Pirátská strana důrazně odmítá HADOPI v Česku

24. 1. 2011

Praha - 24.1.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana důrazně odmítá odpojování "Třikrát a dost" od Internetu, o kterém údajně jednal ministr Besser (TOP09) s loBbisty zábavního průmyslu. Podle ankety na stránkách HN se zavedením odpojování od Internetu podle "Třikrát a dost" nesouhlasí 96% lidí.

Podle informací HN má ministr Besser zábavní "průmysl zachránit a přimět ho, aby byznysu vyšel vstříc zákonem přísněji postihujícím nelegální stahování." Pirátská strana konstatuje, že odpojování od Internetu popírá ústavní svobodu kopírovat a sdílet informace, a bylo by tudíž protiústavní. Navíc zbavuje člověka práva komunikovat a vyjadřovat se, ale i možnosti shánět si práci.

Jakub Michálek, expert Pirátské strany na kopírovací zákon (autorský zákon), uvedl: "Veřejnost má přirozené právo kopírovat a sdílet informace na Internetu. Místo toho, aby vydavatelé začali používat nové obchodní modely, které budou fungovat na Internetu, zase ovlivňují politiky a lobbují za nové výsady a monopoly."

Nejde o první pokus ministerstva kultury vyřadit veřejnost z jednání o kopírovacím zákonu. Loni v červnu totiž připravovalo novelu kopírovacího zákona, která by dokonce některá práva autorů převedla na výběrčí organizace jako OSA a Dilia. Celý text utajovaných návrhů zveřejnil loni v prosinci server PirateLeaks.

Pirátská strana bude zásadně požadovat, aby se odpojování od Internetu podle francouzského "Třikrát a dost" nerozšířilo do České republiky, protože je namířeno proti občanům a uživatelům Internetu. Adam Šoukal, místopředseda ČPS, řekl: "Pokud ministr za zády veřejnosti vyjednává s lobisty sledování vlastních občanů na Internetu, je to skandál."

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011