Ve vraku MH17 byly nalezeny střepiny z hlavice rakety systému Buk

19. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nezávislé, soukromé vyšetřování novináře Jerroena Akkermanse nalezlo v troskách kokpitu střepiny, které podle nezávislé expertízy pochází z hlavice střely protiletadlového systému Buk, jsou vyrobeny z příslušné nízkolegované oceli a nesou zbytky nápisu v azbuce. (Oficiální nizozemští vyšetřovatelé vydali dementi, že se jeho zjištění netýká jejich práce.) Podle expertů společnosti IHS Jane´s se jedná o fragmenty z hlavice rakety 9N314 používané v modernizované verzi systému Buk, M1-2. Ta se nachází ve výzbroji ruských ozbrojených sil, ale nikoliv ve výzbroji ukrajinských jednotek.

Reaganův sen se definitivně zhroutil

Vzdělaní Američané emigrují do Čech

19. 3. 2015 / Kryštof Kozák

čas čtení 8 minut

Vzdělaní občané USA jsou evidentně ochotni investovat nemalý čas a energii na to, aby se zúčastnili vrcholně nejistého výběrového řízení na akademickou pozici na státní univerzitě za bývalou železnou oponou – část z nich sem byla připravena přemístit i celou rodinu. Co se stalo?

Rusko oslavilo výročí anexe Krymu a připravuje další anexi

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin pochválil "neuvěřitelné vlastenectví" ruského lidu a protektorát Jižní Osetie podepsal s Kremlem smlouvu o začlenění do Ruska

Rusko oslavilo ve středu první výročí své anexe Krymu, který odebralo Ukrajině, koncertem pod širým nebem v Moskvě, kde k davům promluvil Vladimír Putin. Uvedl, že ruský lid svou podporou anexe Krymu projevil "neuvěřitelné vlastenectví". Anexe Krymu je "historickým návratem domů". Putinova osobní popularita dosáhla v Rusku za poslední rok rekordní výše.

Britská popová zpěvačka zve na své koncerty sloupkaře z Guardianu, aby promluvil k publiku

Popstar Paloma Faith využívá své koncerty, aby otevírala sociální témata

19. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Na britské, natož na české poměry pozoruhodný nápad měla Paloma Faith, britská zpěvačka v podstatě mainstreamového charakteru, nedávná vítězka Brit awards. Pozvala Owena Jonese, komentátora deníku Guardian, aby během jejího koncertu vystoupil se vzkazem pro publikum o sociální nerovnosti, zdravotnictví nebo o populistických tendencích pravice (myšlen je zejména UKIP) svalovat vinu za společenské problémy na imigranty. "Je čas, aby se popové hvězdy přestaly chovat jako ovce," nechala se slyšet Paloma Faith. Dokáže si někdo představit, že by některá z lokálních českých celebrit měla takovou kuráž? V zemi, kde se jakákoliv nicka, které se dostalo mediální pozornosti, okamžitě dere mezi snobskou, sociálně i intelektuálně otupělou "high society" a je proto ochotná udělat něco tak ubohého, jako bylo třeba "politické" video Přesvědč bábu?, ptá se Bob Kartous.

A proč je Paloma Faith deviací v tomto systému

Proč je pop music elitářská

19. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Vždyť je to vlastně naprosto kontradiktorní tvrzení: jak může být „pop music“ elitářská? Vždyť je to „pop“, tedy populární, tedy lidová kultura. Není. Ten název pouze poukazuje na to, že jde o masový fenomén, ale to je vše co, má tzv. pop music společného s kulturou i s lidovostí. Ne nadarmo se vžilo úsloví „hudební průmysl“, které mnohem lépe definuje stav. Jde o průmyslovou výrobu na poptávku. Pop music není víc než ekonomická komodita. Je to fenomén ekonomického charakteru. I proto funguje mnohem více jako nástroj politické propagandy než jako katalyzátor či zprostředkovatel čehokoliv v pravém slova smyslu „sociálního“.

Studie Merics na průmyslovém veletrhu CeBIT 2015

Německá koncepce „Průmysl 4.0“ pomáhá Číně stát se světovým ekonomickým hegemonem

19. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Německo upevňuje své vztahy s Čínou v oblasti průmyslových inovací. Průmysl 4.0 je pro Čínu odrazovým můstkem: Podle čínských odhadů by průmysl mohl zvýšit svou produktivitu o 25 až 30 procent, píše pro BL Milan Lelek. Z krátkodobého hlediska se jedná o výhodnou dohodu pro Německo. Je ale velmi pravděpodobné, že Německo tak pomáhá Číně pohltit světový trh, tedy i ten jeho.  Znovu stojí za to upozornit, že český průmysl se na ničem podobném nepodílí a pokud, pak jen dodávkami pro vyspělejší ekonomiky. Je předurčen k tomu, aby v budoucnosti paběrkoval.

