Londýnská policie ovládla po násilných protestech ulice v Tottenhamu

7. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Bezpečnostní a zdravotní služby patrolují ulicemi severního Londýna ve čtvrti Tottenham poté, co obyvatelé v sobotu násilně zaútočili na policii. Demonstranti zapalovali vozidla a budovy.

Místní svědek řekl v rozhlase BBC, že impulsem k násilným nepokojům v Tottenhamu bylo, že policie zaútočila pendreky na šestnáctiletou dívku, která se k policistům přiblížila a požadovala "spravedlnost" a "informace o okolnostech usmrcení Marka Duggana". Násilnému útoku policistů na dívku, která nedělala nic násilného, byl přítomen dav několika stovek lidí a policejní útok proti dívce podle svědka vyvolal násilné nepokoje. Audiozáznam rozhovoru se svědkem ve vysílání rozhlasu BBC v angličtině ZDE

V noci na sobotu bylo zraněno osm policistů v násilí, které vzniklo poté, co policie ve čtvrtek střelbou usmrtila místního obyvatele Marka Duggana. Policie uvedla, že v neděli ráno ještě existovaly "oblasti zločinnosti" a obyvatelé informovali, že dál dochází k plenění.

Londýnští hasiči uvedli, že jejich posádky likvidují celou řadu požárů. Podle mluvčích hasičů jsou nyní všechny požáry "pod kontrolou".

"Seberte Cikánům dávky!"

7. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Senátor Doubrava, zvolený do Senátu za uskupení Severočeši.cz, byl do roku 2010 komunistou a dodnes se hlásí ke svému údajně levicovému přesvědčení. Do volební kampaně chce jít ale s "romskou otázkou", horuje proti "těm flákačům" a je pro snižování sociálních dávek. Parlamentní listy svůj článek o něm nazvaly doufám s ironií "Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky".

V době, kdy se ve společnosti celkově zvyšuje chudoba a bohatí jsou stále bohatší, kdy se tedy rozevírají sociální nůžky, nemá určitě smysl apelovat na snižování dávek pro chudé a tlačit je do situace, kdy nemají co ztratit.

Zavraždili Alberta Camuse agenti KGB?

7. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Italský deník Corriere della Sera přišel s teorií, že francouzského spisovatele, filozofa a sukničkáře Alberta Camuse, který zahynul r. 1960 ve věku 46 let při autonehodě, údajně usmrtila sovětská KGB za to, že kritizoval Sovětský svaz. Teorie je založena na výrocích Gionanniho Catelliho, italského univerzitního učitele a básníka, který si povšiml, že v italském vydání deníků Celý život slavného českého básníka a překladatele Jana Zábrany chybí určitá pasáž.

Ministři financí ze skupiny G7 se snaží zabránit nové finanční krizi

6. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Světoví politikové se snaží zabránit vznikání paniky na finančních trzích. Náhlé snížení ratingu USA totiž vyvolalo obavy z globálního chaosu, až se v pondělí otevřou burzy,

Ministři financí ze skupiny G7 - mnozí z nich na letní dovolené - se dohodli na sérii naléhavých víkendových telefonních rozhovorů ve snaze zabránit ztrátě důvěry v americkou ekonomiku, Avšak nejistota posílila, když saúdskoarabská burza poklesla o drastických 5.5%.

Skupina "Anonymous: zaútočila na americké policejní servery

7. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Hackerská komunita oznámila, že ukradla data včetně emailů a údajů o úvěrových kartách amerických šerifů jako odvetu za zatýkání jejích sympatizantů

Skupina hackerů známých pod jménem "Anonymous" konstatovala, že pronikla na asi 70 policejních serverů v USA, většinou na americkém venkově. Tento hackerský kolektiv v sobotu zveřejnil na webu soubor dat, ukradených z amerických policejních serverů. Data obsahují policejní emaily, udavačské informace od veřejnosti, údaje o úvěrových kartách a další materiál. Skupina "Anonymous" uvedla, že ukradla asi 10 gigabytů dat jako odvetu za zatýkání svých sympatizantů v Británii a v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bátora kritizoval amerického velvyslance v ČR za jeho podporu pochodu homosexuálů

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Personální ředitel ministerstva školství a předseda iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora protestoval proti podpoře amerického velvyslance Normana Eisena, kterou Eisen a velvyslanci dalších 13 evropských zemí vyjádřili organizátorům pochodu Prague Pride. Bátora kritizoval Eisena, že se jménem státu, který "nám stál po boku v boji proti komunismu" angažuje ve prospěch nátlakových organizací, jejichž ideologie "vykazuje podobné rysy sociálního inženýrství jako marxismus-leninismus".

