Protest proti neonacismu v Příbrami

21. 1. 2011

tisková zpráva AFA

V sobotu 22. ledna 2011 se Antifašistická akce (AFA) připojí v Příbrami ke vzpomínce na Jana Kučeru.

Jan Kučera byl 19letý antifašistický skinhead, kterého v noci z 18. na 19. ledna 2008 smrtelně pobodal neonacistický sympatizant Jiří Fous. Motivem pro vraždu byl Kučerův neskrývaný odpor proti rasismu a fašismu.

Vzpomínkový pochod začne v 18. hodin na Masarykově náměstí v centru Příbrami a bude směřovat ke klubu Motor Bar, kde se poté uskuteční koncert, na kterém kromě domácích kapel přislíbila účast i legenda německé antifašistické hudební scény Stage Bottles. Tato kapela i v minulých letech opakovaně smrt Jana Kučery připomínala na svých koncertech.

Pietu za člověka, který se nebál postavit hajlujícímu psychopatovi s bajonetem, mají v plánu narušit neonacisté, kteří na stánkách Národního odporu svolávají své příznivce do Příbrami na 15. hodinu. K tomu s typicky nacistickým slovníkem dodávají: "Řekněme už dost rozpínavosti a násilným útokům antifašistické lůzy, ukažme jim naši sílu a odhodlanost bránit odkaz našich předků, naše ulice, naše města, naši zemi!"

Člen AFA, Roman Hruša, k tomu říká: "Tuto sobotu nejsou naším cílem potyčky s neonacisty, ale důstojné uctění památky Honzy Kučery. Nebereme ho jako mučedníka, nehodláme ho nijak heroizovat, vzpomínáme na něj jako na jednoho z nás, jako na člověka, který se nebál postavit agresivním neonacistům ve svém městě." A dodává: "Raději bychom, kdyby tu byl dnes mezi námi. Ale čas se vrátit nedá. Nezapomeneme na něj."

Krátce po vraždě byly založeny webové stránky nezapomeneme.antifa.cz, které jsou věnovány Honzovi Kučerovi. Nyní se na nich objevují informace i o dalších obětech neonacismu ve světě. Více informací k případu, k chystanému pochodu a koncertu je spolu s videopozvánkou na webu www.antifa.cz.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011