Několik závěrů, které bylo možno předjímat už před stávkou

Copak nám chybí přiměřený odstup od toho stávajícího marasmu?

20. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 22 minut

Stačí podívat se prostřednictvím kamerových snímků na jednání parlamentu. Za nemalý peníz si tam mnozí čtou bulvární tisk nebo s někým důležitě telefonují cestou ven ze sálu, pokud už jsou na jednání přítomni. Přitom vláda chystá -- jak stále zdůrazňuje -- snad ty nejzásadnější legislativní "kroky" za posledních víc než 60 let. Není zatím poznat, že by vážně usilovala o určitě lopotný, ale potřebný konstruktivní konsenzus s opozicí; ne-li také třeba zrovna s těmi odbory, které přece také nutně nejsou jen "prodlouženou rukou ČSSD" a mohou být vnímány jako korektiv vlastního počínání vlády. (Už v zájmu stabilizace těch opatření, která mají být účinná na celá desetiletí.) Čtvrteční odborářská stávka snad měla být dočasným a symbolickým náhradníkem v té závažné oponentuře mezi vládou a zřejmě stěží zanedbatelnými procenty nespokojené veřejnosti. Po "čtvrtku" jsme ale zůstali "před čtvrtkem".

Syrský prezident obvinil z nepokojů "sabotéry"

20. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Syrský prezidet Bashar al-Assad obvinil z protivládních protestů v zemi skupinku "sabotérů". Pronesl teprve třetí projev k národu od doby, kdy v Sýrii začaly protivládní protesty. Přislíbil reformy, "celonárodní dialog" a apeloval na občany, kteří uprchli do Turecka, aby se vrátili. V porovnání s předchozími arogantními projevy byl tentokrát Asad nervózní a vypadalo to, že zhubnul. Neodvolal však tajnou policii ani armádu. V Sýrii bylo usmrceno od března asi 1300 civilistů a asi 300 vojáků a policistů. Evropská unie v Bruselu jedná o rozšíření sankcí proti Sýrii.Po Assadově projevu došlo k dalším demonstracím v několika městech. Místní koordinátoři protestů konstatují, že už nechtějí od Assada reformy, jediným řešením je změna režimu. ZDE
  • Tisíce středoškoláků a vysokoškoláků se připojí k protivládním demonstracím v Británii dne 30. června. Vzniká široká kampaň demonstrací, stávek a okupačních akcí. Protesty jsou částečně inspirovány současnými protesty v četných evropských zemích, především ve Španělsku a v Řecku. ZDE
  • Evropské burzy poklesly, protože se evropští politikové nedohodli o pomoci Řecku. Na athénském náměstí Syntagma pokračují protesty a diskuse tisíců demonstrantů. "Nebuďte překvapeni, jestliže vznikne v celých Athénách požár"ZDE

Na léčbu vážně nemocného ukrajinského mladíka v Praze se zatím sebralo 19 200 Kč

20. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Informuje o tom nemocniční kaplanka Anna Šourková. Je zapotřebí asi milion. Stojí život člověka za milion Kč?

Ovšem daleko důležitější než pokus sebrat peníze ze soukromých zdrojů by bylo přimět politiky, aby v této věci něco udělali - jinak nesou vinu za úmrtí nevinného člověka.

O otřesném případu mladého Ukrajince, šest let žijícho v Praze, který potřebuje léčbu rakoviny a jehož pojišťovna sice peníze vybrala, ale ukazuje se, že poskytnutá "pojistka" nestačí, se zmínil v televizi Prima v pořadu Nedělní partie Vojtěch Filip, jak informuje Vladimír Černík:

V. Filip, v Nedělní partii, 19. 6. zmínil Britské listy a dal podporu případu mladého Ukrajince, který byl zmíněn na Blistech. Proto by stálo toto vystoupení dát na Blisty ZDE

Naproti tomu kaplanka paní Šourková dostává i takovéto maily:


Datum: Mon, 20 Jun 2011 10:27:26 +0200
Od: "Jan Otypka"
Předmět: spam
Komu: anna.sourkova@evangnet.cz
Budte tak laskava a neotezujte mne Vasím spamem! Kdybych mel prispívat do kazdé sbírky (mnoho z nich je navíc falesných), musel bych být milionár a to nejsem. Pokud mi poslete jeste jednou Vás spam, obrátím se na naseho ombudsmanda který bude kontaktovat Vasi policii.
Takze si trhnete nohou s Vasí sbírkou a táhnete do pekel!!!!!!!!!!!!!!

