Sociální sítě lidi nepropojují - izolují je od reality

23. 1. 2011

Způsob, jímž lidé freneticky komunikují na webu prostřednictvím twitteru a facebooku, lze považovat za formu moderního šílenství, konstatovala čelná americká socioložka.

"Chování, které se stalo typické, možná stále ještě vyjadřuje problémy, kvůli nimž jsme ho kdysi považovali za patologické," píše Sherry Turkle, profesorka z MIT ve své nové knize Alone Together (Společně sami), která útočí na informační éru.

Kniha Turkelové vyvolala v Americe, která je většinou posedlá údajným prospěchem, plynoucím ze sociálních sítí, skutečnou senzaci.

Turkelová argumentuje, že technologie hrozí, že nám ovládne život a způsobuje, že jsme méně lidští. Poskytuje nám iluzi, že komunikujeme lépe, ale ve skutečnosti nás izoluje od skutečné interakce s lidmi v kybernetické realitě, která je chabým odvarem skutečného světa.

Kniha Turkelové však není jediná, která v Americe nyní varuje před internetem. V Americe vzniká vlna intelektuální kritiky, která požaduje odmítání některých hodnot a metod moderních komunikací.

Nedávným bestsellerem v USA se stala kniha od Nicholase Carra The Shallows (Mělčiny), která varuje, že internet mění způsob, jímž lidé myslí, takže už nejsme schopni porozumět větším a složitějším informačním celkům, jako jsou knihy či články v časopisech

V knize The Net Delusion (Falešné iluze o internetu) upozorňuje Jevgenij Morozov, že sociální síle vytvořily novou generaci "lenochů", kteří propadli iluzi, že klikání myší je důležitou formou společenského aktivismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011