitřním znečištěním prostředí. Dohromady ztratí občané 50 milionů let zdravého života ročně kvůli rizikům souvisejícím s životním prostředím.

Špinavý vzduch zabíjí v ČR dvacetkrát více lidí než autonehody

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut


 
PŘED KONFERENCÍ SVĚTOVÉ ZDRAVOTNICKÉ ORGANIZACE V OSTRAVĚ PŘEDSTAVILY EKOLOGICKÉ ORGANIZACE NÁVRHY NA JEHO VYČIŠTĚNÍ


Společná tisková zpráva organizací Hnutí DUHA, Čisté nebe, Centrum pro životní prostředí a zdraví a právníků Frank Bold
 
Změna „kotlíkových dotací“, která by odstranila staré kotle a kamna na uhlí, vyšší poplatky pro velké znečišťovatele, závazný plán odstavování uhelných elektráren, zvýšení a rozšíření mýtného pro automobilovou nákladní dopravu a posílení pravomocí měst při regulaci dopravy při smogových situacích. To jsou hlavní kroky k čistšímu ovzduší, které dnes zveřejnily ekologické organizace na tiskové konferenci v Ostravě před zahájením mezinárodní ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO) o životním prostředí a zdraví.

V oděvních továrnách Ivanky Trumpové jsou terorizovány a vykořisťovány dělnice

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Stěžují si na nadávky, nesplnitelné normy a "žebráckou mzdu", která je tak nízká, že si ženy nemohou dovolit kontakt se svými dětmi. Továrny zastrašují pokusy o odborovou organizaci a nabízejí dělnicím prémie za to, že si nevezmou volno v době menstruace.


List Guardian hovořil s více než deseti dělnicemi v továrně Ivanky Trumpové v Subangu v Indonésii, kde zaměstnankyně dostávají snad nejnižší minimální mzdu v Asii, potýkají se s nesplnitelně vysokými pracovními normami a jen málokdy dostávají zaplaceno za přesčasy.

Minulý týden byli v Číně zatčeni policií aktivisté, kteří zkoumali podobný režim v čínské továrně, která vyrábí boty značky Ivanka Trump.

Shakespearovská inscenace, v níž je zavražděn trumpovsky vypadající Julius Caesar, rozzuřila americkou pravici

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Greenblatt poukázal na to, že inscenace vyvolává v Americe dnes právě takovou zuřivost, jakou Shakespearovy hry vyvolávaly za komunismu ve východní Evropě anebo na Blízkém východě, když nepřímo kritizovaly režimy potlačující svobodu projevu.


Když se na newyorském jevišti objevil blonďatý Julius Caesar s červenou kravatou a atraktivní manželkou se slovinským přízvukem, obecenstvo se smálo. Smálo se ještě víc, když na jeviště přišel Octavius Caesar, nerd vypadající jako Jared Kushner a nosící neprůstřelnou vestu.

Avšak když Caesarovi nepřátelé vytáhli nože a trumpovského politika na senátní podlaze zavraždili, nikdo se najednou nesmál. Na okamžik bylo mezi 2000 diváky v newyorském divadle pod širým nebem absolutní ticho.

Mezitím v Absurdistánu 28:

Zhrzená manželka, rasismus v autobuse, znovu ceremonie o Smoleńsku a Bělověžský prales

12. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Odmítnuté ženy mohou být opravdu zoufalé. Aktivistka strany Právo a spravedlnost Anna Kamińska je právě taková žena. Poté, co ji opustil manžel, poslanec za stranu Právo a spravedlnost, a začal žít s jinou ženou, pořád myslí na to, jak to udělat a dostat ho zpět.

Nejprve navrhla zákon, který by zabránil svobodným a rozvedeným mužům, aby pracovali jako poslanci (více o tom ZDE). Pak napsala svému manželovi báseň, v níž ho božím jménem vyzývá, aby se k ní vrátil (tuto báseň jsme citovali v této kapitole našeho seriálu). Nakonec se rozhodla použít svou konečnou zbraň - vlastní prsa. Pózovala pro bulvární deník v sérii sexuálně vyzývavých fotografii, které doprovází článek "Bůh mi dá lásku". Jestlipak to míní přímo, nebo nepřímo: tím, že jí poskytl dostatečně velká prsa, aby nalezla milence?

Umělci a politika

13. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Pěkný rozhovor s paní Brdečkovou  a článek pana Kartouse se zajímavým způsobem doplňují. Umění vždy bylo politické, sloužilo moci, nebo naopak odporu a revoluci. Ponechme na chvíli stranou literaturu, i když ta je nejvíc politická, a vezměme jen hudbu a výtvarné umění.

Kolik nádherných výtvarných děl máme díky nadvládě římskokatolické církve. Při jejich obdivování by si měl každý vzpomenout, jaké bylo postavení umělce třeba v době baroka. Podřízené, byl to sluha.