Přitom paní Šourková žádné maily v této věci nerozesílala.

Psychologická motivace takových emailů je skutečně pozoruhodná.

NATO přiznalo, že usmrtilo v Tripolisu bombardováním civilisty

20. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Aliance tvrdí, že "selhání zbraňových systémů" způsobilo, že letecký úder minul cíl a "mohl vést k civilním obětem".

NATO přiznalo, že je odpovědné za letecký úder, který o víkendu usmrtil v Tripolisu civilisty.

"Cílem leteckých úderů včera v noci v Tripolisu byla vojenská raketová základna," konstatuje se v prohlášení NATO. Zdá se ale, že jedna zbraň nezasáhla zamýšlený cíl. Zřejmě došlo k selhání zbraňového systému a to mohlo způsobit určitý počet civilních obětí."

Usmrcení civilistů v Tripolisu o víkendu je dosud největší chybou koaličních jednotek za poslední čtyři měsíce. Došlo k ní v době, kdy se NATO snaží zintenzivnit tempo operací proti plukovníku Kaddáfímu.

Útok zřejmě provedla francouzská letadla. Ukázalo se, že existuje zmatek ohledně přesné lokace výbuchu. K explozi došlo v oblasti, kde se nacházejí Kaddáfího vojenské instalace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Republika "n + 1"?

20. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech se intenzívně diskutuje o tom, co vlastně ve skutečnosti znamenala čtvrteční stávka. Na jedné straně se objevuje představa, že protest vlastně nepřinesl dohromady nic nového, na druhé naděje, že předznamenává radikální sociální změnu. Mezi zmíněnými názory se kromě toho umisťuje ještě přesvědčení, že stávka nějak uspíší parlamentní volby. Myslím, že všechny jmenované perspektivy jsou víceméně produktem toužebných přání příslušných subjektů, které si přejí buď, aby vše zůstalo při starém až do řádného termínu voleb, nebo revoluci, nebo dodržení zavedené politické procedury. Mám za to, že se věci patrně vyvinou ještě jinak...

Pirátská strana k zavádění cenzury Internetu: Sněmovna je zablokovaná ve 20. století

20. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 20.6.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Poslanecká sněmovna bude v úterý 21. června rozhodovat o tom, zda zavede cenzuru Internetu. Přílepek k zákonu o loteriích (nový paragraf 2a, vložený do zákona o službách v informační společnosti) totiž všem provozovatelům elektronických prostředků ukládá povinnost blokovat stránky loterijních společností, které nemají licenci ministerstva financí, a všechny stránky, na kterých je reklama na takové společnosti.

Nestávkoval jsem. Stávka byla vůči Dopravnímu podniku neférová

19. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Pracuji v současnosti jako řidič pražských tramvají, píše Jiří Moravčík. O tom, že současná poslední fáze globálního mafiánského kapitalismu žene celé lidstvo i tuto krásnou modrou planetu nejspíš už neodvratně ke zkáze, se na Britských listech píše prakticky denně a začíná to být jasné pomalu už i dětem školou povinným. Většina lidstva to tak zcela určitě nechce, ale recept na to, jak to zvrátit jaksi neexistuje. Případně pokud se náznaky nějakých takových receptů objeví, k jejich účinné realizaci je asi stejně tak daleko jako ze Země k nejbližší Mléčné dráze.

Dopravní podnik nikdy nebude hájit zájmy občanů

20. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Nemohu souhlasit s článkem pana Moravčíka, píše čtenář M. Matoušek.

