Jak se před Hankou a Moravcem podařilo utajit základní informace?

24. 1. 2011 / Vladislav Černík

Profesor Hanka najednou přednesl návrh, který jemu samotnému se ve Velké Britanii zdál průlomový a pro Česko k aplikaci potřebný. Vizme tedy...

Prostě prof. Hanka najednou v pořadu oznámil, že ve Velké Britanii je organizováno pro absolventy vysokých škol neučitelského směru jednoroční magisterské studium pedagogických disciplin, což by jako podnět mohlo být jistě pro české vysoké školy inspirativní. Ministr školství Josef Dobeš ale i moderátor V. Moravec se tvářili vnímavě a beze stopy pobavení.

To mne utvrdilo v tom, že profesor Hanka svůj podnět přednesl, přes svou částečnou chřipkovou indispozici, vážně, jako seriozní a pro Česko potřebnou novinku. Sice jsem trošku vzdor jménu zaváhal, zda profesor Hanka je vůbec nějak spjat s ČR, ale jeho Curriculum mi tuto pochybnost jasně vyvrátilo. Profesor Rudolf Hanka podle tohoto Curricula je dokonce spjat s reformou českého terciárního vzdělávání a činný na českých vysokých školách, jako např. VŠE.

Tak opravdu nevím, jak se českým vysokým školám a asi i úředníkům ministerstva školství podařilo před prof. Hankou (potažmo i před ministrem školství?) dlouhodobě tajit existenci Doplňkového pedagogického studia (Zákon č. 563/2004 Sb), které trvá 3 semestry a je ukončeno písemnou prací a státní zkouškou. V jisté formě bylo organizováno již před r. 1989!

Pozn. JČ: Na britských vysokých školách nyní vládne hysterie a překotně se všude zavádí vyučování jednoročních postgraduálních kurzů. Důvod je finanční: za postgraduální studium se platí horentní částky a vysoké školy doufají, že si překotným zaváděním nových PG kurzů vydělají na živobytí. Často jde o velmi formální změny: existující pregraduální volitelný kurs se přepíše a doplní dvěma třemi "postgraduálními" přednáškami. Jinými slovy, je to podvod, jehož účelem je přimět studenta, aby platil.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011