Franz Josef Haydn musel vypomáhat v Lukavici na zámku Morzinů v týmu služebníků, neboť hrabě neměl dost peněz, aby si mohl vydržovat zároveň orchestr o pětadvaceti muzikantech i služebnictžvo.. A jakou nám zanechal, možná právě proto, že žil mezi lidem, překrásnou Lukavickou symfonii…

Svobodu podnikání? (Svoboda „poprvé“?)

13. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 


Pro každý typ či projev svobody zřejmě najdeme nějaké možné ospravedlnění. Takže třeba omezovat osobní právo kuřáka kouřit na veřejnosti (ať již v restauraci nebo v nějak specifikované čekárně) bude zřejmě dotčeným kuřákem či kuřačkou vesměs vnímáno jako osobní příkoří. Pokud by se uvažovalo o restauračním zařízení, jehož provozovatel mohl mít své důvody ke své nevrlosti vůči tomu teď již zavedenému zákazu v restauracích kouřit, opět by se našla řada důvodů, že ten zákaz byl fakticky příkořím pro záměry či pohnutky podnikatele, který nese osobně možné nevýhody s tímto opatřením spojené.

22955

Za osobní svobodu? (Svoboda „podruhé“?)

13. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 


Ne že by tu nutně muselo v první řadě jít či běžet o případ bývalého hejtmana Davida Ratha. Jenže zrovna v souvislosti s dr. Rathem a projednáváním opodstatněnosti důkazů předložených v jeho kauze šlo též (ne-li potom především!) o to, zda vůbec bylo slušné a normální, že došlo taky k odposlechům soukromých hovorů, když byl D. Rath jednou podezřelý ze závažných trestních činů. Vrchní soud v rámci té kauzy kupodivu rozhodl, že ty odposlechy (ať již z jakýchkoliv důvodů!) zvažovány v té kauze být neměly. A právě teď Nejvyšší soud naopak dospěl k závěru, že bez ohledu na možné dílčí výhrady v projednávané záležitosti samotné odposlechy přímo na závadu nejsou a nebyly. I když si můžeme možná teď říci, že by si měly nejen soudy tím pádem oddychnout. A je potom nepochopitelné, jak to, že Vrchní soud předtím dospěl k rozhodnutí, které neodpovídá ani našemu právnímu řádu, ani praxi v řadě právních států kolem nás.

Další maniak byl jmenován členem pochybné vlády Theresy Mayové

12. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová v neděli jmenovala Michaela Govea ministrem životního prostředí. Tento člověk, maniakální stoupenec brexitu, zastává názor, že po odchodu Británie z Evropské unie by Británie měla zrušit evropské předpisy o regulaci klinických testů pro nové léky a zákaz výstavby nových budov nedaleko chráněného přírodního území. Gove se vyjádřil, že by Británie měla zrušit "absurdní" předpisy EU, jako je Směrnice o habitatech Evropské komise a Směrnice o klinických testech, aby se "napomohlo podnikání".



Nekonečná brazilská telenovela

Prezident je nahý, ale je mu to jedno

12. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Občané ho nezvolili a z častých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ho odmítá zdrcujících 80 - 90 procent Brazilců. Lidé skoro vůbec nevěděli, kdo zastával funkci viceprezidenta, než Temer provedl právní parlamentní puč a donutil prezidentku Dilmu Rousseffovou k rezignaci na základě obvinění, která žádný průměrný Brazilec nedokáže vysvětlit. A ted vyhlásil prezident Michel Temer válku proti soudci od Nejvyššího soudu, který ho stíhá, proti médiím i proti obyvatelstvu.

Táto, proč mě nenávidíš?

12. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná ukázka videa na Facebooku od levicového hnutí Momentum, které před britskými volbami zhlédlo téměř 8 milionů uživatelů. Důkaz obrovské síly sociálních sítí (český překlad níže).

KONZERVATIVNÍ BRITÁNIE R. 2030:

Otec: A to jsem já a můj kamarád Josh.

Dcera: A proč máš takhle vlasy?

Otec: Nevím, tehdá se to zdálo jako dobrý nápad.

Dcera: A co je tohle?

Otec: To jsme dostávali ve škole obědy zadarmo.

Dcera: A proč já nedostávám ve škole obědy zadarmo?

Provizorní zázemí pro „Brno hl. nádr.“ takto obstojí?

12. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty



Kdekdo (hlavně ovšem takto již postižený) bude zřejmě vědět, že mezi 3/6 až 10/9 je pro cestující areál hlavního nádraží v Brně vůči cestujícím vlakem ve výluce. A že 300 vlaků takto má denně automaticky rovněž své provizorní zázemí k nastupování a vystupování. A že zatím takto jde pouze o „předpeklí“, protože „pravé peklo“ má nastat (na základě důvěrného příslibu shůry, ze Správy železniční dopravní cesty) až „příští rok“ (!). Takže přátelé pekla se mají již nač těšit. Již ze stávající vzorkovnice nabídnutého předpeklí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22865