Právě takové Moravčíky Nečas a spol. potřebují, aby prosadili svoje pochybné reformy, které reformami ve skutečnosti nejsou. Pan Moravčík může balit své myšlenky do pomyslné solidarity s Dopravním podnikem, ale ten nebude nikdy hájit zájmy občanů, jen své vlastní. Moravčík se stal stávkokazem, omlouvat se za to může jakkoliv. Možná i kvůli němu si vláda prosadí necitlivé reformy a zvýšení DPH. Dokazuje,že my, češi, nedokážeme být jednotni ve svých požadavcích a toho právě pravice využívá. Moravčík asi nezná historku o třech prutech Svatoplukových.

Že někdo umře po odepření zdravotní péče, je českým úřadům asi jedno...

18. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Mladý Ukrajinec ruské národnosti Kostiantyn je v České republice od svých devatenácti let. Dnes je mu 25 let a má komerční pojištění na nejnutnější zdravotní péči, které musel podle zákona zaplatit na dva roky dopředu. Na lepší pojištění neměl prostředky. Kostiantyn onemocněl akutní lymfoblastovou leukémií a ze své pojistky nemá nárok na další léčbu. Léčba je velmi drahá a ústav, kde se léčí, nemůže náklady na jeho další léčbu nést. Kostiantyn nemá moc času a žádnou možnost pomoci si sám.

Nemocniční kaplanka Anna Šourková z Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT), U nemocnice 2, 120 00 Praha 2, která má Kosťu na starosti, iniciovala vyhlášení veřejné sbírky na další Kosťovu léčbu, která probíhá pod záštitou Diakonie Českobratrské církve evangelické. Přispět můžete jakoukoliv částkou na účet číslo 27196349/0800 variabilní symbol 198.

Britským listům paní kaplanka v sobotu potvrdila, že je případ autentický a vážný.

Je to jeden z četných případů, kdy se Systém v České republice chová vůči slabým a bezmocným lidem nesmírně krutě. V tomto případě zřejmě odsoudil mladého nevinného člověka k smrti. Konec konců, vždyť je to jedno, "není náš". Co na tom, že žije v ČR už šest let.

Zákon, který takto nelidské nakládání s nemocným umožňuje, je špatný, stejně jako režim, v němž takový zákon platí.

Že by příslušní úředníci nemohli spát, protože zřejmě zaviní smrt člověka? .

Jak známo, cizincům úřady život v ČR nyní záměrně ztěžují, protože od nich požadují platbu komerčního zdravotního pojištění na dva roky dopředu.

Kdo ponese odpovědnost za smrt tohoto člověka?

Myslím, že nestačí darovat peníze. Je nutno jednat, aby takovéto drastické situace v České republice nevznikaly. Jsme za to odpovědni všichni.

Další podrobnosti:

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

KVALITA ČESKÉ NOVINÁŘSKÉ PRÁCE:

Ledová doba nenastane, zpráva na Novinkách.cz vychází z překrouceného výkladu původního sdělení

20. 6. 2011

čas čtení 5 minut

tisková zpráva Klimatické koalice a CzechGlobe

Praha/Brno, 20. 6. 2011

Na internetovém portálu Novinky.cz se v neděli 19. 6. 2011 objevil titulek "Na Zemi začne během deseti let malá doba ledová, zjistili vědci" [1]. Titulek se však, jako celý článek, nezakládá na pravdě, jelikož čerpá ze špatné interpretace původní vědecké tiskové zprávy. Klimatická koalice a CzechGlobe proto informují o opravdovém sdělení amerických vědeckých týmů.

Evropa potřebuje nové finanční uspořádání

19. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

"Chudoba je největší brutalita," bylo napsáno ve středu na obrovském transparentu před řeckým parlamentem. Řecko bylo ochromeno stávkami a pouličními protesty proti dalšímu kolu škrtů, které požadují MMF a EU za druhý záchranný finanční balík. Jde o program snižování deficitu, který je dvakrát tak krutý než ten, který už probíhá. V jeho rámci má být propuštěno 20 procent řeckých zaměstnanců ve veřejných službách, drasticky mají být zvýšeny daně a rychle zaveden radikální privatizační program, píše v týdeníku Observer známý ekonomický novinář Will Hutton.