"Nemůžeme souhlasit s tím, že velvyslanectví USA, v jehož čele stojíte, vyjádřilo veřejnou podporu organizátorům srpnového Prague Pride, a důrazně proti tomu protestujeme. Zmíněná akce je pořádána skupinami homosexuálů a leseb, jejichž nároky, vznášené vůči české veřejnosti, značně přesahují rámec pouhé tolerance," napsal Bátora v dopise, který podepsal jako předseda iniciativy a pod který se podepsali i další její představitelé.

Svou podporu práva homosexuálů "uspořádat pokojný a zákonný průvod, aby zvýšili povědomí o specifických tématech, která se jich týkají," v pátek v otevřeném dopise vyjádřili pražští velvyslanci USA, Rakouska, Belgie, Kanady, Dánska, Estonska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.

Zdroj: ZDE

Snížení amerického ratingu vyvolalo varování od Číny

6. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Spojené státy poprvé v historii přišly o svůj nejvyšší rating zadluženosti, AAA. Ratingová agentura Standard & Poor ho v pátek, po výrazném poklesu celosvětových burz, snížila na hodnotu AA+. Není vyloučeno, že to zvýší náklady na státní obligace v USA a zhorší to vyhlídky na americké hospodářské oživení. Je také možné, že to vyvolá další panikářský prodej akcií, až burzy v pondělí otevřou.

Akciový index Dow Jones spadl nejníže od propuknutí krize v roce 2008

5. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Finanční trhy ve čtvrtek kvůli obavě z další recese zažily nejhorší den od prosince 2008. Akciový index Dow Jones industrial average ztratil 512,76 bodu. Vymazal tak veškerý růst za letošní rok. Čtvrtek připomínal náhlé změny, kterými začala krize před třemi lety. V noci ze čtvrtka na pátek burzy dále klesaly a pokles pokračoval i v pátek ráno. Bankovní činitelé v různých zemích apelovali na makléře, aby prodej akcií nepřeháněli.

Řecké zdravotnictví je na hranici katastrofy

6. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Obětí finanční krize jsou pacienti, kteří si nemohou dovolit sami uhradit léčbu, a nemocnice, které nemají léky

Adonisu Kostakosovi je 50 let, je nezaměstnaný a má cukrovku. Naposledy měl zaměstnání před čtyřmi lety v přístavu ve městě Piraeus. Tehdy používal státní řecké zdravotnictví, kde mu kontrolovali cukr a poskytovali mu léky.

Dnes nedostává žádnou podporu v nezaměstnanosti a nemůže si dovolit zaplatit ani za léky, ani nemocniční poplatek 5 euro, které zavedla řecká vláda jako součást vládních škrtů.

Satira třináctiletých?

Neuvěřitelné dobrodružství Tykve a Saláma

6. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Minulý týden v sobotu jsem poslouchal dopoledne na Radiožurnálu rozhovor "s hudebním skladatelem a vedoucím souboru Ensemble Damian Tomášem Hanzlíkem o tom, proč mu učarovala barokní opera, jaké jsou Barokní slavnosti v zahradách pod Pražským hradem i o rekonstrukci nejstarší opery na světě La Dafné". Tato citace je z archivu Radiožurnálu, kde si každý čtenář Britských listů může zmíněný rozhovor znovu poslechnout. O Hanzlíkovi a jeho činnosti jsem se poprvé více dozvěděl, když jsem byl na představení opery Karseova zášť v olomouckém Konviktu (univerzitní umělecké Umělecké centrum). Šlo o "komorní operu o devíti scénách", kterou napsal šestnáctiletý student Daniel Rusek.

Britští rozvědčíci měli vládní povolení získávat informace od ilegálně mučených vězňů

5. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský list Guardian získal přisně tajný dokument, z něhož vyplývá, že rozvědčíci z MI6 a z MI5 měli pravomoci získávat informace od vězňů, protizákonně mučených v zahraničí.