Netanyahu promění Izrael v další selhávající stát na Blízkém východě

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Premiér Benjamin Netanjahu zvítězil. Muž, o němž vyprávějí jeho nejbližší kolegové hrůzostrašné historky, zvítězil. Muž, kterého nejvíce nenávidí americká vláda, zvítězil. Muž, jímž jsou znechuceni i pravicoví voliči, zvítězil. Muž, který vždycky v krizi provokuje, rozděluje a straší občany, zvítězil, píše izraelský deník Haaretz.

Udělal to svým tradičním způsobem - využil paniky pravicových voličů, kteří se báli předat moc levici. Obětoval při tom vztahy Izraele se Spojenými státy.

V USA je už několik křesťanských a židovských církevních organizací, které homosexuální manželství posvěcují.

Další americká církev uznala homosexuální manželství

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Po třiceti letech diskusí uvnitř americké Presbyteriánské církve došlo na oficiální změnu jejího postoje vůči homosexualitě. Členové církve odhlasovali novou definici manželství, která zahrnuje i svazky homosexuálních párů. Formou „news alert“, tedy zpráv zvláštního významu, o tom informoval deník NY Times.

O myších a starých lidech: vzniká konečně elixír života?

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Američtí vědci nyní předpokládají, že se skutečně zřejmě objevuje na horizontu elixír nikoliv věčného mládí, ale alespoň prodlouženého středního věku.

Vědci ze Scripps Institutu na Floridě objevili dvě látky, které, jak se zdá, omlazují stárnoucí myši. Vytvořili nový výraz "senolytika" pro nový druh léků, jejichž cílem je zpomalovat stárnutí.

Velká Británie:

Odchod Británie z EU "by z 2 milionů Britů pracujících v zahraničí udělal ilegální imigranty"

19. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Bývalý britský konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve zaútočil na euroskeptiky v Konzervativní straně. Varoval, že odchod Británie z EU by vytvořil více problémů, než kolik by vyřešil.

Dva miliony Britů pracujících v zahraničí by se tam zřejmě staly ilegálními přistěhovalci, pokud by Británie opustila Evropskou unii. Grieve ostře kritizoval ty, kdo také chtějí, aby Británie přestala respektovat Evropský soud pro lidská práva.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Udrží se Putin?

18. 3. 2015 / George Friedman

čas čtení 15 minut

Poznámka autora/editora: Tento týden se vracíme k vydání Geopolitical Weekly z července 2014, v němž jsme zvažovali, jestli se Putin dokáže udržet u moci přes své chybné odhady v záležitostech Ukrajiny. Toto téma opět vystoupilo do popředí v poslední době, kdy se Putin načas přestal objevovat na veřejnosti. Mezitím se sice vrátil, ale otázky vyvolané jeho dočasným zmizením přetrvávají.

Kolona, kordon, opona

18. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Českou republikou na přelomu března a dubna projede americká vojenská kolona s pěti sty vojáky a sto dvaceti vozidly. I při deklarovaném záměru vrátit se z cvičení v Pobaltí po vlastní ose místo po železnici mohli obrněnci v klidu projet do Německa přes jižní Polsko, kdosi však rozhodl, že mají cestovat přes české území. Veřejný poprask, který proto vypukl, poskytuje vynikající příležitost k sondě do útrob českého veřejného diskursu.

Češi ve svých postojích k Rusku vůbec neřeší zahraničněpolitickou problematiku

18. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Analytik nových médií Josef Šlerka vydal několik článků, v nichž zkoumá vazby mezi proruskými weby v českém jazyce a jim spřízněnými čtenáři, aspoň jak se projevují na facebooku. Označuje tyto weby ani ne tak jako "proruské", ale jako "antisystémové", a v tom spočívá jádro problému. Je jím, jak to zde neustále opakujeme, ideologické vidění. Česká veřejnost, ať je proruská či prozápadní (proamerická), není zdá se v drtivé většině schopna vnímat fakta taková, jaká jsou, ale přiřazuje se do jednoho nebo druhého tábora podle ideologické zaujatosti. Fangličkáři, kteří vítají nesmyslný průjezd hrstky amerických vozidel přes české území stejně jako osoby, které proti tomuto průjezdu protestují, absolutně nezohledňují to, co je, ale jednají podle svých utkvělých ideologických představ.