Na drzé čelo poplatků hůl...

20. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Vláda rozpočtové odpovědnosti se musí potýkat (při záchraně země před řeckým osudem) s nejrůznějšími drzostmi ze strany opozice. Musí odrážet útoky odborářů, zejména jejích bossů, se kterými hned tak něco nepohne (pokud si neodskočí z greenu na Malou Stranu). ODS se musí navíc bránit proti zavilosti svých koaličních partnerů. Ti je nechali ve štychu v kauze ProMoPro odchodem ze zasedací síně Sněmovny.

Měli mluvit o politické agendě, ne o "objektivitě"

19. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Mám několik poznámek k dnešní debatě mezi předsedy ODS a ČSSD v rámci Otázek Václava Moravce. Předně argumentace "objektivními" čísly, agenturami, pořadími, "jednoznačnými fakty" mezi lídry dvou nejsilnějších stran je, bude a vždy byla čirá demagogie. Od nich přece nikdo nemůže čekat nějaké "objektivní zhodnocení reality", oni by měli diskutovat o vizích a politické agendě.

Britští akademici na protest proti vládě odcházejí z grantové agentury

20. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Britští univerzitní profesoři organizují masové rezignace z jedné z největších britských grantových agentur na protest proti jejímu rozhodnutí financovat "výzkum" na podporu propagandistické kampaně britského premiéra Davida Camerona. Cameron se snaží v Británii prosazovat svůj nejasný a kontroverzní koncept "big society", v jehož rámci mají angažované dobrovolné občanské spolky převzít správu dosud placených činností, které vykonávaly např. komunální úřady.

Stud vypadá jinak

20. 6. 2011 / Tomáš Krček

čas čtení 5 minut

Reakce na články Borise Cveka "Německý politik má pocit studu" a "Česká politika je odrazem hlouposti a prohnilosti české veřejnosti"

Protože na rozdíl od Borise Cveka žiji v Německu a místní politickou a mediální scénu dostatečně intenzivně sleduji, nemohu nechat bez povšimnutí některá jeho tvrzení. Už podruhé během jednoho měsíce dává Boris Cvek v Britských listech německého šlechtice za příklad, aniž by se pokusil seznámit se s causou Guttenberg hlouběji. Protože neumí dobře německy a s poměry ve Spolkové republice je očividně jen povrchně seznámen z česky psaných deníků v německém vlastnictví, uniká mu spoustu podstatných a důležitých detailů. Výsledkem je, že dochází k závěrům, které mají se skutečností jen málo společného - jak je tomu u takových náhodných náhledů obvyklé.

Hlavně žádnou paniku

20. 6. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


hlavně žádnou paniku
všechno
nějak půjde
dokud ještě důchodci dostávaj důchody
nemůže

bejt tak zle

každej si před poštou na jednoho počkáme
na dva
až bude hůř

Korupce se v ČR stala beztrestnou

20. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva hnutí Veřejnost proti korupci

Vzkaz všem, kteří kradou veřejné zdroje, zneužívají svěřené pravomoci a jinak ohýbají spravedlnost: Buďte v klidu, vláda stojí za vámi, žalobci vás vysekají, policie nic nevyšetří. Pokračujte v činnosti, korupce v Česku se stala beztrestnou.

Kdyby to nebyla dobře známá kauza, která se táhne od Vánoc a která definitivně poukázala na skandální drzost a chladnokrevnost korupčního jednání vysokých státních činitelů, vše by se četlo jako napínavý scénář dalšího dílu kriminálního příběhu. Poslední vývoj v "kauze Drobil" ovšem jednoznačně ukázal, že v této zemi nebyla, není a v nejbližší době patrně nebude žádná korupce vyšetřována. A pakliže vyšetřování začne, je záhy prostřednictvím státních zástupců zastaveno.

Nemá-li dojít k násilné revoluci, vláda musí s občany mluvit

20. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Nejsem si jist, zda si Boris Cvek a vlastně i Barbora Hodková-Knobloch http://www.blisty.cz/art/59092.html přečetli celý text Václava Žáka, píše Radek Svítil.

