Oč jde (v) ČSSD...?!?

24. 1. 2011 / Ladislav Žák

Hašek nebo Sobotka, Losna nebo Mažňák nebo třeba Bahňák...?!? To jediné, co z krajských konferencí ČSSD dochází přes média sluchu nebo zraku veřejnosti, je jméno nominanta na post předsedy strany a sem tam ještě jméno předsedy krajské organizace. O politice, o vztahu krajské konference k celospolečenským tématům je toho odtamtud opravdu slyšet málo. Možná je to moje chyba, protože mám k dispozici špatný soubor médií.

Přesto si dovoluji říci, že mám osobně jasno v tom, co budu na výsledcích sjezdu hodnotit já. Jsem dokonce přesvědčen, že takto bude vnímat sjezd ČSSD a jeho výsledky řada mých spoluobčanů. Jednoduše a prostě půjde o to, jaký mandát ke kolaboraci s politikou vládní koalice a explicitně ODS nové vedení ČSSD od sjezdu dostane a zda budou do tohoto vedení zvoleni lidé, kteří budou skýtat záruku, že do takové kolaborace na parlamentní ani jiné půdě nepůjdou a případné reformní kroky pravicové vlády zásadně nebudou po příštích volbách akceptovat a případné reformy, které se podaří pravici prosadit, jednoduše zruší.

Je to jen a jen na delegátech sjezdu, jaké vedení a s jakým mandátem pošlou do politické arény. Buď to bude vedení kolaborantů s ODS, lačné moci za každou cenu, jenž si bude svou zásadovost vybíjet na proklamativní nekolaboraci s KSČM, nebo to bude vedení, které takovou kolaboraci principiálně odmítne a bude stát proti rozkrádání veřejných prostředků a ožebračování občanů zdravotní a důchodovou reformou a jejich dalšímu ohlupování reformou vzdělávání. Myslím, že je zvenčí docela dobře patrné, kdo v ČSSD podporuje kolaboraci s ODS a kdo ji odmítá. Jsem přesvědčený, že delegáti sjezdu to vědí daleko lépe, než kdokoliv jiný, a proto bude výsledek sjezdu ČSSD v každém ohledu jasným a autentickým signálem veřejnosti, s čím může ze strany ČSSD počítat.

Rád bych nakonec poznamenal, že si vůbec nečiním nárok na to, že mé hodnotící kritérium je jediné správné. To jistě není. Dokonce není určitě jediné a možná není ani správné. Ale jeho kvalita spočívá v tom, že je jednoduché, dobře vyhodnotitelné a postihuje ono rozcestí, na kterém ČSSD stojí a ze kterého už musí konečně někam vykročit a z této cesty se už bude obtížně vracet...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011