Píča plent -- bída pořadů České televize

24. 1. 2011 / Pavel Sekerka

Po Vánocích jsem náhodou shlédl pořad České televize Na cestě ( 27. 12. 2010 21:05). Tento pořad nesleduji, i když uznávám, že některé jeho reportáže jsou díky atraktivním destinacím zajímavé. Bohužel, či naštěstí, se přírodě věnují málo a povrchně.

Tento díl, natáčený na Seychelských ostrovech, mne doslova šokoval. Jednak povrchností, ale především věcnými chybami. V části reportáže věnované pralesní vegetaci pánové Jiří Bartoška a Miroslav Donutil v čase 6:40 praví:

"Piča plent -- cha -- co prosím? -- ale no tak, kdybyste poslouchal pořádně pochopil byste že jde o slovo pitcher -- což znamená v angličtině džbánek, pitcher plant je tedy džbánkovka -- místní endemická masožravka, která na květ plný nektaru láká hmyz - za neopatrnou muškou víčko bleskově zapadne - a sejšelská A|déla je po obědě - no nádhera".

Kvůli chybám vzniklým překladem se už člověk ani nerozčiluje, protože je jich nespočet. Málokterý překladatel, pokud se nejedná o odbornou literaturu či pořad, si dá práci, aby ověřil jména rostlin či živočichů. Některé záměny jsou i komické -- když američtí kovbojové prchají před rozzuřeným stádem buvolů (místo bizonů) a ukryjí se před ním v cedrovém háji (cedr v Americe neroste).

Co se zmíněné reportáže týče, jedná se nejen o špatný překlad -- džbánkovka se správně česky řekne láčkovka již asi 150 let. V tomto případě se jedná o druh láčkovka seychelská (Nepenthes pervillei). Mnohem závažnější však je, že rostlina nelapá hmyz pomocí květů, ale přeměněných listů. Víčko láček je nepohyblivé. To si divák mohl všimnou v pořadu a moderátoři s celým štábem ověřit na místě. Pasti láčkovek jsou pasti pasivní. Jejich stěny jsou kluzké a hmyz po nich, pokud dovnitř spadne, nedokáže vyšplhat ven.

Nevím, kolik lidí se účastní přípravy a vlastního natáčení pořadu. Udivuje mne však, že se nenajde rešeršista, který by připravil podklady pro flóru a faunu oblasti před přípravou scénáře a kdokoliv, kdo by si nesrovnalostí všiml při výrobě cestopisu. To je opravdu stav vzdělanosti na tak nízké úrovni, že celý filmový štáb nezjistí fakta známá od poloviny 19. století. To, jaké funkce má list a na jaké orgány může být přeměněn bývalo součástí středoškolských učebnic za První republiky a já se to učil v roce 1978 na základní škole.

Domnívám se, že cestopisy veřejnoprávní televize by měly být věcně správné, měly by předávat informace, které neslouží pouze k zábavě ale i ke zvýšení vzdělanosti a obecného přehledu posluchačů. Tento pořad však na mne učinil dojem, že šlo především o příjemný výlet filmařů a na obsahu až tak nezáleželo...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.1. 2011