Václav Žák totiž dále píše: "Je třeba ovšem dodat, že německé zákony, které upravují vrchnostenské rozhodování vlády, jsou prošpikovány konzultačními povinnostmi. "Rechtzeitig zu hören", tedy včas vyslechnout dotčené, patří k alfě a omeze vládního rozhodování. V Německu se to navíc nebere formálně: vzhledem k tomu, že zájmy ve společnosti mají obvykle adekvátní reprezentaci, je vládnutí sice obtížné, ovšem prakticky nevede k potřebě politické stávky proti vládě."

Václav Klaus, prznitel národa i jeho jazyka

20. 6. 2011 / Daniel Strož

čas čtení 2 minuty

Prezident republiky Václav Klaus se na všechny strany chlubí knihou, která mu byla předána k jeho sedmdesátinám. Nejde v ní o nic víc, než o podlézavé vyjadřování řady jeho domácích nohsledů a těch několika zahraničních postaviček, jimž něčím zaimponoval. Budiž mu to dopřáno; nechť je opět na chvíli ukojena Klausova chorobně narcistní a ješitná povaha. Prezident by však ten svazek neměl nazývat německy "Festschriftem", nýbrž pěkně po česku Oslavným sborníkem, hovoří-li k českým občanům. A to tím spíše, obává-li se (viz rozhovor v Nedělním Blesku), že by se prý Česká republika mohla v EU "rozpustit jako kostka cukru v kávě".

Pevnost demokracie

19. 6. 2011 / Stanislav Vozka

čas čtení 29 minut

Byl holý, bez drápů, bez tesáků. Ani v běhu nevynikal. Přesto přežil v divoké přírodě plné nepřátel. Člověk přežil, protože naslouchal hlasu své mysli, ve které nevědomky a nepřetržitě modeloval alternativy budoucnosti. Rozhodoval se na základě racionální sebereflexe, ale podkladem mu byly pocity, tušení, nutkání -- signály pocházející z nevědomí. Naše moderní panovačné a zároveň vystrašené já ovšem nerado slyší, že není pánem v domě, kde se zjevují zapíraní a nežádoucí hosté, kteří rozhodují o nás bez nás.

Novinky.cz si ani nedokáží správně přeložit, o čem je řeč

20. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Je důležité, že se věnujete pokleslé úrovni české žurnalistiky. Ta se projevuje nejen v politice. Všiměte si hojně čteného článku Na Zemi začne doba ledová, zjistili vědci, píše Ladislav Nedbal. Autor (pst) si nedal ani práci si přečist NSO stránku, na kterou se odvolává. Na ní stojí: "We are NOT predicting a mini-ice age. We are predicting the behavior of the solar cycle." ("NEPŘEDPOVÍDÁME mini dobu ledovou. Předpovídáme chování solárního cyklu.") Šifra "pst" svým zmetkem vyvolala vášnivou diskuzi ... škoda, že se diskutuje hlavně o moudrosti Václava Polyhistora a ne o odbyté novinářské práci.

