Extremní bohatství škodí také extremně bohatým lidem

24. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsou lidé, kteří si myslí, že rozumí boháčům, např. „zdravý český rozum“ říká, že při zvýšení daní by boháči utekli do jiné země, že v politice boháčům nejde o jejich soukromé zájmy, neboť už jsou bohatí, nebo že mají stejné zájmy jako jedna třída. Michael Lewis ve své recenzi v New Republic na knihu Darrella M. Westa Billionaires: Reflections on the upper crust, ukazuje přesvědčivě, jak jsou naše běžné představy o boháčích mylné. Článek nese název: „Extrémní bohatství je špatné pro každého – zejména pro boháče“.

Konec ministra Hagela prostřednictvím psů pana Obamy

24. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před listopadovými volbami prezident Obama čelil dvěma výzvám: Centristická frakce Demokratické strany po něm žádala, aby v týmu svých poradců provedl změny, protože jinak straně kvůli jejich nekompetenci hrozí volební prohra; a Pentagon neobvykle tvrdě kritizoval strategii, nebo spíše neexistenci strategie v boji s "Islámským státem".

Británie zakáže univerzitám poskytovat prostor pro přednášky extremistů

24. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová oznámila, že její nové pravomoce, obsažené v zákoně proti terorismu, který bude zveřejněn ve středu, jí umožní nařizovat univerzitám, aby zakázaly přednášky extremistických aktivistů. Nový zákon bude také obsahovat povinnosti pro školy, vězení i komunální úřady zabraňovat občanům, aby se stali stoupenci terorismu. Univerzity budou muset dokázat, že zavedly opatření, které budou bránit přednáškám extremistických aktivistů.

Pomněnka a zapomněnka

24. 11. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

UNCTAD (neboli Konference OSN pro obchod a rozvoj) vydává každý rok řadu vynikajících analytických zpráv. Je tomu i tak v případě nejnovější Trade and Development Report 2014 (Zpráva o obchodu a rozvoji za rok 2014).

Novináři oslovují vlnu občanského aktivismu

Ve Skotsku dnes začal vycházet deník na podporu nezávislosti

24. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Anglické supermarkety Tesco a Morrisons odmítly nový deník prodávat

Novináři z glasgowských listů The Herald a The Sunday Herald začali od pondělí 24. listopadu vydávat nový deník The National, věnovaný kauze skotské nezávislosti. The Herald informuje, že po referendu o skotské nezávislosti letos v září se náklad jejich listu zvýšil o 111 procent. Novináři věděli, že to nepotrvá, avšak dodnes je v porovnání s loňským rokem náklad listu vyšší o 40 procent.

Prezentace některých českých VŠ: arogance, peníze a sex

24. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Řada českých vysokých škol se snaží zaujmout své uchazeče o studium svéráznými marketingovými metodami. Pravděpodobně z neschopnosti posoudit míru takových snah jdou daleko za hranice rozumu a vkusu. Nevědomky tak degradují vzdělávání, jednu z nejvyšších možných společenských hodnot, na úroveň těch nejpokleslejších reklamních triků, které podle všeho stejně nezabírají. Některé už ve svém zoufalství dosáhly úplného dna.

I zahraniční politika Zemanovy vlády narážela na 'lidskoprávní atlanticismus'

23. 11. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 20 minut

Česká zahraniční politika v letech 1998-2002

Po volbách 1998 se moci ujala menšinová sociálnědemokratická vláda. Je třeba přiznat, že i když v zahraniční politice všech států je vždy viditelná snaha o kontinuitu, tak my jsme v řadě aspektů nenavazovali na politiku předchozí vlády a stejně tak politika i následná politika MZV se od naší odlišovala. Myslím, že lze říct, že my jsme navazovali v mnohém na politiku prvního polistopadového ministra zahraničí Jiřího Dientsbiera a vidím i řadu podobností v současné zahraniční politice, i když to MZV nikde nedeklarovalo. Myslím si, že lze v naší zahraniční politice vidět dva charakteristické rysy – snahu obnovit některé významné, ale opomíjené přístupy a snahu o jistou vyváženost V zahraniční politice jsme se rozhodli vyvodit praktické závěry ze změn geopolitických poměrů v Evropě, a zejména v Evropě střední, a formulovat novou Koncepci zahraniční politiky ČR, která by reflektovala nové podmínky a začít ji realizovat.

