ODS hledá "vhodného partnera" pro Íčko

24. 1. 2011 / Jiří Baťa

V těchto dnech předvádí ODS svou originální vizi o "české" demokracii. Že se ti dva, Nečas a John nemají rádi, to snad není třeba zdůrazňovat, ale že půjde Nečas Johnovi po krku "až tak", nečekal nikdo. Obstrukce, schválnosti, nesouhlasy, námitky a bůhví co ještě, to jsou, či byly nástroje premiéra Petra Nečase, jen aby nemusel (on vlastně ani nechtěl a nechce) uznat to, s čím přišel ministr vnitra John. Jistě i vás již napadne, o čem je řeč. Ano, jde o jmenování policejního prezidenta Policie ČR.

Premiér Nečas se dost svérázně vyjádřil k prvoplánově jmenované komisi, která měla někoho navrhnout pro jmenování do funkce Prezidenta policie ČR. O té se totiž neomaleně vyjádřil, když o ní řekl, že je to kočkopes. A aby to ještě zdůraznil, poznamenal, že i výsledkem bude zase jenom kočkopes. No nic, muselo se hledat dál nové složené komise, došlo k několika extrémům (odchod zástupců ČSSD), nějaké to dohadování, šťouchance aj. až se nakonec přece podařilo vyšachovat dva z kandidátů, aby ti zbylí postoupili do dalšího fackovacího kola. Z něj, jistě po ne snadném rozhodování, byl popostrčen na kandidáta Prezidenta Policie ČR jistý pplk. Lessy. John byl v tomto okamžiku tímto návrhem snad i potěšen (jeho emoce nad tímto rozhodnutím nebyly zveřejněny, nebo jsem je přehlédl) , ale i tak jeho potěšení netrvalo dlouho. Zapomněl totiž, s kým má tu čest: s premiérem a ne lecjakým.

Nejsem politolog, ani legislativec, neznám přesně veškeré procesní postupy pro jmenování některých funkcí, např. kdo má právo (ze zákona) jmenovat náměstky ministra, kdo policejního ředitele, policejního prezidenta atd., ale jako laik se domnívám, že tyto nejvyšší podfunkce ministrů patří do jejich kompetence, oni si je vybírají, oni je jmenují (či ustanovují) a svým způsobem za ně nesou i morální odpovědnost. No, to jsem to asi přehnal s tou odpovědností, když si vzpomenu např. na náměstka ministra financí Bartáka, kontra Kalousek, že?

Ale když už jsem Bartáka zmínil napadá mně otázka: byly kolem něj takové obstrukce jako kolem jmenování Prezidenta Policie ČR? Nepamatuji, že by byly vznášeny takové připomínky, nesouhlasy, námitky, které panují kolem jmenování prezidenta PČR. Kdo si (jako náměstka) koho jmenoval, bylo prakticky všemi respektováno. Aby ne, vždyť šlo o převážně o náměstky ODS a TOP 09, tedy těch dvou silnějších ze tří stran politické koalice.

Jakmile však jde o funkci v kompetenci ministra vnitra, alias představitele VV, je na světě hned celá řada těch nejrůznějších obstrukcí a námitek. To dokazuje, že post prezidenta Policie ČR je postem mnohem lukrativnějším (pro ODS především, neboť vliv Íčka by měl být zachován, proto ten nesmírný boj o personu), než post např. náměstka Bartáka (a že to bylo nějaké "eso"). Barták byl totiž člověk přijatelný jak pro TOP 09, tak i pro ODS. Případné námitky VV by asi nebyly k ničemu, takže ani neprotestovali.

Je zde ovšem jisté velmi nestandardní, snad i nezákonné zasahování do procesu jmenování a kompetencí ministra vnitra nejen ze strany premiéra Nečase, ale i samotného prezidenta V. Klause. Postoje a výhrady ze strany premiéra Nečase jsou totiž natolik závažné, že by se tím měl zabývat nějaký parlamentní orgán. Domnívám se, že takové přehlížení či lépe nerespektování výsledků komise, tj. výběr kandidáta a návrh na jmenování do funkce, kladení si podmínek a pohovor před jeho (zda-li vůbec) jmenováním samotným ministrem vnitra Johnem je velmi vážný precedens, kterého se Nečas dopouští zřejmě v rozporu s jistými zákonnými a zažitými pravidly.

Nepamatuji, že by podobné kauzy kolem jmenování do této funkce byly kdy dříve zaznamenány. Co horšího, tomuto konání "požehnal" i zcela nadstranický V. Klaus když prohlásil, že si myslí, že "pan premiér má právo setkat se s kandidátem na funkci dříve, než je jmenován"! Zřejmě si plete pojmy a dojmy a má za to, že Nečas navrhuje nějakého superministra, či co.Tedy místo toho, aby mu vyčinil jeho svérázné praktiky, ještě jej v tom podpořil. Proč se taky divit, tatíček Odeesáček má ke svému dítěti i nadále velmi otcovský vztah a k jeho adoptivnímu tátovi Nečasovi je hodně, ale opravdu hodně nakloněn (jen aby nám neupad Venca i s Péťou) . Zřejmě se drží známého: co je dovoleno... však to znáte.

Rozumím tomu, že Radek John, ale i jeho soukmenovci ministři a poslanci za VV jsou Nečasovi trnem v patě, že jemu i celé vládě dělají Véčkaři nemalé problémy, takže i odezva musí být přiměřená. Ale že půjde Nečas až za zákonnou hranici, to jsem opravdu, ale opravdu neočekával. Jenom jsem zvědav, jestli se tímto jeho "faux pas" bude někdo z poslanců zabývat. Neomalenost, či vlastně drzost a arogantnost Nečase je sice pro ODS příznačná, ale neomluvitelná. Totéž platí o V. Klausovi, jehož nos je až příliš nebezpečně zdvižen nahoru! Také proto zřejmě nejezdí na skateboardu!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011