Eurozóna odložila vyplacení 12 miliard euro Řecku

18. 6. 2011

čas čtení 5 minut

  • Ministři financí eurozóny odložili své rozhodnutí poskytnout Řecku půjčku 12 miliard euro do té doby, než zavede další škrty. Ministři uvedli, že očekávají, že další podíl ze sanačního finančního balíku 110 miliard euro vyplatí Řecku v polovině července, avšak podmínkou je, že řecký parlament musí předtím schválit úsporná opatření a ekonomícké reformy ve výši 28 miliard euro. Jednání 17 ministrů financí eurozóny v Lucembursku se zároveň pokoušelo strukturovat tříletý záchranný plán pro Řecko tak, aby evropské banky, důchodové fondy a další soukromí věřitelé poskytli Řecku delší dobu ke splácení jeho rostoucích dluhů. Německá kancléřka Merkelová by chtěla, aby se na sanaci Řecka podíleli i soukromí investoři, ale přiznala, že neexistuje způsob, jak je k tomu přimět. Německá finanční pomoc Řecku je v Německu silně nepopulární. Uprostřed rostoucí paniky otisknou čelní evropští průmyslníci v úterý v německém a ve francouzském tisku celostránkové inzeráty požadující intervenci na záchranu eura. "Návrat ke stabilní finanční situaci bude stát mnoho miliard euro, ale Evropská unie a naše společná měna stojí za všechno to úsílí," praví se v inzerátu. ZDE
  • Spojené státy a další zahraniční mocnosti se podílejí na předběžných rozhovorech s Talibanem ve snaze ukončit válku v Afghánistánu, uvedl afghánský prezident Hamid Karzai na tiskové konferenci. Je to první oficiální potvrzení, že se Američané podílejí na takových jednáních. ZDE
  • Řecký premiér Papandreu navrhl referendum o ústavě. Řecký premiér George Papandreou chce uspořádat referendum o "zménách politického systému", včetně řecké ústavy. Zahájil třídenní parlamentní maraton, který má vyvrcholit v úterý hlasováním o důvěře v jeho ostře kritizovanou vládu. Papandreu obviňuje přebujelý státní sektor v Řecku z toho, že přivedl zemi do krize, a chce provést hluboké změny. Zdůraznil, že ústavní změny by měly ulehčit stíhání státních činitelů, kteří se dopustili nepravostí. ZDE
  • Libyjští vzbouřenci se zmocnili tisíců dokumentů, dokladujících Kaddáfího válečné zločiny. Jsou to oficiální rozkazy plukovníka Kaddáfího jeho vysokým generálům, aby bombardovali a vyhladověli obyvatele města Misraty. Dokumenty shromáždili vyšetřovatelé válečných zločinů a jsou archivovány na tajném místě v tomto městě. Některé z nich viděl britský týdeník Observer ZDE
  • Tisíce Řeků opět v sobotu uspořádalo hněvivý pochod k athénskému parlamentu poté, co premiér Papandreou rekonstruoval vládu a přislíbil, že prosadí tvrdé vládní škrty. ZDE
  • Marocký král poskytl voleným politikům více pravomocí. Marocký král Mohamed VI ustoupil do určité míry velkým prodemokratickým demonstracím ve své zemi a poskytl voleným politikům více pravomocí. Ponechal si však absolutní vládu nad bezpečností, armádou a náboženskými otázkami. Pozměněná ústava bude předložena lidovému referendu 1. července. Král nyní bude muset v Maroku jmenovat premiéra z té strany, který zvítězí ve volbách. Dosud byl parlament v Maroku jen formální. ZDE
  • Britské odbory plánují "největší stávku za posledních 100 let". A "nebude to jako hornická stávka za Thatcherové v osmdesátých letech, protože my zvítězíme". Dave Prentis, generální tajemník britského odborového svazu Unison, který má 1,4 milionu členů, informoval, že britské odbory zorganizují největší vlnu stávek, jakou Británie zažila od generální stávky r. 1926. Zapřísáhl se, že se odbory nevzdají, dokud britská vláda nezruší své kontroverzní plány na oslabení starobních důchodů. Účelem stávky však podle něho není stávka, ale dosažení dohody. Odborník na zaměstnanecké vztahy konstatoval v televizi BBC v sobotu v poledne, že mezi odbory a vládou není na dohled dohoda. Odbory už před třemi lety přijaly určitá důchodová opatření v důsledku stárnoucí populace a teď po nich vláda chce daleko víc. Nemohou ustupovat, neboť by vláda pak chtěla další a další škrty každý rok. Vláda je ve slabé pozici, protože je koaliční, je rozhádaná, a prosazuje různá opatření, pro která voliči nehlasovali.ZDE V sobotu večer vláda ve věci důchodů ustoupila, konstatovala, že výroky Dannyho Alexandra, hlavního tajemníka ministerstva financí, o důchodech "byly jen návrhy, nikoliv oficiální politika". Koncem týdne Alexander rozzuřil odbory, protože učinil konkrétní prohlášení o důchodové "reformě", přestože jednání s odbory jsou dosud v průběhu. ZDE
  • Jihokorejské jednotky v pátek omylem střílely deset minut na dopravní letadlo společnosti Asiana, protože se domnívaly, že je to severokorejská vojenská stihačka. Nezasáhly ho. Letadlo se 119 cestujícími na palubě letělo z Číny a připravovalo se k přistání na letišti v Seoulu. ZDE
  • 900 příslušníků britské armády požádalo o dobrovolné propuštění z jejích řad. Podle pozorovatelů je to důsledkem všeobecné demoralizace v armádě v důsledku vládních škrtů. (Podobně přijímají možnosti dobrovolného odchodu se zaměstnání po finančním odškodnění velké počty britských univerzitních profesorů.) Komentátoři vyjadřují obavy, zda ti, kdo v institucích, podrobovaných škrtům, zůstanou, budou opravdu ti nejschopnější. ZDE