Kdo to tu straší Ruskem?

24. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Sven Ortmann je německý vojenský publicista rutinně kritizující americké jestřáby a také vojenskou byrokracii vlastní země. Nicméně před sedmi lety, ještě před intervencí v Gruzii, napsal:

O Obamově „prodloužené“ v Afghánistánu

24. 11. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Podle listu New York Times se americký prezident Barack Obama rozhodl, že v příštím roce v Afghánistánu prodlouží vojenskou misi Pentagonu proti Talibanu, ačkoliv dříve jeho kabinet plánoval, že v roce 2015 přímé zapojení amerických vojáků do bojů v této zemi de facto ukončí ZDE. Co k tomuto kontroverznímu kroku Bílého domu vedlo a jaké jsou okolnosti, které ho doprovázejí?

Dokumentární filmy z mezinárodního setkání Taizé

23. 11. 2014 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta



Natáčíme dva šestadvacetiminutové časosběrné dokumentární filmy o přípravách a realizaci Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze na přelomu roku 2014-2015. Na toto ekumenické setkání se chystá kolem 30 000 mladých lidí z ČR i ze zahraničí. Filmy se soustředí na interakci mladých Čechů s lidmi ze zahraničí. Filmy natáčíme v koprodukci s Českou televizi a sháníme finanční prostředky na jejich realizaci.

Prosíme, pomozte nám svým finančním příspěvkem tento projekt uskutečnit.

Děkujeme všem kteří přispěli na výrobu těchto filmů na českém crowdfundingovém serveru Startovač.cz. Vybralo se 9125 Kč, avšak protože sbírka nedosáhla požadované částky, darované finanční příspěvky server Startovač vrátil dárcům v plné výši.

Sbírka pro oba filmy však pokračuje i nadále a k dárcům, kteří od srpna během podzimu přispěli a jimž se ze Startovače peníze vrátily, máme prosbu: Prosíme, pošlete je znovu na nové konto sbírky, které má projekt ZDE. Doufáme také, že na projekt přispějí i další jeho stoupenci. Pro přispěvatele jsou připraveny odměny. Na této facebookové stránce je uvedeno jaké.

Děkujeme.

Voliči Zemana nevolili, aby bojoval s "pražskou kavárnou"

23. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když se důvěra v tehdejšího prezidenta Klause propadla po vyhlášení jeho amnestie na začátku roku 2013 na z více než 50% na 26% (šetření CVVM), zdálo se mi to logické a věřil jsem tomu. Prostě i ti lidé, kterým ještě nestačila kuponová privatizace, opoziční smlouva, Klausův přístup k soudům nebo jeho příklon k nacionalismu, tohle už neunesli.

Politické Školení Mužstva pro gen. letectva Štefánika

24. 11. 2014 / Miroslav Polreich

čas čtení 8 minut

Vysoce politicky nezodpovědné a překvapující bylo nedávné prohlášení velitele vzdušných sil gen. Libora Štefánika snažící se alarmovat českou společnost a i vedení státu tím, že zcela neoprávněně dramatizuje současné bezpečnostní prostředí. Požaduje podstatné zvýšení zbrojního rozpočtu, nákupem dalších nadzvukových stihaček. Podívejme se proto s rozvahou a na základě podkladů na skutečnou situaci a bludy pana generála.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Nový design a trvalá chuť ukazovat kontroverzi reality

Skutečnost je vždy složitější

17. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Britské listy vycházejí od roku 1996, též ZDE ZDE . V témž roce vznikl i vyhledávač Google. Z původní rubriky, vycházející v rámci jiného portálu, se vydělil svébytný internetový deník. Bylo to v době, kdy byl internet v plenkách a kdy projekty vznikaly a zanikaly v řádech měsíců či let. Je to téměř k nevíře, ale Britské listy jsou tu pořád a pořád zajímají statisíce čtenářů. Dozrál čas obléct je do nového hávu.