Podle oficiálních předpisů měli vysocí důstojníci rozvědky posoudit, jak důležité jsou získávané informace a zda je tedy oprávněné v důsledku jejich závažnosti způsobit vyslýchanému vězni mučením bolest. Tuto politiku britská vláda praktikovala déle než deset let.

Bezstarostně do bídy

5. 8. 2011 / Petr Tuček

čas čtení 21 minut

Drahých potravin se nebojíme?

V přívalu děsivých zpráv o zdražování všeho, o redukci zbývajících skromných zaměstnaneckých výhod, o rozdělení úrovně zdravotní péče podle příjmů, tvrdých zásazích do kultury, školství, vědy a důchodového zabezpečení i o dalších metlách dopadajích na české občany - kteří si doposud nestydatě užívali na "mejdanu" uspořádaném pro ně předchozími vládami - by bylo milé přijít konečně s nějakou povzbuzující zprávou. Rád bych, ale nemohu.

Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy IV.

5. 8. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 13 minut

V předcházejících textech s tímto titulkem jsem se snažil popsat základní metody chování polistopadové politické moci v oblasti starobních penzí, kterými zapříčinila údajnou nutnost provedení tak zvané důchodové reformy. Zdůvodnil jsem, že nejde ani o reformu, ani o důchody. Vyjmenoval jsem vlivy, kterými politická moc vědomě, záměrně a dlouhodobě snižovala příjmy penzijního účtu a zároveň snižovala výši vyplácení starobních penzí. Konečně jsem se pokusil popsat, jak polistopadová moc zruinovala národohospodářské zdroje používané k zajišťování slušných starobních penzí.

Srebrenica coby modus operandi západní propagandy

5. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jsem moc rád, že BL publikovaly důležitý text Andy Wilcoxsona o událostech ve Srebrenici v průběhu bosenské války. Rád bych v této souvislosti zmínil publikaci ekonoma a mediálního analytika profesora Edwarda S. Hermana The Srebrenica Massacre, Evidence, Context, Politics. Připomenu, že Herman spolupracoval s Noamem Chomskym na známé publikaci Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media.

Causa kůrovec na Šumavě a respekt k právu

5. 8. 2011

čas čtení 8 minut

Současné dění kolem kácení kůrovcem napadených stromů u Ptačího potoka v Národním parku na Šumavě kromě dalšího jednoznačně ukázalo, jak si stojíme po dvaceti letech budování obnovené demokracie s respektem k právu. K sepsání tohoto malého příspěvku ke kauze "kůrovec na Šumavě" mě motivovalo v neposlední řadě i přečtení článku kolegy advokáta Mgr. Petra Doubravy, se kterým jsem svého času sdílel jednu místnost v advokátní kanceláři. Musím říci, že přes respekt, který ke kolegovi chovám, část jeho názorů vyslovených v článku KKK na Šumavě nesdílím, napsal JUDr. Jan Langmeier.

NASA nalezla na Marsu stopy tekoucí vody, patrně slané

5. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Snímky z hor na rudé planetě získané americkou NASA prostřednictvím sondy Mars Reconnaissance Orbiter ukazují několikametrové stopy tekoucí vody, která je základní podmínkou života. Koryta vedou z hor na pláně pod nimi a jsou dlouhá stovky metrů.

Neodeslaný děkovný dopis pro Rt. Hon. Mr. Kalousek

4. 8. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 8 minut

Minulou neděli se nás, důchodců, sešlo u piva asi deset. Navrhl jsem, že bychom měli zaslat našemu ministrovi financí děkovný dopis, neboť veřejně nás všechny ujistil, že důchodce pobíjet nebude, což je od něho velice milé, a tudíž děkovný dopis by byl docela vhodný. Přece to, že nás tak ponechal v klidu a pohodě, zaslouží poděkování. Mohli bychom také vyzvednout i jeho humanitární cítění.

Dopis by měl začínat oslovením, tak jak ho oslovíme?