Eisenhowerovy nejhorší obavy se splnily: Vymýšlíme si války, abychom mohli kupovat bomby

17. 6. 2011

čas čtení 6 minut

Proč pořád ještě vedeme války? ptá se v deníku Guardian pravicový komentátor Simon Jenkins. Němci to nedělají, ani Španělé ani Švédové. Britské hranice nejsou ohroženy nikým už celou generaci. Přesto naši vedoucí politikové pořád chtějí vést války. Proč?

Minulý týden jsme zahlédli odpověď a nebyla hezká. Odcházející americký ministr obrany Robert Gates kritizoval "absenci politické vůle v Evropě", v tom smyslu, že Evropa neudržuje vojenské výdaje na vysoké úrovni. Řekl, že NATO se proměnilo ve dvoukolejnou alianci, v níž jsou ti, kdo jsou ochotni válčit, a ti kdo "se specializují na měkký, humanitární vývoj, udržování míru a rozhovory". Mír, naznačil Gates, je pro slabochy. Skuteční muži kupují bomby a házejí je na lidi.

Ženy v Saúdské Arábii porušují zákaz řídit automobil

19. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Ženy v Saúdské Arábii otevřeně řídí automobily. Je to veřejný protest proti oficiálnímu zákazu, podle něhož ženy nesmějí sednout za volant. Přímou akci zorganizovaly saúdské ženy prostřednictvím internetových sociálních sítí, žkde umisťují fotografie, jak sedí za volantem.

Na stránce nazvané Women2Drive (Ženy budou řídit) se praví, že protest bude pokračovat tak dlouho, dokud královský dekret nezruší zákaz řízení automobilů pro ženy. v Minulý měsíc byla jedna žena zatčena za to, že na internetu umístila video, jak řídí automobil. Manal al-Sherif byla obviněna z "pošpinění pověsti saúdského království a z vyvolávání veřejného mínění", ale za 10 dnů byla propuštěna poté, co přislíbila, že už za volant automobilu nesedne.

Aktivisté nepožadují masové protesty, to by bylo porušením zákona, ale požádaly ženy, které mají zahraniční řidičské průkazy, aby normálně řídily automobil i v Saúdské Arábii.

Poslední protest proti zákazu řízení automobilu ženami se konal r. 1990. Tehdy byla skupina 47 žen zatčena za to, že sedly za volant. Ženy byly tehdy přísně potrestány.

V Saúdské Arábii smějí řídit automobil americké vojačky z tamějších amerických základen, nikoliv však místní ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26765

Uchováno v jantaru

17. 6. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 4 minuty

< David Short s nynějším anglicko-českým a původním českým vydáním Marešovy Andělíčkářky

16. června v Masarykově sborovně na londýnské Škole slovanských a východoevropských studií se konal knižní křest. Pokřtěny byly dvě knihy, které přeložil anglický bohemista David Short, Andělíčkářka (Angel Maker), 1922 od Michala Mareše a Město vidím (Prague, I See a City), 1991 od Daniely Hodrové, za přítomnosti asi třiceti lidí projevujících značný zájem. Prezentaci zorganizovalo nakladatelství Jantar Publishing.

An English version of this article is in CLICK HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34449