15 000 lidí v sobotu v Glasgow důrazně podpořilo skotskou nezávislost

23. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 15 000 lidí se v sobotu 22. listopadu sešlo ve skotském Glasgow k disposi o tom, jak proměnit Skotsko v lepší, spravedlivější a rovnější společnost. 3000 osob se účastnilo konference organizace Radical Independence Campaign (Radikální kampaň za nezávislost) a 12 000 osob navštívilo vystoupení nové šéfky Skotské nacionální strany Nicoly Sturgeon.
Skupina Red Hot Chilli Pipers podpořila Sturgeonovou písní Don't Stop Believing. Sturgeonová oznámila, že Skotská nacionální strana má nyní 92 187 členů - před zářijovým referendem o nezávislosti Skotska měla 25 000 členů - a řekla před nadšeným davem: "Dneska je senzační žít ve Skotsku. Naše demokracie je daleko živější než asi kdekoliv jinde v Evropě." Dodala, že skotští nacionalisté chtějí zvítězit v květnových všeobecných volbách v Anglii a že se spojí s anglickou Stranou zelených a welšskou stranou Plaid Cymru s cílem "změnit mocenské rozložení" v londýnské Dolní sněmovně. Zdůraznila, že skotští nacionalisté odmítnou rozmístění britských jaderných zbraní ve Skotsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie:

Zuřivá kontroverze nad relativně nevinnou fotografií zveřejněnou na Twitteru signalizuje volební úzkost a nejistotu Labouristické strany

23. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Během čtvrtečních doplňovacích voleb ve volebním okrsku Rochester a Strood, které proti očekávání vyhrál za euroskeptickou a extremně pravicovou stranu UKIP přeběhlík od konzervativců Mark Reckless (labouristé se umístili jako třetí) zveřejnila na Twitteru členka labouristické stínové vlády Emily Thornberry fotografii domu v městě Rochester, pokrytého anglickými vlajkami. Na fotce na Twitteru stála také bílá dodávka, charakteristická pro typické drobné anglické řemeslníky. Thornberryhová fotografii publikovala bez komentáře, avšak později se vyjádřila, že se jí tato fotografie zdála "pozoruhodná". Zjevně jí přišlo - to už dovozujume my - že nacionalismus, spojovaný se stranou UKIP a vyjádřený zde vyvěšením anglických vlajek, je šílený.

Konsensuální konference o bezdomovectví

23. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Praze se bude 26. a 27.listopadu konat Konsensuální konference o bezdomovectví v České republice. Podrobnosti jsou ZDE. "Snad by ji bylo možné brát i jako začátek 'politiky obratu' směrem k humanizaci a starosti o kvalitu života!?! To by bylo, kdyby to aspoň trochu vyšlo! Samozřejmě, že média v tom mají důležitou roli," napsal nám sociolog Libor Prudký.

Třeba si Česká republika vezme příklad ze zemí jako Skotsko, kde podle Ubytovacího zákona z r. 2001, novelizovaného v listopadu 2012, má od 1. ledna 2013 každý bezdomovec či každý občan ohrožený bezdomovectvím právo na přístřeší od státu. Podrobnosti v angličtině ZDE

Potřebujete něco přeložit do dobré (tedy skutečné) angličtiny

21. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Spolupracovník Britských listů a postgraduální student na University of Glasgow Sam Beaton pobývá v letošním školním roce v Brně. Pokud potřebujete přeložit jakýkoliv text z češtiny do dobré!, tedy rodilé angličtiny (ta se v Česku hned tak nevyskytne), napište mu. Zároveň je k dispozici i pro konverzační hodiny v angličtině pro ty, kdo by si chtěli pohovořit s rodilým mluvčím. Jeho email je: s.beaton.2@research.gla.ac.uk.