ALEC, aneb Když miliardáři platí média i "občanskou společnost" a korporace píšou zákony

4. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Každá moc vede ustavičně proti ovládaným přinejmenším psychologickou válku, aby si zajistila poslušnost. Někdy však tento běžný taktický prvek dosahuje opravdu strategického významu: Například když starý Řím udržoval vnější fasádu republikánských institucí ještě dávno poté, co se za ní už odehrávala úplně jiná hra podle odlišných pravidel, jež teprve mnohem později vyšla bez omezení najevo. Někteří lidé tvrdí, že občanská společnost ve Spojených státech je natolik vitální a dynamická, aby podobné scénáře zcela bezpečně vyloučila. Jak ale ukazuje text George Monbiota, tvrzení, že je opakování dějin republikánského Říma absolutně nemožné, nenachází v aktuálních faktech prakticky žádnou oporu. A to se ještě Monbiot ani zdaleka nezabýval vším, co souvisí s "miliardářským pučem" - pouze "občanskými aktivisty" hnutí Tea Party a Murdochovým mediálním impériem...

Soukromá bitva?

4. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Někdy se setkávám s názorem, poměrně dobře vystihujícím mentalitu motorkářů, že vlastně za všechno tažení proti motoristům v českých lesích mohu já, že to je moje soukromá bitva.

Jako by neexistovaly zákony, které přece musely projít parlamentem a vyjadřují vůli zákonodárce, ba dokonce jako by neexistovala občanská ctnost upozorňovat policii na porušování zákonů a dbát o zákonný pořádek.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Bez nikábu na sjezdovku nejdu

4. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Dalším evropským státem bez nikábů, čádorů a burek by se měla stát Itálie. Ve Francii a Belgii už podobné zákony platí a další země budou v budoucnu možná následovat. Finanční pokuty hrozí ženám, které se bez nich na veřejnosti neobejdou a až rok vězení těm, kteří ženy budou nutit se takto oblékat. Jako bychom se za posledních sto či dvě stě let nic nenaučili. V Paříži stále platí zákaz nošení kalhot pro ženy z roku 1800. Mám takový pocit, že by si pařížská police zlepšila svůj roční rozpočet o mnohem větší sumu, kdyby vyrazila do ulic vybírat pokuty za kalhoty místo za nikáby.

Japonsko se snaží snížit hodnotu jenu

4. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Japonsko napodobilo Švýcarsko: japonská ústřední banka The Bank of Japan vydala ve čtvrtek více než bilion jenů (asi 10 miliard dolarů) ve snaze snížit hodnotu jenu. Prodávala jen na zahraničních burzách, uvolnila svou domácí měnovou politiku a začala nabízet finančním firmám levnější půjčky ve snaze vytvořit pobídky k tomu, aby poskytovaly ekonomice vlastní půjčky.

"Srebrenica byla inside job"

3. 8. 2011 / Andy Wilcoxson

čas čtení 18 minut

Jak režim Aliji Izetbegoviće držel srebrenické civilní obyvatelstvo jako rukojmí, vyprovokoval bosenské Srby k útoku proti enklávě a poté vydal toto civilní obyvatelstvo na milost a nemilost útočícímu nepříteli, napsal na svém blogu Andy Wilcoxson. Je to zajímavě revizionistické přehodnocení masakru v městě Srebrenica. Přeložil se svolením autora Karel Hyka.

Daň z krve, kniha od Jiřího Dienstbiera

4. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

chtěla bych připomenout, že můj muž Jiří Dienstbier, jako zvláštní zpravodaj OSN pro bývalou Jugoslávii napsal knihu "Daň z krve", kde popisuje válečné události na Balkáně a svoje působení v tomto regionu. V mnohém podporuje to, co napsal Andy Wilcoxson, - "Srebrenica byla inside job" - článek, který vyšel v dnešních Blistech. Myslím a doufám, že s odstupem let budou lidé konečně schopni pochopit válku na Balkáně ve všech jejich souvislostech.

Jiřina Dienstbierová

Rada bezpečnosti OSN odsoudila útoky proti civilistům, které páchá režim prezidenta Assada

4. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Syrské tanky zaútočily střelbou proti městu Hama už čtvrtý den. Ovládly hlavní náměstí a vypnuly elektrický proud, dodávku vody a telefonní linky. Prohlášení předsedy Rady bezpečnosti podpořilo všech 15 členů Rady. Libanon se od textu distancoval.