Proruské servery jsou "antisystémové" velmi omylně, protože vnímají Putinův režim v Rusku jako antiautoritářský protiklad vůči "utlačitelskému kapitalismu", který ovládl Českou republiku, se všemi nespravedlnostmi, které to doprovází. Potíž je, že kdyby stoupenci těchto "antisystémových" serverů někdy navštívili Rusko, velmi rychle by zjistili, že cokoliv proputinovské je tam velmi prosystémové a antisystémová opozice se nedovoluje. Proto vnímat proruské postoje jako "antisystémové" je komické. Dnešní ruský pravicový kapitalismus je dost podobný českému, jen je ještě o hodně brutálnější.

"Antisystémový" je postoj, který racionálně a důvodně kritizuje jak Západ či USA, tak Rusko.

Potíž je, že velká část dnešní české veřejnosti zdá se opravdu není schopna vnímat fakta podle toho, co sama znamenají, ale přiřazuje je podle toho, čemu jsou třeba jen vzdáleně podobná, k existujícím domácím diskursům. Takže analýza, která poukazuje na znepokojujícím způsobem agresivní postoj Ruska na ukrajinském území, přestože je také kritická vůči americkým postojům, bude občany, zvyklými na metaforické vnímání skutečnosti, považována za součást pražského establishmentového, nekriticky prozápadního diskursu. A obráceně: co sympatizuje s agresivním Ruskem, je vnímáno mnohými občany jako pozitivní a "revoluční". Netuším, čeho tím občané chtějí dosáhnout, snad jen hospodské ventilace své frustrace z domácích českých poměrů. Jak je ale od jejich frustrace z domácích českých poměrů osvobodí agresivita ultrakapitalistického a ultrapravicového režimu Vladimíra Putina, není známo.

Válka na Ukrajině: Hybridní konflikt, elektronický boj, Materialschlacht

18. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Válka na Ukrajině, která se s největší pravděpodobností v příštích týdnech opět rozhoří plnou silou, má řadu unikátních rysů kombinovaných s charakteristikami velmi tradičními a naprosto nepřekvapivými. Na prvním místě jde o "hybridní konflikt", v němž zdánlivě ustálená frontová linie poskytuje zavádějící obraz, poněvadž neuplyne den, aby nedošlo k zadržení záškodníků v hlubokém ukrajinském zázemí.

Teroristé zabili 19 lidí v tuniském muzeu

18. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Nejméně 21 osob, z toho 17 zahraničních turistů, jeden policista a tuniská uklízečka dnes zahynulo, když dva ozbrojenci zaútočili na Tuniské národní muzeum a zajali rukojmí. Oznámil to tuniský premiér Habib Esid. Dva útočníky zabila policie, další dva či tři jsou na útěku.

Prezident Obama přiznal, že za vznikem Islámského státu stojí de facto americká invaze do Iráku

18. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Obama v rozhovoru pro zpravodajský portál Vice News prohlásil, že za vzestupem Islámského státu rozkládajícího se na území Iráku a Sýrie, kde žije asi šest milionů lidí, stojí americká invaze do Iráku v roce 2003 ZDE. Obama doslova řekl: „Islámský stát je přímým výrůstkem Al-Káidy v Iráku, která vznikla kvůli naší invazi, což je příklad nechtěných důsledků. Měli bychom dvakrát měřit předtím, než řízneme.“

Ukrajinské záložníky cvičí instruktoři z Gruzie a Izraele

18. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Propagandistická televize Ukraine Today odvysílala reportáž o výcviku dobrovolníků z řad vojenských záloh na základně nedaleko Kyjeva. Výcvik vedou specialisté ukrajinské, gruzínské a izraelské armády.

Od frašky k tragédii?

17. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Věru objevné je nekriticky vykládat jednadvacáté století kritickou ideologií století devatenáctého. Zatímco "klasikové" čelili vlastnímu současnému světu, epigoni před dneškem zavírají oči a zaujatě tvrdí, že "ve skutečnosti" se vše odehrává přesně tak, jak bylo předpovězeno v roce 1848. Například fašismus, který ve století páry neexistoval, je výsledkem ekonomických krizí, jež samozřejmě tehdy existovaly - a dokonce podstatně silnější.