Britská tajná služba "zabránila médiím informovat o pedofilii ve vysokých politických kruzích"

22. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Britské tajné služby jsou terčem kritiky ohledně utajení skupiny pedofilů ve vysokých britských vládních kruzích začátkem šedesátých let. Tajné služby tehdy údajně uvalily cenzuru na britské média, jimž bylo zabráněno informovat o výskytu pedofilie ve vysokých britských politických kruzích, avšak dokumentace o vydání tehdejších cenzurních příkazech byla skartována.

Důkaz: Česká republika nesmí mít vlastní zahraniční politiku

22. 11. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Jsem mírně šokován zjištěním, ale vlastně nakonec nikoliv zas tak překvapen, že někteří Američané mají tak absolutní kulturní neznalost poměrů ve středovýchodní Evropě a necitlivost k nim, že se začínají chovat jako někdejší sovětští kolonizátoři z Moskvy a domnívají se, že jim to ve středovýchodní Evropě projde. Zdá se, že nejnovější zásah do vnitřních českých záležitostí prostřednictvím Washington Post je výrazným signálem, že někteří Američané považují Středoevropany za své podřízené, anebo si aspoň neuvědomují, že se chovají jako koloniální vládci. Důsledek takovýchto zásahů může být jen kontraproduktivní, i když jak znám české politiky, jejichž dlouhodobou zahraničněpolitickou strategií je podlézat momentálně nejmocnější supervelmoci a čekat za to odměny, vím, že se příkazům ze Spojených států rychle podřídí.

PŘEČETLI JSME:

Andrej Babiš má klid na práci

22. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Zatímco se [zemanovci a schwarzenbergerovci] navzájem urážejí, Babiš sbírá hlasy znechuceného středu a ve volebních průzkumech už překračuje třicetiprocentní hranici. Společensky vyhrocená situace funguje jako dokonalá kulisa procesu privatizace státního majetku do rukou potravinářského barona, který navazuje na utahování opasků pravicové vlády Petra Nečase. Dělá to ovšem šikovněji a nenápadněji, v čemž mu pomáhají i poslanci a členové vlády ČSSD, kteří byli nejhlasitějšími odpůrci předchozího kabinetu. Jakkoli některé návrhy koalice TOP 09, ODS a Věcí veřejných dokázaly vyhnat do ulic v jednu dobu až sto tisíc protestujících, politický program současné vlády se od nich příliš neliší. Čeští občané jsou ovšem spokojení, znormalizovaní a nemají zájem proti ANO protestovat."

Jan Bělíček, kompletní článek ZDE

Výpadek elektrického proudu

23. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

V sobotu večer došlo k delšímu výpadku elektrického proudu v pražské čtvrti, kde máme umístěný server. Proto byly Britské listy několik hodin nedostupné. Čtenářům se omlouváme.

Sovětské rady z Washingtonu

22. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

"Ve většině středovýchodní Evropy jsou ideály představitelů, jako byl český disident a prezident Václav Havel, který byl tento týden poctěn odhalením busty na americkém kapitolu, terčem útoků. Současná česká vláda se distancovala od lidskoprávní agendy Václava Havla a ruší program na podporu demokratických změn v jiných diktaturách, který Havel vytvořil. Prezident Miloš Zeman se stal doslova hlásnou troubou pro ruského prezidenta Vladimíra Putina. Vulgárně odsoudil ruské politické vězně a popírá ruskou agresi na Ukrajině. Ještě více znepokojující je maďarský premiér Viktor Orbán, který zrušil demokratickou kontrolu v Budapešti a cituje Putina jako vzor.

Je proto velmi povzbuzující, že tento týden - během výročí sametové revoluce, kterou pomáhal pan Havel vést proti komunistickému režimu tehdejšího Československa - byl v regionu svědkem výbuchu prodemokratického a prozápadního nadšení. V Praze a v Budapešti se v pondělí konaly velké demonstrace proti panu Zemanovi a proti panu Orbánovi. Na Zemana házeli demonstranti vajíčka, když se objevil na akci na památku revoluce, a demonstranti skandovali "Nechceme být ruskou kolonií." V Budapešti se konala čtvrtá velká protivládní demonstrace tento týden a dav požadoval propuštění zkorumpovaných úředníků, včetně několika z těch, jimž byl zakázán vstup na území USA."

