"Prezidenta zavraždila Moskva", tj. "Rusové nám zabili prezidenta"

20. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Zcela výjimečně se mi dostaly do rukou středeční Lidové noviny. Pod záhlavím "Svět" deník nabízí pohledy na událostí v cizině. Redaktoři LN tentokrát předložili čtenáři dvě témata:

Petra Procházková píše o kazašských vědcích : Jsou si "stoprocentně jisti, že jejich předkové, kočovníci, kteří kdysi dávno brázdili stepi, dokázali ovlivnit, zda se narodí chlapec, nebo děvče". Jestli jste zvědaví, jak to kočovníci dokázali, tak to nám Petra Procházková objasnila. Píše: "Je známo, že nevěstu mohl otec v dospělosti poměrně výhodně "zpeněžit" - krásná dívka z dobrého rodu stála i několik set velbloudů. Proto otec mnoha synů a žádné dcery bral svou ženu na loveckou výpravu, které se účastnili kromě oplodňované manželky výhradně muži. Pak se údajně častěji dařilo zplodit děvčátko." A opačně stačilo, "aby se muž ocitl zcela sám mezi ženami a po dvou i více měsícch už je muž připraven zplodit syna". "Sponzor výzkumu jistý Bajmuchanov použil tuto metodi i na sobě. Vloni v létě odjel se svojí manželkou na dovolenou a vzal s sebou dvě sestřenice a dvě starší tedy. Nedávno mohl veřejnosti oznámit, že pokus se povedl -- jeho manželka čeká chlapečka." Známá novinářka se zřejmě chystá napsat knihu východních bájí a pohádek nebo alespoň zkušenosti z jerevanského rádia. Vraťme se však do české pohádky.

Luboš Palata, a s ním redakční kolektiv, věnovali zbytek stránky textu a fotografii rodiny zahynulého prezidenta Lecha Kaczynského z pohřbu loni v dubnu s výmluvným názvem: "Rusové nám zabili prezidenta". Na rozdíl od Petry Procházkové však autor a jeho redakce nemuseli podstoupit krušnou dlouhou cestu do Astany, která by oslabila jejich schopnost racionálně uvažovat, jestliže velký titulek článku hlásá: "Prezidenta zavraždila Moskva". Pokud čekáte, že budu citovat i třetí titulek, a ten bude znít: Prezidenta nám zahryzl Medvěděv. Tak to nikoli. Až tak daleko naši novináři nezašli. Vystačili si s citováním jiných polských výroků, např. "Hypotéza o záměrném uvedení posádky v omyl s cílem zavraždit polského prezidenta je více pravděpodobná, než kdy dosud byla". Jaroslav Kaczynski prohlásil: "Vše ukazuje na to, že bezprostřední odpovědnost za smolenskou katastrofu padá krátce řečeno výlučně na Rusy.....To Moskva rozhodla, v rozporu s názorem lidí na řídící věži, že letoun má být naveden na přistání". Zeť zahynulého prezidenta Dubieniecki označil tragédii za atentát: "Je mnoho indicií ukazujících na to, že Rusové by mohli chtít Kaczynského zabít. Bylo mnoho různých důvodů, proč atentát uskutečnit. Eventuální vítězství prezidenta Kaczynského v nových volbách, odveta za Gruzii, politika vůči Evropské unii, kde mají své zájmy".

LN tyto nehoráznosti pojmenovaly. Jde o politickou promyšlenou taktiku dle potřeb Kaczynského strany Právo a spravedlnost, kalkulující s faktem, že každý čtvrtý Polák věří, že ve Smolensku Rusové zabili Polákům prezidenta. Poláci však nemají záznam všech rozhovorů věže, ani záznam hovoru věže s Moskvou, zda Kaczynského nechat přistát. Ten se uskutečnil přes mobil. Vždyť i samotná polská vládní komise uvedla, že "není jisté, že by chyby Rusů byly příčinou havárie". A ze záznamů z kontrolní věže na letišti bylo nutné vytečkovat slova šéfa letového provozu, když se dozvěděl, že se blíží polský speciál: "Kam se to sem, do pr.... ti Poláci ser...."

Nedávné převratně vstřícné kroky Moskvy vůči Polákům při uznání odpovědnosti Stalina za Katyňský masakr mohly započít normalizaci rusko-polských vztahů. Bylo by to v zájmu nejen Polska, ale i ČR a Evropy. Konzervativní pravicové Právo a spravedlnost bohužel upřednostňuje vlastní zájmy. Co však nutí redakci LN, aby se zapojila do "honu na Moskvu"? A k čemu ten palcový titulek: "Prezidenta zavraždila Moskva"?

.Pozn. JČ. Lidové noviny mají minimální, a klesající, čtenost, takže zřejmě je zcela bezpředmětné, co si tam jejich redaktoři píší...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.1. 2011