Zasaďte se o svá práva podporou zákona o sociálních pracovnících, protože práva chudých, bezmocných a utlačovaných levici v Česku nezajímají

16. 3. 2015 / Radka Janebová

čas čtení 7 minut

Zcela mimo pozornost veřejnosti se v současnosti odehrává debata o ochraně práv chudých, bezmocných či utlačovaných. Mám na mysli debatu o klientech sociální práce. Již několik let se připravuje návrh zákona o sociálních pracovnících, který by měl zajistit, aby klienti sociální práce měli garantované služby, které jsou kvalitní. Zákon má vymezovat činnosti, povinnosti a způsob kontroly sociálních pracovníků. Přestože se jedná o zákon, který bude pravděpodobně ovlivňovat život většiny obyvatel Česka, lidé o něm buď nevědí, nebo se o něj nezajímají.

Český zákon o sociálních službách není špatný

17. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Nedá mi to, abych neuvedla na pravou míru několik chybných informací, které se objevily v článku „Zasaďte se o svá práva podporou zákona o sociálních pracovnících…“píše Alena Michutová..

Podle článku to vypadá, jakoby snad neexistovala žádná legislativa, která by ošetřovala oblast sociálních služeb, sociální práce, standardů kvality sociálních služeb, povinného vzdělávání sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách (což jsou dvě rozdílné profese!), atd. Zákonný rámec těmto skutečnostem dává zákon č. 108/2006 Sb., O sociálních službách, a prováděcí vyhláška č. 505/2006.

Rezultát diskuse: Svobodná média se mají spojit. No jo, ale která to jsou?

Krize médií v ČR? Trvalý stav, kterého si někteří všimli až nyní...

17. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Vypadá to tak trochu, jako kdyby se vzbudila mediální Šípková Růženka. Dvacet pět let spala, přijel princ Andrej, brutálně ji znásilnil a ona se vzbudila, celá zoufalá a jurodivá z toho, co se mezitím v jejím mediálním království stalo: ocitlo se přímo v krizi. Mezi tím, kdy spala, zde sice permanentní krize vesele probíhala, nicméně ona to neví a domnívá se, že začala nyní. Nikoliv. Ona probíhá už od "dávnověku" a ten současný stav je pouze přirozeným reziduem. Člověk se musí divit, jak neuvěřitelně kognitivně limitovaní jsou ti "pozorovatelé", kteří dlouhé roky sledují média zevnitř. Respektive jak vysoké míry pokrytectví jsou schopni...

V Británii vážně diskutují o významu kulturní diplomacie. Česko nedělá nic

17. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Televize BBC zrušila poslední tři díly pořadu Top Gear, protože jeho hlavní moderátor, kontroverzní pravičák, machista a docela primitivní milovník tlustých aut Jeremy Clarkson fyzicky zaútočil na produkčního pořadu, protože po celodenním natáčení v terénu pro něj nebyla v hotelu, kde byl natáčecí tým ubytován, k dispozici teplá večeře. Clarkson proslul už předtím nejrůznějšími kontroverzemi, například nazval bývalého britského labouristického premiéra Gordona Browna (který je od mládí v důsledku úrazu poloslepý) "jednookým idiotem ze Skotska", anebo jezdil po Argentině autem s provokativní espézetkou, která se vysmívala Argentincům, že prohráli válku o Falklandské ostrovy.

Časový rozvrh odebírání akreditací vysokým školám škodí

17. 3. 2015 / Daniel Redlich

čas čtení 4 minuty

Se zájmem sleduji dění kolem odebrání akreditace oboru „Speciální pedagogika – učitelství“ Univerzity Jana Ámose Komenského (UJAK). Zaujalo mne několik momentů.

První z nich je systém platnosti akreditací pro výuku.

Škola, která se rozhodne pro výuku nějakého oboru, potřebuje akreditaci ještě před tím, než začne s náborem budoucích studentů. Takže o akreditaci zažádá s předstihem tak, aby byla udělena například v únoru, březnu, dubnu a podobně. A k tomuto měsíci akreditace opět o několik roků později končí.

Tři britští soudci byli propuštěni a čtvrtý sám odstoupil, protože se dívali v práci na pornografii

17. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Čtyři britští soudci se v práci dívali na svých oficiálních pracovních počítačích, které jsou majetkem britského soudnictví, na pornografii. Tři z nich byli propuštěni a čtvrtý sám odstoupil. Nespáchali tím sice žádný trestný čin, ale disciplinární soudní komise konstatovala, že takové chování bylo "neomluvitelným zneužitím" jejích pracovních počítačů.

Sledování pornografie není v Británii protizákonné, ale její sledování na počítačích v zaměstnání je považováno za vážný disciplinární přestupek, který ochromuje důvěru veřejnosti v soudnictví. Proto byli soudci propuštěni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31123