Citace z redakčního komentáře v angličtině v deníku Washington Post ZDE

Hlavní témata 17. listopadu 2014

21. 11. 2014 / Petr Chaluš

čas čtení 11 minut

Po oslavách 17. listopadu 89 jsme se z médií dozvěděli několik hlavních témat, která oslavy provázela. Byla to diskuse s vybranými osobami o revoluci, slova prezidenta, připomínka Václava Havla. Celé oslavy provázela vlastně pozornost na několik celebrit. Jako největší téma se pak stalo jejich chování. Pokud vím, tak revoluce zejména přinesla demokracii. V demokracii nejde o chování několika osob, jde o život každého z nás a chování každého z nás a témata každého z nás. Pozornost zaměřená na celebrity, na některé politiky jde proti smyslu oslav revoluce, kde je v centru dění každý člověk rovnocenně. Témata, která jsou zajímavá pro život všech a souvisí se stavem společnosti po 25 letech po revoluci (i se smyslem revoluce) se pak objevují v okrajových diskusích nebo vůbec. Chtěl bych nabídnout 10 témat, která se dají vztahovat i k oslavám roku 89 a týkají se většiny z nás, možná až na celebrity, které občas žijí v umělém světě, kde jsou témata 99% lidí pro ně neviditelná.

BBC: Ukrajina finančně odřízla vzbouřenecké oblasti

21. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Je osm hodin a 42 minut. Uplynul rok od doby, kdy v centru Kyjeva vznikly protesty na podporu Evropské unie. Byl to počátek hnutí, které vedlo k svržení tehdejšího prezidenta, ale také později k ruské anexi Krymu a k válce na východní Ukrajině. I když tam oficiálně platí příměří, úřad OSN pro lidská práva informoval, že od jeho vyhlášení v září zahynulo tisíc lidí. Náš moskevský korespondent Steve Rosenberg se nyní hlásí z východní Ukrajiny. Hovoří o tom, že jde nyní nejen o vojenský, ale také o hospodářský konflikt:

Prochanovův rozhovor se Strelkovem konfrontuje Putinovy užitečné idioty

21. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ruský list Zavtra publikoval rozhovor publicisty Alexandra Prochanova s bývalým velitelem východoukrajinských povstalců, ruským záložním důstojníkem a bělogvardějcem Igorem Girkinem-Strelkovem ZDE. Strelkov vysvětluje, že srpnový protiútok ve směru na Mariupol vedly ruské jednotky, jimž byly v té době podřízeny také jednotky separatistů. Organizované ruské útvary ovšem, jak tvrdí Moskva a ti kdo po ní otrocky opakují, na Ukrajině údajně nikdy nebyly - pouze jednotliví "dobrovolníci na dovolené", i když podle jarního prezidentského výnosu státní zaměstnanci nesmějí trávit dovolenou v zahraničí.

Moskva varovala USA, aby nevyzbrojovala Ukrajinu proti proruským vzbouřencům

21. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko varovalo před nadcházející návštěvou amerického viceprezidenta Joe Bidena v Kyjevě Spojené státy před dodáváním zbraní ukrajinským jednotkám, kteří bojují na východní Ukrajině s proruskými separatisty. Ukrajina obvinila Vladimíra Putina, že s jejím územím zachází jako s "vlastním hřištěm" a snaží se vyvolat širší válku, která by ohrozila i další země NATO.

Euroskeptická strana UKIP zvítězila už v druhých doplňovacích volbách

21. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek získala extremistická euroskeptická strana UKIP v Británii už v druhých doplňovacích volbách, které se konaly ve volebním okrsku Rochester and Strood, druhé poslanecké křeslo v Dolní sněmovně. Bývalý konzervativní poslanec Mark Reckless, který přešel ke straně UKIP, a proto se konaly znovu volby, zvítězil nad konzervativním kandidátem počtem 2920 hlasů. Celkem získal 16 867 hlasů, tedy 42,1 procent.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2014

11. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 36 037 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v srpnu 2014 částkou 974.62 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem října 2014 308 885.56 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34894