Podle aktivistů usmrtil režim prezidenta Assada od počátku prodemokratických demostrací v březnu asi 1700 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dohoda o dluhu: Hněv a podvádění přivedly USA k puči miliardářů

3. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Existují dva způsoby, jak omezit deficit: Zvýšení daní a omezení výdajů. Zvýšení daní znamená vzít peníze bohatým. Omezení výdajů znamená vzít peníze chudým. Samozřejmě, že ne ve všech případech: Některé daně jsou degresívní; některé státní výdaje berou peníze běžným občanům a dávají je bankám, zbrojařským společnostem a farmářům. Ale ve většině případů stát převádí bohatství od bohatých k chudým, zatímco daňové škrty je odvádějí od chudých k bohatým, napsal v Guardianu George Monbiot..

Osvědčený podnikatelský záměr: nejdřív ale spalte mosty, anebo lodě!

3. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Původně jsem měl pro toto pokračování nastraženo zcela odlišné téma. Jenže kam se hrabe šeď záměrů "od stolu" na rozbujelou "zeleň života"! Zvláště když samy živly napomáhají příští "obnově" a nadějnému znovuvzkříšení... Kolik jen doprovodné naděje bylo okamžitě přimícháno lísavými médii do žalu nad ztrátou jedné kulturní památky. Copak tu není do všeho zakalkulovaná, a takto jištěná konejšivá perspektiva? Bude řeč o Petrově boudě, ZDE.

"Studenti by mohli uhradit své dluhy za univerzitní školné prodejem své ledviny"

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Studenti, kteří se zadlužili v důsledku vysokého univerzitního školného, by mohli uhradit své dluhy prodejem jedné své ledviny, doporučila univerzitní pracovnice z jedné vysoké školy ve Skotsku.

Sue Rabbitt Roff, výzkumnice na University of Dundee, se vyjádřila, že je načase "zkoumat možnost", aby dárci ledviny dostali zaplaceno. Roffová se domnívá, že by za ledvinu měl stát platit asi 28 000 liber, v přepočtu asi tři čtvrtě milionu Kč, což je přibližně roční britský průměrný plat.

Jak založit zaměstnanecké družstvo

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve věku nezaměstnanosti, omezování a outsourcingu je těžké najít práci. Možná ale přišel čas vytvořit si vlastní místo. Samostatné podnikání představuje jistou možnost a může vypadat jako osvobození, je však těžké udělat vše sám a nalézt přitom čas na nepracovní život. Zaměstnanecké družstvo představuje alternativu k izolaci živnostníka i k využití tradičních pracovních míst.

Vyhlídky továren poháněných solárním teplem

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Většina hovorů o obnovitelných energiích je zaměřena na výrobu elektřiny. Nicméně většina energie, kterou potřebujeme, má formu tepla, jež solární panely a větrné turbíny nedokážou efektivně vyrobit. K pohonu průmyslových procesů jako je výroba chemikálií, tavení kovů nebo produkce mikročipů potřebujeme obnovitelný zdroj termální energie. Zde může být řešením přímé užití solární energie, které vytváří možnost stavět zařízení využívající pouze obnovitelné zdroje - a tím otvírá i cestu k plně udržitelné průmyslové civilizaci.

Obama: Zvýším daně pro bohaté

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Několik minut poté, co Senát schválil poslaneckou dohodu, která zabránila bankrotu amerického státu, nabídl Obama americkým Demokratům olivovou ratolest a zdůraznil, že bude znovu usilovat o zdanění bohatých.

Republikáni trvali v posledních dnech na tom, že dohoda nezahrnuje zvýšení daní. Avšak Obama uvedl v krátkém prohlášení v Růžové zahradě, že obrovský státní dluh Ameriky lze snížit pouze součinností škrtů a zvýšení daní, zejména daní bohatých občanů a velkých korporací, jako jsou ropné společnosti.

Jsou datové schránky zbytečné? O stížnosti Pirátů rozhodne Nejvyšší správní soud

3. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 3.8.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Piráti v úterý podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze. Ten totiž odmítl přijmout správní žalobu na ministra financí Miroslava Kalouska. Ačkoli byla žaloba včas doručena do datové schránky soudu, soud s ní naložil, jako by přišla obyčejným e-mailem. Piráty v řízení zastupuje advokátka JUDr. Hana Marvanová.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

63385