CHANNEL FOUR TV:

"V katolické církvi je tolik pedofilů, že si člověk ani nevšimne, že papež je nacista"

21. 1. 2011 / Jan Čulík

Výrok z nového satiricko-publicistického pořadu Ten O'Clock Live britské komerční kulturní televizní stanice Channel Four, který se vysílal poprvé ve čtvrtek ve 22 hodin.

Mimo jiné se pořad zabýval otázkou, proč musejí bankéří dostávat milionové prémie, když způsobili kolaps ekonomiky, že je dost podivné, když Arabové v Tunisku demonstrují, a nekřičí na demonstracích "Pryč s americkým satanem!", ale "Chceme svobodu a demokracii" - jaksi to (poznamenal pořad ironicky) ničí naši stereotypní představu "typického muslima".

Západ ovšem poměry v Tunisku nezajímají, televizní reportáže byly hlavně o tom, že z Tuniska museli rychle odjet chudáci západní turisté...

Dále se vysílal rozhovor s ekologem Bjornem Lomborgem, který velmi zajímavě argumentoval, že nemá smysl omezovat emise skleníkových plynů: "Když budete chtít po lidech, aby se nějak omezovali, nikdy to neudělají. Problém globálního oteplování je nutno vyřešit technologicky. Měly by se například natírat střechy domů na bílo, bělit mraky a přimět sopky, aby do atmosféry na odstínění přicházejícího tepla vypouštěly častěji popílek. Vědecko-technický výzkum se musí soustředit na to, aby ekologické zdroje, jako například solární energie, byly levnější než energetické zdroje, které způsobují globální oteplování. Nedostatek potravin v třetím světě se také nedá vyřešit přesvědčováním lidí, aby jedli méně."

O kontroverzním zavádění horentního vysokoškolského školného v Anglii hovořil pořad s konzervativním ministrem pro vysoké školy Davidem Willetsem, který argumentoval, že zavedení školného je férové a univerzitní vzdělání zadarmo bylo neférové, protože ho financovali chudí daňoví poplatníci, kteří se na vysokou školu nikdy nedostali. Moderátor na to odpověděl: "Jenže ti lidé, kteří získali univerzitní vzdělání zadarmo, pak tu investici společnosti vrátí, protože pracují ve prospěch společnosti tak, jako třeba zrovna teď vy." Publikum ve studiu se strašně smálo.

Pořad je na internetu k zhlédnutí ZDE

Nevíme ale, zda přístup k němu z copyrightových důvodů není omezen jen na britské IP adresy.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.1. 2011